„Anatomia Traumei”, o carte despre înțelegerea traumei și reziliență, dedicată publicului larg
https://www.ziarulmetropolis.ro/anatomia-traumei-o-carte-despre-intelegerea-traumei-si-rezilienta-dedicata-publicului-larg/

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut şi Preşedinte al Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viaţă mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică şi cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în vieţile noastre, dar şi asupra modalităţilor de recuperare post-traumatică.

Un articol de Petre Ivan|28 februarie 2024

Un volum pe înțelesul tuturor, de la pionierul psihoterapiei traumei în România

Volumul oferă informații științifice, explicate într-un limbaj accesibil, utile pentru persoanele care vor să înțeleagă mai multe despre evenimentele care modelează și influențează relațiile cu propria persoană și cu ceilalți.

Împărțită în 6 capitole, cartea explică noțiuni importante despre sănătatea mintală, traumă și tipurile sale, experiențele cu care se confruntă persoanele care au trecut prin traume, factori de reziliență și de risc, respectiv detalii despre procesul de recuperare. Pe lângă informațiile teoretice, Anatomia traumei include și explicații, studii și teorii validate științific, alături de exemple și studii de caz care aduc claritate în ceea ce privește funcționarea psihică sănătoasă și modalitățile de creștere a calității vieții.

În ultimii ani, observ cu bucurie că eforturile comunității de specialiști în sănătate mintală, din care fac și eu parte, încep să dea roade: vorbim mai des despre subiectele din această sferă, iar oamenii sunt mai deschiși în general să ceară ajutor specializat. De aceea, cred că noua mea carte vine într-un moment în care societatea românească este mai pregătită să reflecteze la istoria sa – colectivă și individuală – și la lucrurile de care este nevoie pentru relații mai bune și o viață interioară mai armonioasă, declară Diana Vasile.

25 de ani de activitate în domeniul psihotraumatologiei și o carte-reper pentru o psihoeducație corectă

Diana Vasile este psihoterapeut, lector universitar și fondatoarea Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT). Fondat în 2013, ISTT educă, informează și derulează proiecte pentru o mai bună înțelegere a modalităților de prevenție a traumatizării și de recuperare post-traumatică și funcționează după un model integrat, cu trei direcții principale: Școală de formare pentru specialiști, Asociație profesională și Clinică de servicii psihologice.

După formarea sa în cadrul Institutului Cairnmillar din Australia, Diana Vasile și-a continuat pregătirea și practica terapeutică în România, unde a făcut pionierat în domeniul psihotraumatologiei, cu credința că înțelegerea în profunzime a traumatizării contribuie la înțelegerea funcționării umane. Diana Vasile a lucrat cu sute de clienți în practica psihoterapeutică privată și în clinica ISTT.

De-a lungul timpului, evenimentele organizate de Diana Vasile în cadrul ISTT au avut ca scop popularizarea și înțelegerea corectă a traumei și au adus în România vorbitori și specialiști de talie internațională, cum ar fi Gabor Maté, Șerban Ionescu, Babette Rothschild, Ad de Jongh sau Michael Ungar.

Diana Vasile este și lector universitar în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea București), dar și formator și supervizor în cadrul Școlii de Formare a ISTT, unde a ghidat până în prezent 5 generații de specialiști în psihoterapia traumei. De asemenea, este membră a mai multor asociații și organizații de specialitate, printre care și Asociația Internațională pentru Promovarea Cercetării asupra Rezilienței (Resilio) și Asociația EMDR.

În România, sănătatea psihică și domeniul psihologiei au fost foarte mult timp subiecte tabu – comunismul a interzis această profesie, iar după Revoluția din 1989, a fost nevoie de foarte multă muncă de recuperare și psihoeducație. Toate acestea, într-un context în care societatea noastră avea mare nevoie să proceseze într-un mod sănătos tot ceea ce a însemnat perioada dictaturii și rănile pe care le-a lăsat, spune Diana Vasile. „În egală măsură, trăim acum și un moment în care apar tot mai des practici și tehnici care nu au o bază științifică și promit rezultate miraculoase într-un timp foarte scurt. Este, deci, și mai important să aducem cât mai aproape de public resurse care să orienteze corect și să explice adecvat noțiunile folosite incorect, sau, uneori, chiar înșelător”, completează aceasta.

Cartea se adresează tuturor celor care vor să afle mai multe despre trauma psihologică, diferențele dintre stres și traumă și felul în care funcționarea psihică se schimbă ca urmare a acestor experiențe. Cu ajutorul acestor informații, cititorii vor putea să identifice cu mai multă ușurință lucrurile care sunt nepotrivite în viața lor și care sunt resursele pe care le au la dispoziție pentru a face primii pași spre schimbare și recuperarea sănătății psihice.

Sper ca informațiile pe care le expun în carte să îi ajute pe viitorii cititori să înțeleagă rolul pozitiv al stresului acut în dezvoltare, dar să nu îl confunde cu cel cronic. Îmi doresc să nu se mai normalizeze stresul cronic, care generează comportamente nocive pentru ei înșiși și cei din jur, și, drept consecință, să își pună în valoare abilitățile de relaționare sănătoasă. Un bun punct de pornire în acest sens este înțelegerea traumei și a mecanismelor sale, care influențează într-un mod subtil, de multe ori, funcționarea psihică și starea de sănătate în ansamblu, explică Diana Vasile.

Cartea este disponibilă pe site-ul Bookzone.ro și poate fi comandată online, iar în curând va putea fi achiziționată și în librăriile fizice. Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare este cea de-a patra carte de specialitate semnată de Diana Vasile și primul volum dedicat publicului larg.

Despre Diana Vasile, PhD

Diana Vasile, PhD, este psihoterapeut și psiholog clinician principal, cadru didactic universitar, co-fondator și Președinte în cadrul Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT).

De peste 25 de ani, studiază resorturile comportamentului uman prin racordarea la știință și la psihologia evidence-based. Preocupată constant de potențialul de dezvoltare și evoluție a fiecărei persoane în parte, Diana militează pentru eliberarea resurselor psihice blocate în traumele noastre, resurse care pot aduce un plus semnificativ de bucurie, progres și relații hrănitoare în viața noastră.

În prezent, este autorul mai multor cărți de psihoeducație și se concentrează pe a deschide noi terenuri în activitatea sa de cercetare a domeniului psihotraumatologiei.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.