Centrul Replika împlinește cinci ani de activitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/centrul-replika-implineste-cinci-ani-de-activitate/

Centrul de Teatru Educaţional Replika s-a deschis pe 13 februarie 2015, după câteva luni de muncă intensă pentru reconversia unui spaţiu fost industrial într-un spaţiu cultural.

Un articol de Liliana Matei|13 februarie 2020

În cei 5 ani de ativitate,  proiectele culturale au însumat:  peste 800 de evenimente culturale, cu participarea a peste 35.000 de spectator; peste 25 de premiere realizate de Centrul Replika sau în parteneriat cu diferite entități culturale: ADO, Teatrul Mic, inCap, Arena, Vanner Collective, Art Revolution, Beznă Theatre, ANBPR, Art No More, Philmys etc. ;5 ediții ale Platformei de Artă Educațională cu peste 60 de spectacole invitate din țară și din străinătate, peste 150 de artiști participanți, peste 60 de cărți și studii prezentate, peste 150 de filme de lung sau scurt metraj vizionate. De asemenea, au avut loc participări la peste 10 festivaluri naționale, peste 30 de reprezentații în peste 15 orașe din țară, două turnee internaționale cu spectacolul „Limite”, la Londra, Marea Britanie și cu spectacolul „Maskar[între]”, la Alloue, Franța. Centrul Replika a primit și două premii importante: Premiul pentru incluziune socială și dialog intercultural, oferit de AFCN, în cadrul Galei Premiilor AFCN 2016; și în mai, 2018, în cadrul Galei Premiilor UNITER, am primit Premiul Consiliului Britanic (The British Council Award).

În cei 5 ani de activitate, proiectele educaționale au însemnat: organizarea în 8 școli gimnaziale din București a intervenției culturale „Joacă ce vezi”, organizarea în peste 15 școli gimnaziale a unor ateliere de educație prin acțiune dramatică și scriere creative, proiectul „Teatrul din carte” (dramatizarea unor romane contemporane, realizarea de ateliere și spectacole lectură) organizat în 10 Școli Gimnaziale din București, peste 150 de reprezentații cu spectacolele Centrului în peste 30 de Instituții de Învățământ din București și peste 30 de reprezentații cu spectacolele Centrului în peste 20 de biblioteci publice din București și din țară

Au fost  5 ani de generozitate și solidaritate a artistelor, artiștilor și publicurilor care au creat din Centrul Replika un spațiu contemporan viu, într-un context de instabilitate continuă a sectorului independent.

În anul 2020, Replika va continua derularea programelor culturale și educaționale: ateliere creative în 5 Școli Gimnaziale din București printre care și proiectele  „Joacă ce vezi” și „Teatrul din carte”, o serie de reprezentații cu spectacolele Centrului și proiecții de filme de scurt-metraj în 4 Licee din București, organizarea unui concurs de proiecte adresat trupelor de teatru formate din adolescenți, organizarea unor rezidențe de creație adresate unor artiști români și internaționali, un turneu național cu spectacolul Limite și participarea cu același spectacol în cadrul Edinburgh Festival Fringe.

08
/12
/14

Lungmetrajul "12 ani de copilărie/ Boyhood", regizat de Richard Linklater, a devenit unul dintre marii favoriţi în cursa pentru Oscar, după ce a câştigat, duminică, cinci trofee la gala organizată de Boston Society of Film Critics, inclusiv la categoria "cel mai bun film al anului".

08
/12
/14

E bine de ştiut! Un site care a publicat exclusiv ştiri pozitive, timp de o zi, şi-a pierdut 66% dintre cititori. Este vorba despre site-ul rusesc City Reporter, care a decis să publice, la începutul săptămânii trecute, timp de o zi, numai informaţii pozitive.

08
/12
/14

TVR 2 difuzează în premieră luni, 8 decembrie, de la ora 20.00, producţia „Vinovatul”, o adaptare pentru televiziune după piesa omonimă a lui Ion Băieșu, completată cu motive din piesa „Iertarea” a aceluiași scriitor. Filmul realizat anul acesta de Casa de Producție TVR poate fi urmărit și la TVR HD marți, 9 decembrie, de la ora 14.00.

08
/12
/14

Dumnezeu se îmbracă de la second-hand, Copilăria lui Bach, Peretele, Fantoma, dragostea mea, Lecţia de violoncel, Scaunele, Mobilă şi durere, Când dragostea poartă pâslari şi multe alte spectacole în această săptămână pe scenele teatrelor din Capitală.

07
/12
/14

Numit de Petre Țuțea „ultimul senior al României”, Corneliu Coposu (1914 - 1995) a fost unul dintre cei mai importanți lideri politici ai perioadei postrevoluționare. „În fond nu e importantă persoana mea, importantă e ideea legată de viața mea. Dacă această idee va triumfa, apariția sau dispariția mea sunt secundare”, declara Seniorul PNȚCD, în anii '90.

07
/12
/14

Duminică, 7 decembrie, începând cu ora 17.00, la Opera Comică pentru Copii are loc premiera spectacolului “Poveste de Crăciun”. În decursul celor două săptămâni în care rulează, vor evolua în cadrul spectacolului nume sonore precum Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi și Vlad Rădescu.

07
/12
/14

Spectacolul ,,Dragoste în 4 tablouri" de Lukas Bärfuss, regizat de Elena Morar, se joacă azi, 7 decembrie, la Sala Mică a Teatrului Național din București, de la ora 20.00. Producția parte din programul ,,9G la TNB – Noua generație de creatori” și intrarea este liberă.

06
/12
/14

Legendara trupă Phoenix și Nicolae Covaci au lansat recent noul album Phoenix, „Vino, Țepeș!“, precum și volumele I (reeditare) şi II din istoria Phoenix, publicate de editura Integral și așteptate de multă vreme de fani și de public.

06
/12
/14

Astăzi, Festivalului Internațional de Literatură de la București (FILB) propune o seară dedicată literaturii SF & F, la care participă doi dintre cei mai importanți autori britanici contemporani (Paul McAuley și Richard Morgan), alături de doi dintre maeștrii SF-ului românesc (Sebastian A. Corn și Michael Haulică).