„DN83”, spectacol care explorează limitele dintre iubire și abuz
https://www.ziarulmetropolis.ro/dn83-spectacol-care-exploreaza-limitele-dintre-iubire-si-abuz/

Spectacolul „DN83”, scris de Alex Gorghe şi regizat de Luiza Mihăilescu, va avea premiera pe 4 noiembrie la Centrul de Teatru Educaţional Replika, de la orele 19:00 şi 21:00.

Un articol de Liliana Matei|31 octombrie 2022

„DN83”, în regia Luizei Mihăilescu, este al doilea spectacol din stagiunea 2022-2023 al Centrului de Teatru Educațional Replika și vorbește despre un atașament toxic între un elev și-o coordonatoare a unei trupe de teatru. Este un spectacol care explorează limitele dintre iubire și abuz. Din distribuție fac parte Katia Pascariu & Vlad Ionuț Popescu.

Luiza Mihăilescu a studiat regie de teatru în București, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa lui Radu Apostol și a Răsvanei Cernat și are masteratul în regie de teatru la Royal Holloway University of London din Egham, Marea Britanie, condus de Katie Mitchell. În prezent urmează studiile doctorale ale U.N.A.T.C. București, unde cercetează metodologii și pedagogii ale regiei de teatru feministe.

Luiza a regizat spectacolul „GEN, ROZ”, scris de Mihaela Michailov și produs la Centrul de Teatru Educațional Replika. Spectacolul a făcut parte din selecția Festivalului de Teatru D-butan-T 2021. Totodată a semnat regia și unui spectacol de teatru radiofonic, „Frica în sân”, produs de Teatrul Improbabil.

Principalele ei interese sunt teatrul social-politic care abordează teme precum sănătatea mintală, teme feministe, queer.

Alexandru Gorghe este un tânăr scriitor și dramaturg. A terminat studiile de licență la Royal Central School of Speech and Drama din Londra, iar în prezent urmează studiile de master în Scriere Dramatică, coordonat de Mihaela Michailov.

A început să joace, să regizeze și să scrie încă din liceu, în cadrul trupei de teatru a liceului din Botoșani. În repertoriul dramaturgiei sale găsim mai multe piese ce au fost reprezentate pe scena teatrului românesc: Băiatul cu șosete roz – reprezentată la Teatrul Excelsior, Mi-e rușine și spectacolul lectură Părăsindu-ți mama – ambele prezentate la Centrul de Teatru Educațional Replika. Alături de Luiza Mihăilescu, la Teatrul Andrei Mureșan din Sfântu Gheorghe a fost realizat spectacolul lectură Câinele maimei mele pentru care Alex a semnat dramaturgia, iar Luiza, regia.

Pentru Teatrul Improbabil a fost dramaturgul spectacolului „Vânătoarea de struți”, regizat de Andreea Lucaci. În 2022 și-a publicat romanul de debut, Fiul cruzimii, la editura Creator.

Text: Alex Gorghe

Distribuție: Katia Pascariu & Vlad Ionuț Popescu

Regie și ecleraj: Luiza Mihăilescu

Scenografie: Gabi Albu

Muzica: Alex Bălă

Afiș: Elena Găgeanu

Mulțumiri: Denisa Neațu

PRODUCȚIE: Centrul de Teatru Educațional Replika

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.