Centenar Lipatti, la Ierusalim și Tel Aviv
https://www.ziarulmetropolis.ro/centenar-lipatti-la-ierusalim-si-tel-aviv/

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică şi Dans din Ierusalim şi Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universităţii Tel Aviv, organizează în perioada 22-23 mai 2017 o serie de conferinţe şi concerte de muzică de cameră, cu participarea muzicologului dr. Irina Hasnaş şi a artiştilor români Mircea Marian- violoncel şi Mădălina Dănilă- pian.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2017

Evenimentele vor fi dedicate celebrării a 100 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai inovatori și talentați compozitori și pianiști români, Dinu Lipatti, și vor avea loc la Academia de Muzică și Dans din Ierusalim și la Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv.

Intrarea la conferințe și concerte va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Programul evenimentelor:

Luni, 22 mai 2017, ora 16:30, sala 231 din cadrul Academiei de Muzică şi Dans din Ierusalim – Conferința ”Creația românească contemporană în dialog internațional” susținută de Dr. Irina Hasnaș, muzicolog și compozitoare, și concert de muzică de cameră în interpretarea muzicienilor Mircea Marian – violoncel și Mădălina Dănilă- pian.

Programul muzical, moderat de dr. Irina Hasnaș, va include :

Dinu Lipatti – Sonata Romantica

Roman Vlad – Meditations and isons – piece for one live cello and three
prerecorded cellos

Irina Hasnas – Melismas for piano solo

Ulpiu Vlad – Looking at the sound of flowers – piesă pentru violoncel și pian

Menachem Zur – Preludio for cello solo

Vladimir Scolnic – …DIXIT… for cello and piano (varianta 2009)

Doron Kaufman – Landscapes for cello and live electronics (2017)

Dinu Lipatti – Nocturne

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Marți, 23 mai 2017, ora 16:15, Școala de Muzică Buchmann-Mehta din cadrul Universității Tel Aviv – Conferința ”Creația românească contemporană în dialog internațional” susținută de Dr. Irina Hasnaș, muzicolog și compozitoare, și concert de muzică de cameră în interpretarea muzicienilor Mircea Marian – violoncel și Mădălina Dănilă- pian.

Programul muzical, moderat de dr. Irina Hasnaș, va include :

Dinu Lipatti – Sonata Romantica

Roman Vlad – Meditations and isons – piece for one live cello and three
prerecorded cellos

Irina Hasnaș – Melismas for piano solo

Ulpiu Vlad – Looking at the sound of flowers – piesă pentru violoncel și pian

Menachem Zur – Preludio for cello solo

Vladimir Scolnic – …DIXIT… for cello and piano (varianta 2009)

Doron Kaufman – Landscapes for cello and live electronics (2017)

Dinu Lipatti – Nocturne

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Centenar Lipatti – icr.ro/tel-aviv/echipa-icr-tel-aviv

17
/12
/15

Papa Francisc a împlinit astăzi, 17 decembrie, vârsta de 79 de ani. În urmă cu aproape trei ani, Papa Francisc devenea al 226-lea Papa al Bisericii Catolice, primul Papa latino-american si primul preot iezuit in fruntea catolicismului.

17
/12
/15

Trupa rock australiană AC/DC a anunțat un nou turneu în Europa și America de Nord, eliminând astfel zvonurile privind o eventuală retragere a acestei formații pioniere de hard rock

16
/12
/15

În urmă cu aproape două secole și jumătate se năştea la Bonn, în Germania, Ludwig van Beethoven, unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii. Ziua de 16 decembrie este considerată data de naştere a lui Beethoven, deoarece se ştie că el a fost botezat pe 17 decembrie, ori la vremea respectivă copiii erau botezaţi la o zi după naştere.

16
/12
/15

Soprana spaniolă Montserrat Caballe a fost condamnată la şase luni de închisoare cu suspendare, după ce a fost găsită vinovată de evaziune fiscală. Conform procurorilor, renumita interpretă de operă datorează fiscului spaniol suma de 508.468 de euro, reprezentând taxele aferente veniturilor obţinute de artistă.

15
/12
/15

„Tăiam cuvinte, dar nu tăiam niciodată ideea“ - Sanda Manu. „Cenzura mai mult ne-a ajutat, pentru că noi inventasem un mic pachet periculos format din ideile zilelor noastre, din idei care deranjau” - Artan. „Cenzura a avut mai multe etape, dar nu a început în comunism, atunci doar i s-a schimbat semnul şi sensul” - Cristian Tudor Popescu.

14
/12
/15

Sâmbătă, 19 decembrie, începând cu ora 19:00, la sediul Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, Sector 1), va avea loc lansarea calendarului 2016  LEONTINA VĂDUVA 30.

14
/12
/15

Cu un look și o agilitate de spadasin, Ara Malikian (n.1968) este un om-spectacol într-un show de vioară atipic. Susține primul său concert la vârsta de 12 ani, iar astăzi este un maestru excentric care se duelează continuu cu alți mari artiști ale căror lucrări le reinterpretează la fiecare apariție pe scenă. La București ajunge în mai 2016.

13
/12
/15

Două dintre ansamblurile Radio România – Orchestra de Cameră Radio şi Corul Academic Radio (pregătit de Dan Mihai Goia) – sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuşi, îi invită pe iubitorii muzicii la Sala Radio miercuri, 16 decembrie (19.00), la un concert de Crăciun cu totul deosebit! Atmosfera catedralelor gotice germane, în care răsună de sărbători cântece sacre, va fi recreată la Sala Radio prin interpretarea unei celebre partituri semnate de BACH: ORATORIUL DE CRĂCIUN

11
/12
/15

Glasurile cristaline ce compun sonoritatea inconfundabilă a Corului de Copii Radio vă vor purta anul acesta în atmosfera de poveste a sărbătorilor de iarnă, către amintirile dragi ale copilăriei, prin magia cântecelor și colindelor de Crăciun. Sâmbătă, 12 decembrie (19.00), ansamblul Radio România, sub bagheta dirijorului VOICU POPESCU, vă invită la Sala Radio la un concert extraordinar de Crăciun.