Centenarul femeilor din arta românească
https://www.ziarulmetropolis.ro/centenarul-femeilor-din-arta-romaneasca/

1.060 de femei artiste din România indexate, un premiu pentru întreaga creaţie şi 10 lucrări de artă donate celui mai vechi muzeu din ţară. Sâmbătă 10 februarie 2018, orele 12:30, va avea loc un nou eveniment cuprins în proiectul de cercetare şi cultură vizuală „Centenarul femeilor din arta românească”, coordonat de PostModernism Museum în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Un articol de Petre Ivan|7 februarie 2018

În cadrul evenimentului:

  • se va anunța decernarea Premiului pentru întreaga creație artistei Casia Csehi
  • va fi donat Muzeului Brukenthal un fond de zece lucrări semnate de Casia Csehi și Ana Golici din partea colecției private George Șerban
  • va fi disponibilă cartea cu titlul omonim al expoziției, în care sunt cuprinse o serie de studii și documentări dedicate subiectului cercetării
  • va avea loc un tur ghidat, oferit de curatorii expoziției, Cosmin Nasui (PostModernism Museum) și Robert Ștrebeli (Muzeul Brukenthal)

Expoziția „Centenarul femeilor din arta românească”, deschisă din 8 noiembrie 2017 la Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal (Str. Tribunei nr. 6, Sibiu), include lucrări de artă originale din creația a peste 30 de artiste, alături de artefacte, memorabilia, cataloage, arhivă digitală, o serie de infografice și proiecții video prezentând peste 1.000 de artiste din România.

Casia CSEHI „Ciclul Pagini de Manuscris 5”, 2016, Tempera-Guase pe hirtie, 50×35 cm

Unul dintre punctele importante ale proiectului este aducerea laolaltă a lucrărilor de artă, prin cercetare extensivă și selecție curatorială, atât din colecții private cât și din colecția Muzeului Național Brukenthal. PostModernism Museum are ca obiectiv strategic prezentarea publică, în contexte expoziționale și istorice, a lucrărilor de artă și artefacte românești din colecții private și colecții muzeale.

În data de 10 februarie propunem un closing event pentru expoziția de la Sibiu, în cadrul căruia Colecția George Șerban face o importantă donație de 10 lucrări de artă către Muzeul Național Brukenthal, lucrări selecționate de curatorul și evaluatorul de artă Cosmin Nasui și semnate de artistele Casia Csehi și Ana Golici.

PostModernism Museum facilitează conexiunile culturale și artistice și intermediază cu bucurie parteneriate public-private. PMM a colaborat cu mai multe colecții private în cadrul proiectelor sale, printre care se numără Colecția C. Efrima, Colecția P. Patzelt, Colecția Dr. Lustig, Colecția A. Rusu, Colecția B. Munteanu, Colecția D. Balint, Colecția M. Perahim.

Un Premiu pentru întreaga creație va fi decernat artistei Casia Csehi. Acesta este însoțit de suma de 2.000 RON, pusă la dispoziție de către Colecția George Șerban și Casa de avocatură Șerban & Asociații.

Publicația „Centenarul femeilor din arta românească”, apărută la editura PostModernism Museum, 2017, ISBN 978-606-93751-8-1, alătură studiile autorilor: Adrian Buga, Alin Ciupală, Marian Constantin, Iulia Mesea, Cosmin Nasui, Cristian Vasile, Victor Sămărtinean, un studiu inedit de Yvonne Hasan (1925-2016), nepublicat până acum, acompaniate de reproduceri ale lucrărilor de artă realizate de artiste.

De asemenea, publicația conține un index de peste 1.000 de nume de artiste și o secțiune de bibliografie. Cartea poate fi comandată la: https://www.emag.ro/centenarul-femeilor-din-arta-romaneasca-978-606-93751-8-1/pd/DJ30N9BBM/

Pe 8 martie 2018, PostModernism Museum deschide expoziția „Centenarul femeilor din arta românească” la Muzeul de Artă Brașov, de această dată proiectul focalizând creația artistelor brașovence și pe lucrările artistelor din colecția muzeului, aducând pe simeze, ca de obicei, lucrări din colecții private, multe dintre acestea în expunere publică pentru prima dată. Și în cadrul acestei expoziții (curatoriată de Cosmin Nasui și Radu Popică) va avea loc o masă rotundă cu cercetători, experți și istorici de artă invitați.

Alte detalii: Cosmin Nasui, [email protected], 0723358945

Foto: Centenarul femeilor din arta românească – postmodernism.ro

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

17
/05
/18

Joi, 17 iunie, în ziua Înălțării Domnului, România va sărbători și Ziua Eroilor. Cu această ocazie, vor fi organizate 172 de evenimente-sincron în diferite comunități (sate, comune, orașe, consilii județene, școli, licee, muzee, biblioteci, universități, asociații culturale și sociale, teatre, mănăstiri) din România și din Republica Moldova, având ca scop omagierea eroilor veterani și a foștilor deținuți politici, care au contribuit prin sacrificiul lor la crearea și menținerea României pentru noi, cei de astăzi, și pentru generațiile următoare.

16
/05
/18

În seara de 19 mai, cu ocazia celei de-a 14-a ediţii a evenimentului "Noaptea Muzeelor", publicul din întreaga ţară va avea posibilitatea de a vizita aproximativ 180 de muzee şi de a beneficia de pe urma unor activităţi culturale şi curatoriale propuse de peste 40 de prieteni ai muzeelor.

15
/05
/18

One Night Gallery, cea mai inovatoare galerie de artă vizuală din România, se extinde pentru cea de-a cincea ediție cu o expoziție intinerantă în care arta vine mai aproape de spectatori, într-o experienţă multisenzorială care foloseşte realitatea virtuală, realitatea augmentată și videomappingul. Pe data de 19 mai, Samsung aduce One Night Gallery la Teatrul Odeon, iar lucrările artistei Raluca Băraru vor transforma spațiul din Calea Victoriei 40, pentru o noapte, într-o scenă care se va remarca printr-un ludic noir, specific personajelor create de ea.

12
/05
/18

Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO vă invită la vernisajul expoziției „Pictori comentaţi de Petre Oprea”, deschisă în perioadă 15 mai – 13 iunie la Muzeul Colecțiilor de Artă.

11
/05
/18

"După ce am fotografiat timp de doi ani distrugerea arhitecturală din epoca Ceaușescu, am decis să relatez fotografic viața de zi cu zi a oamenilor.", spunea, în urmă cu 5 ani, într-un reportaj BBC Andrei Pandele, fotograful (şi arhitectul) care a surprins, începând din 1970, România în vremea opresiunii comuniste.

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.

07
/05
/18

Comunitatea “Domnițe cu altițe” vă invită duminică, 13 mai 2018, la cea de-a doua ediție a Paradei Portului Popular românesc în București. Parada va străbate Calea Victoriei pana în Centrul Vechi, la Hanul lui Manuc.