Chirita in provincie – astăzi, de la ora 20.10, pe TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/chirita-in-provincie-astazi-de-la-ora-20-10-pe-tvr2-si-tvrplus-ro/

TVR 2 şi TVRplus.ro difuzează în această seară, de la ora 20.10, piesa Chirita în provincie (premiera–1982), un spectacol cu public preluat de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Regia artistică a piesei este semnată de Alexandru Dabija, iar fondul muzical al spectacolului îi aparţine compozitorului Alexandru Flechtenmacher.

Un articol de Petre Ivan|27 ianuarie 2014

TVR 2 şi TVRplus.ro difuzează în această seară, de la ora 20.10, piesa Chirita in provincie (premiera–1982), un spectacol cu public preluat de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Regia artistică a piesei este semnată de Alexandru Dabija, iar fondul muzical al spectacolului îi aparţine compozitorului Alexandru Flechtenmacher.

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a programat difuzarea acestui spectacol cu prilejul comemorării a 116 ani de la încetarea din viaţă a compozitorului Alexandru Flechtenmacher, a cărui muzică însoţeşte această reprezentaţie memorabilă

Compozitor, violonist, dirijor, profesor de muzică şi susţinător al muzicii corale, Alexandru Flechtenmacher (n. 23 decembrie 1823 – d. 28 ianuarie 1898) a fost timp de 5 ani (1864-1869) director al Conservatorului de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti, devenit ulterior Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Chiriţa, Bârzoi, Guliţă, Luluţa, Safta, Domnul Şarl… Corupţia, snobismul, incultura, parvenitismul – toate metehnele societăţii româneşti de veac XIX, şi nu numai – sunt „aduse la judecata” publicului prin geniala scriitură a lui Vasile Alecsandri, prin interpretarea spumoasă a unor actori excepţionali şi prin viziunea artistică magistrală a regizorului Alexandru Dabija.

Chirita in provincie, în regia lui Alexandru Dabija, spectacol preluat de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Iaşi

Teatrul tv din Arhiva de Aur a Televiziunii Române revine în atenţia telespectatorilor prin interpretarea actorilor Tamara Buciuceanu-Botez, Puiu Vasiliu, Dionisie Vitcu, Doina Deleanu, Liliana Mărgineanu, Sergiu Tudose, Valentin Ionescu, Ioan Chelaru.

Repertoriul de expresii franco-moldoveneşti al Cucoanei Chiriţa capătă un farmec aparte în rostirea renumitei actriţe Tamara Buciuceanu-Botez (n. 10 august 1929), care împlineşte anul acesta 85 de ani.

Foto: Chirita in provincie – TVR

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.