Centrul Replika din București prezintă proiectul Perifeeria – Platforma de Teatru Politic 2021-2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/centrul-replika-din-bucuresti-prezinta-proiectul-perifeeria-platforma-de-teatru-politic-2021-2022/

Proiectul Perifeeria – Platforma de Teatru Politic 2021-2022 îşi propune facilitarea accesului la cultură şi dezvoltarea capacităţii de (auto)reprezentare prin teatru pentru grupuri şi categorii marginalizate din punct de vedere social, economic şi cultural. 

Un articol de Liliana Matei|24 septembrie 2021

Stagiunea de Teatru Politic 2021-2022 a început luna aceasta la Centrul de Teatru Educațional Replika din București. Pe 28 septembrie, orele 20:30, după cea de-a doua reprezentație a spectacolului Matern (concept şi scenariu: Alice Monica Marinescu), va avea loc evenimentul oficial de lansare a proiectului Perifeeria – Platforma de Teatru Politic 2021-2022, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Cu un portofoliu de peste douăzeci de producții de teatru, care adresează și explorează dimensiuni socio-politice de peste un deceniu, Stagiunea de Teatru Politic vă invită în cadrul proiectului Perifeeria – Platforma de Teatru Politic 2021-2022 la 8 spectacole (34 de reprezentații) din portofoliul său existent  (Capete înfierbântate 2020, Matern, Lucrător universal, TABU, SubPământ, ‘90, The Protocols și Originea lumii) și la 3 spectacole noi de teatru social-politic – coordonate de regizorii Irina Gâdiuță, Bogdan Georgescu și David Schwartz și produse în parteneriat cu organizații locale, din Zalău, Turnu-Măgurele și Bârlad.

Evenimentul de lansare va cuprinde realizarea unei prezentări, pentru diseminarea și transparentizarea rezultatelor și metodelor prezentate în cadrul atelierelor de Viewpoints și compoziție, susținute online, în iulie și august 2021, prin intermediul partenerului de proiect, compania norvegiană Morten Bruun. Atelierele s-au adresat actrițelor și actorilor implicați în proiect, care participă și la documentarea și realizarea celor trei producții noi de teatru.

Matern

Totdodată, în acest cadru va avea loc și lansarea oficială a website-ului proiectului, Artapolitica.ro/platforma2021, unde se vor putea regăsi și prelua primele materiale documentare din cadrul atelierelor sus-menționate și unde, până în octombrie 2022, la finalul proiectului, se vor publica noutăți și informații relevante de pe tot parcursul său.

Primele spectacole care se joacă live în această lună sunt: Capete înfierbântate 2020, Matern și Lucrător universal. Două din cele trei – Matern și Capete înfierbântate 2020 –, realizate pe parcursul anului 2020, se vor juca în premieră pe scenă cu spectatori, fiind difuzate până acum doar online.

Toate reprezentațiile vor avea loc la Centrul de Teatru Educațional Replika, Str. Lânăriei 93-95, București. Intrarea este liberă, doar pe bază de rezervare, iar programul lunii septembrie este următorul:

24 septembrie | ora 19.00 – Capete înfierbântate 2020

27, 28 septembrie | ora 19.00 – Matern

30 septembrie, 01 octombrie | ora 19.00 – Lucrător universal

Producțiile noi ale Stagiunii de Teatru Politic 2021-2022 pornesc de la istorii și probleme documentate pe plan local și abordează tematici legate de intersecția între diverse forme de oprimare și marginalizare – sărăcie, discriminare, acces redus la educație și cultură. Cele trei spectacole se vor juca și în orașe mari din proximitatea partenerilor locali – Iași, Craiova, Cluj –, precum și în București.

Capete înfierbântate 2020

Mai multe detalii se pot afla și pe paginile de social media ale Stagiunii de Teatru Politic (@stagiuneadeteatrupolitic Facebook, Instagram).

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Proiectul se desfășoară în perioada mai 2021 – octombrie 2022. Valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 900.405,9 lei (182.972,14 euro).

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bugetul programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Scriitorul francez Édouard Louis, autor al cărții „Cine l-a ucis pe tata?”, a fost spectator al producției cu același nume, pusă în scenă de Andrei Măjeri la Teatrul Metropolis, în seara de vineri, 23 februarie 2024. În urma vizionării, publicul și oamenii de teatru prezenți în sală s-au bucurat de o conferință cu acesta, moderată de Mihaela Michailov, autoarea dramatizării.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.