Descoperă noutatea muzicii vechi la ediția a 18-a Festivalului de Muzică Veche București
https://www.ziarulmetropolis.ro/descopera-noutatea-muzicii-vechi-la-editia-8-a-festivalului-de-muzica-veche-bucuresti/

În perioada 2 noiembrie – 5 decembrie 2023 are loc cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti, unul din cele mai importante evenimente de muzică cultă din România.

Un articol de Petre Ivan|6 noiembrie 2023

Tema pe care organizatorii o propun pentru această ediție este „Affetti”.

În epoca Barocului muzical s-a dezvoltat o teorie bazată pe studii, categorii și principii, cunoscută generic drept „teoria afectelor” și care a influențat major estetica mai multor domenii artistice, printre care și muzica. Ideea de bază a acestei teorii era aceea că toate trăirile, emoțiile umane pot fi percepute prin intermediul celor două simțuri: văz și auz.

Pornind de la „affetti”, programul ediției din acest an a festivalului propune o călătorie în lumea fascinantă și generoasă a naturii umane.

Artiști invitați

Pe parcursul celor cinci săptămâni de concerte de înaltă ținută, publicul va fi în compania unor artiști din elita muzicii vechi, din Europa și România. Invitatul special al acestei ediții este Jordi Savall, o personalitate majoră a muzicii vechi, care a marcat ultima jumătate de secol prin activitatea interpretativă și prin demersurile fervente de redescoperire a unor comori muzicale pierdute sau uitate. Alături de ansamblul Hespèrion XXI, fondat de Jordi Savall în 1974, va interpreta lucrări de D. Ortiz, G. Sanz, P. Guerrero, A. Martin y Coll, Fr. Correa de Arauxoale, în care sonoritățile „lumii vechi” se îmbină cu cele ale „lumii noi”.

În cadrul festivalului, vor mai evolua: clavecinistul Alexander von Heißen (Germania), François Lazarevitch și Les Musiciens de Saint-Julien (Franța), Simone Vallerotonda și trio-ul I Bassifondi (Italia), Mira Glodeanu și ansamblul Sempre (Franța/România), Martyna Pastuszka & {oh!} Orkiestra (Polonia), Elisabeth Seitz și ansamblul Nuovo aspetto (Germania), ansamblul Fonte di Gioia (România), ansamblul Sempre (România), Filotheu Monahul și corul „Melos paisian” (România).

Concertele festivalului se vor desfășura în: „Sufrageria Regală” și Sala Auditorium (Muzeul Național de Artă al României), Sala Radio și Biserica Sf. Ioan Rusul.

„Affetti” este o constantă a ultimilor ani, în care pare că suntem cu toții mult mai preocupați de emoții, stări sufletești și manierele lor de exprimare. Ediția din acest an a Festivalului construiește sonor în jurul afectelor și a exprimării lor. O temă cum nu se poate mai potrivită pentru un festival major! Căci (da!) anul acesta suntem la ediția cu numărul XVIII. Adică ne serbăm majoratul”, declară Laurențiu Constantin, fondatorul și directorul festivalului.

Programul Festivalului poate fi găsit aici.  Biletele se pot achiziționa din rețeaua fizică Eventim sau online.

Festivalul de Muzică Veche București este organizat de Asociația Antiqva.

*

Festivalul de Muzică Veche București este sinonim cu excelența în domeniu. Evenimentul a acoperit de la începuturile sale un gol în oferta culturală bucureșteană și națională. Mai apoi, a crescut de la an la an, fiind considerat acum drept cel mai important eveniment de profil din Sud-Estul Europei.

Este primul festival de acest gen din București și unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România. Este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrelor de consum cultural pe ultimii doi ani realizate de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală) și pe locul cinci în cadrul „Studiului de consum cultural pentru municipiul București 2015” – studiu realizat de INCFC la inițiativa ARCUB, pentru elaborarea Strategiei Culturale a Bucureștiului). Din anul 2015 a devenit membru (la vremea aceea singurul din România) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).

Festivalul este dedicat muzicii vechi europene, de la piese medievale până la muzica renascentistă, barocă, bizantină, mergând până la muzicile vechi ale popoarelor din bazinul mediteraneean și Orient.

Festivalul nu este un eveniment ce se ocupă de „arheologie muzicală”. Evenimentul pune în evidență actualitatea și prospețimea unor lucrări muzicale străvechi, dar într-o manieră mereu proaspătă și originală, sloganul său fiind: „Descoperă noutatea muzicii vechi”.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.