China plănuieşte un festival similar celui de la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/china-planuieste-un-festival-similar-celui-de-la-cannes/

China va investi un miliard de dolari pentru construcţia unui oraş al filmului în stil franţuzesc şi organizarea unui festival de film similar celui desfăşurat la Cannes, centrul urmând să fie situat în districtul Anji, situat la trei ore de Shanghai.

Un articol de Liliana Matei|25 iulie 2014

Astfel, China plănuieşte să organizeze un festival de film inspirat de cel de la Cannes, acesta urmând să se desfăşoare în regiunea de est a provinciei Zhejiang, potrivit publicaţiei China Daily.

Autorităţile chineze lucrează împreună cu instituţiile din oraşul francez Cannes (foto sus), care găzduiesc evenimentul începând din 1946, să organizeze un festival similar în districtul Anji, anunță Mediafax.

Intenţia acestora este de a construi un oraş francez cu o tematică cinematografică şi un centru turistic în una din cele mai pitoreşti regiuni ale Chinei, cunoscută pentru pădurile sale de bambus. Anji este, de asemenea, o regiune-pilot pentru locuinţele ecologice

„Acest festival de film ar trebui să susţină lungmetrajele puternice chineze. Sperăm ca acest program să împingă industria cinematografică a Chinei la un nivel mai înalt”, a declarat Xian Wunan, de la Asia Pacific Exchange and Cooperation Foundation, pentru China Daily.

Anji a fost legată la reţeaua de drumuri naţionale între 2000 şi 2002 şi rămâne una din regiunile cel mai puţin dezvoltate din întreaga ţară. Cu toate acestea, drumul până la Shanghai cu maşină durează mai puţin de trei ore, iar zona a atras o serie de investitori din China şi din străinătate.

Foto: wikipedia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.