Artiști consacrați vor presta în cadrul evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”
https://www.ziarulmetropolis.ro/artisti-consacrati-vor-presta-in-cadrul-evenimentului-timisoara-2023-la-nesfarsit/

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă şi apreciaţi artişti ai momentului, ale căror comunităţi de fani şi urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume şi care sunt ascultaţi de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timişoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timişoara 2023 la nesfârşit”

Un articol de Petre Ivan|17 noiembrie 2023

Evenimentul este organizat și finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte și dedicat închiderii oficiale a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

„Timișoara 2023 la nesfârșit” va avea loc în perioada 7-10 decembrie 2023, în cinci locuri emblematice ale Timișoarei: Piața Unirii, Palatul Culturii, Cinema Timiș, Cinema Victoria și MX – Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”. Evenimentul va reuni în program concerte, performance-uri, seminarii, conferințe, toate cu acces gratuit, produse de Centrul de Proiecte. Oferta culturală a lunii decembrie va fi completată de programul bogat de evenimente produse de operatori culturali, ca parte a programului Timișoara 2023.

„Suntem la finalul unui an al excelenței pentru Timișoara – și totodată punctul de start pentru un nou început. Vă invit pe fiecare să privim retrospectiv spre anul 2023, an în care Timișoara a fost, alături de orașele Veszprém din Ungaria și Elefsina din Grecia, sub reflectorul cultural al întregului continent. Am convingerea că Timișoara a reușit să contribuie în mod consistent și semnificativ, în acest an, la consolidarea unei bune imagini a României în Europa. Cu o moștenire culturală bogată, cu o comunitate artistică vie și foarte puternică, Timișoara a dovedit prin fiecare dintre miile de evenimente produse în acest an, forța unică pe care o are, de a aduce oamenii împreună, de a construi comunități puternice, de a reda și redescoperi locuri, de a crea conexiuni. Programul cultural național Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii este un motor al unei transformării profunde și fără precedent a oamenilor, a comunităților, a locurilor și a orașului, iar toate aceste transformări vor avea un impact pozitiv puternic pe termen lung, aducând Timișoara mai aproape de valorile europene care au consacrat-o: libertate, democrație, stat de drept, toleranță, demnitate umană, egalitate, respectarea drepturilor omului, adică acele valori pe care cred că fiecare român, din orice colț al țării și le dorește și pentru care timișorenii au luptat. Momentul aniversar pe care îl pregătim pentru acest final de an și prin care marcăm totodată o nouă etapă a acestei călătorii unice, îmi doresc să ne aducă pe toți împreună în Piața Unirii și în toate locurile atât de frumoase ale acestui oraș. Vă invit să celebrăm împreună, Timișoara, din 7 decembrie, cu aceeași bucurie cu care sărbătorim fiecare nou început.”, a declarat Ramona Laczko David, Coordonatoarea programului Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii

Timișoara 2023 la nesfârșit. Un eveniment despre oameni, comunități, locuri, conexiuni

În zilele 7-10 decembrie sărbătorim împreună momentul de împlinire a anului excepțional pentru Timișoara – anul Capitalei Europene a Culturii. Este o ocazie binevenită de a reflecta în mod colectiv asupra acestui parcurs unic pentru cultura și societatea românească și de a-i înțelege potențialul transformator pentru anii care vin. Cele patru zile explorează moduri de cultivare a memoriei, de celebrare a rezilienței și a spiritului curajos, deschis și avangardist al Timișoarei. Evenimentele reafirmă identitatea orașului și a comunităților lui, precum și felul în care acestea s-au îmbogățit prin experiența dată de șansa de a fi un oraș efervescent și relevant al culturii europene. Misiunea sărbătorii este de a pune în lumină un set de practici valoroase exersate de-a lungul programului cultural, care au marcat în mod fundamental ecosistemul artistic, social și uman, articulând o serie de principii pe baza cărora se va construi în viitor. Totodată, acești vectori de schimbare vor impulsiona în mod decisiv mișcarea de regenerare urbană, aflată în plin proces de desfășurare, iar celebrarea este cel mai bun moment de a afirma susținerea în continuare a acestor energii creatoare vitale pentru oraș.

„2023 este un an de succes. Anul în care Timișoara a schimbat prin cultură percepția despre România. Am reușit să le arătăm celor care ne-au vizitat sau care au intrat în contact cu programele culturale pe care le-am avut în alte orașe, cât de mult diferă prejudecățile lor de realitățile noastre. Timișoara este un oraș european. Strategia noastră prin care schimbăm comunitatea prin investiția în cultură continuă și anii viitori. 2023 este doar începutul unei călătorii în care punem în evidență cultura care respectă diversitatea pe care Timișoara o are. Este miza noastră de a arăta că atunci când investești în cultură aduci prosperitate comunității întregi. Le mulțumesc tuturor celor care fac parte din povestea de succes a Timișoarei”, a completat Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timișoara.

Programul evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit” va fi anunțat în data de 20 noiembrie 2023, pe site-ul online dedicat

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.

15
/10
/24

INTEROGATIE „O să mai existe natura?”, „Folosiți mai puțin plastic”, „Viața e prea scurtă ca să conduci mașini plictisitoare”. Iată câteva dintre dorințele așternute pe hârtie care fac acum obiectul unei expoziții inedite. Ea se poate vizita la Sala Mare a Institutului Cultural Român până pe 24 octombrie.

02
/10
/24

În cadrul proiectului artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, Vanner Collective a propus o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.