Charles Castronovo alături de Cellia Costea în „Don Carlo” și baletul „Coppelia”, la ONB
https://www.ziarulmetropolis.ro/charles-castronovo-alaturi-de-cellia-costea-in-don-carlo-si-baletul-coppelia-la-onb/

Săptămâna Mare dinaintea Paştelui Ortodox îi aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti pe tenorul de renume internaţional Charles Castronovo şi una dintre vocile importante din România, soprana Cellia Costea în spectacolul de operă „Don Carlo” de Giuseppe Verdi, şi spectacolul de balet „Coppélia” de Léo Delibes.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2022

Marți, 19 aprilie, începând cu ora 18:30, vă așteptăm la spectacolul cu opera „Don Carlo” de Giuseppe Verdi. La Pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Recunoscut internațional ca unul dintre cei mai buni tenori lirici ai generației sale, Charles Castronovo s-a afirmat în majoritatea teatrelor de operă de prestigiu din lume, cum ar fi New York Metropolitan Opera, Royal Opera House Covent Garden, Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Berlin, Opera din Paris, Opera de Stat din Bavaria, Munchen, Theatre Royale de la Monnaie, Bruxelles și multe altele, inclusiv la Festivalurile de la Salzburg și Aix en Provence. Repertoriul său se întinde de la marile roluri de tenor ale lui Mozart din „Don Giovanni”, „Cosi Fan Tutte” și „Flautul fermecat”, până la Edgardo din „Lucia di Lammermoor”, Nemorino din „Elixirul dragostei” și Alfredo din „La Traviata”. În ultimele stagiuni, Castronovo s-a bucurat de foarte multe aprecieri pentru interpretările sale ca rolul principal în Faust, Romeo din „Romeo și Julieta”, Ducele din „Rigoletto”, Rodolfo din „La Boheme” și Tom Rakewell din „The Rakes Progress”. A interpretat rolul principal în premiera mondială a operei lui Daniel Catan, „Il Postino”, alături de Placido Domingo, pe scenele din din Los Angeles, Paris și Santiago.

 

Cellia Costea, soprană română afirmată într-o importantă carieră internațională, a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, secția Canto și s-a stabilit în Grecia unde activează ca solistă a Operei din Atena. Interpretează un vast repertoriu cuprinzând roluri din opere precum: „Le nozze di Figaro” (Contessa Almaviva), „Don Giovanni” (Donna Elvira) de Mozart, „Faust” (Marguérite) de Gounod, „Il Trovatore” (Leonora), „Simon Boccanegra” (Amelia/Maria), „I Vespri siciliani” (Elena), „Don Carlo” (Elisabetta), „Aida” (rolul titular) de Verdi, „La Bohème” (Mimì), „Tosca” (Floria Tosca), „Madama Butterfly” (Cio Cio San), „Turandot” (Liù) de Puccini, „Cavalleria rusticana” (Santuzza) de Mascagni, etc. S-a afirmat cu succes pe scene de prestigiu precum Wiener Staatsoper, Gran Teatre del Liceu di Barcelona, Arena din Verona și în teatrele din Berlin, Frankfurth, Hanover, Stuttgart, Amsterdam, Oslo, Marseille, Nice, Catania, Ancona, Firenze, etc.

Cellia Costea

Distribuția reprezentației din 19 aprilie: Don Carlo – Charles Castronovo (invitat), Elisabetta de Valois – Cellia Costea (invitată),  Filippo II – Ion Dimieru, Rodrigo, marchese di Posa – Adrian Mărcan, Principessa d’Eboli – Mihaela Ișpan, Grande Inquisitore – Marius Boloș, Il frate – Filip Panait, Tebaldo – Cristina Eremia, Conte di Lerma – Valentin Racoveanu, Una voce dal cielo – Andreea Novac. Cu participarea Orchestrei, Corului și Ansamblului de Balet al Operei Naționale București.

Charles Castronovo

Miercuri, 20 aprilie, vă invităm la spectacolul de balet „Coppélia” de Léo Delibes, în regia și coregrafia Corinei Dumitrescu. „Coppélia”, balet capodoperă a lui Léo Delibes, considerat unul dintre modelele clasice ale genului coregrafic, vine să întregească și să diversifice repertoriul Companiei de Balet a Operei Naționale București. La mai bine de un secol de la premiera mondială, „Coppélia” își păstrează forța de expresie, fiind reprezentat în diverse variante pe scenele multor teatre din lume.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.