Cetățeanul, dublu câștigător al Comedy Cluj 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/cetateanul-dublu-castigator-al-comedy-cluj-2015/

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj 2015 şi-a desemnat sâmbătă seara câştigătorii în cadrul Galei de premiere, care a avut loc la cinematograful „Florin Piersic”. Marele câştigător al celei de-a şaptea ediţii Comedy Cluj este filmul Obywatel/Cetăţeanul, al regizorului polonez Jerzy Stuhr, care a câştigat trofeele „Cel mai bun film” şi „Cel mai bun scenariu”.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2015

Decizia juriului a fost unanimă și motivată de faptul că este un film foarte ambițios, cu un scenariu foarte bine structurat, un film gândit să aibă un mesaj puternic, chiar dacă este prezentat sub forma comediei.

Pelicula spune povestea lui Jan Bratek, care în urma unui accident intră în comă și ajunge să își retrăiască cei 60 de ani de viață în contextul istoric al Poloniei de după război. Regizorul Jerzy Stuhr, care interpretează de altfel și rolul principal din film, a primit premiile din partea criticilor de film Neil Young și James B. Evans.

Am lucrat trei ani la acest film și mă bucur să văd că un film care este important, în primul rând, pentru generația mea, a fost foarte bine primit atât de public, cât și de juriu – Jerzy Stuhl.

Peter O'Toole, Premiul de Excelență Comedy Cluj 2015

Peter O’Toole, Premiul de Excelență Comedy Cluj 2015

Premiul de Excelență Comedy Cluj 2015 a fost decernat in memoriam marelui actor Peter O’Toole. Fiica acestuia, Kate O’Toole, a fost cea care a ridicat premiul oferit de Gilda Lazăr (JTI) și de regizorul Declan Cassidy.

Actrița a salutat publicul în limba română și a precizat că nu este prima oară când ridică un premiu pentru tatăl ei, dar este prima oară când o face după moartea acestuia, iar acest lucru o emoționează cu atât mai mult.

Spre deosebire de anii trecuți, juriul a decis ca la această ediție a Comedy Cluj să fie decernate două premii de interpretare în loc de unul, precum și o mențiune specială.

Astfel, premiul Cea mai bună actriță i-a revenit actriței Candela Peńa pentru rolul din filmul spaniol Las ovejas no pierden el tren/O schimbare de linie, iar premiul Cel mai bun actor a fost acordat lui Zsolt Kovács pentru rolul din VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan/Din motive inexplicabile. Pelicula din Ungaria a primit și ‘Mențiunea specială a juriului’.

Who’s Up?/Cine urmează? (Franța) a fost desemnat ‘Cel mai bun scurtmetraj independent’ din competiție, iar Chinese Treachery/Trădare în stil chinezesc a primit premiul pentru ‘Cel mai bun scurtmetraj studențesc’. Juriul competiției de scurtmetraje a decis, de asemenea, că producția The Taste/Gustul merită o Mențiune specială.

Separat de cele două jurii ale competițiilor din festival, spectactorii prezenți la Comedy Cluj au stabilit prin vot că din cele peste 200 de filme, pelicula regizorului belgian Florian Mischa Böder Die Einsmakeit des Killers vor dem Schuss/Singurătatea unui asasin înainte să tragă merită Premiul publicului’.

Foto: Comedy Cluj 2015 – cinemagia

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.