Cinci cineaste selectate pentru participarea la Rezidența FemArt 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-cineaste-selectate-pentru-participarea-la-rezidenta-femart-2021/

Cinci cineaste aflate la început de carieră vor participa la Rezidenţa FemArt 2021 – o săptămână intensivă de training şi mentorat, organizată de către Asociaţia Română a Femeilor în Cinema (ARFC) la Bucureşti, în perioada 3–8 octombrie.

Un articol de |19 august 2021

Proiectele filmelor de lung metraj ale cineastelor Carina-Gabriela Dașoveanu, Corina Andrian, Brijitta Kanyaro, Monica Elena Pascu și Anelise Salan au fost selectate în urma participării la Apelul – Concurs de proiecte, derulat în cadrul programului FemArt în perioada 30 mai – 15 iulie 2021.

„În selecția din acest an avem o regizoare masterandă la UNATC – Carina-Gabriela Dașoveanu, premiată recent la Festivalul internațional de film de la Cannes, la secțiunea Cinefondation, o artistă pluridisciplinară, absolventă cu „Distinction in MA Filmmaking Directing Fiction” la Goldsmiths University of London – Corina Andrian, o actriță absolventă a Film Academy Vienna, cu pregătire și în scenaristică – Brigitta Kanyaro, o editoare cu studii masterale – Monica Elena Pascu, care este și absolventă de arte vizuale, precum și o jurnalistă  – Anelise Sălan, absolventă de master în jurnalism, dar și a cursurilor de documentar de la Balkan Documentary Center, ZagrebDox și Aristotele Workshop. Fiecare dintre ele și-a încercat deja puterile într-un scurt metraj și mă bucur că putem să le oferim șansa să dezvolte și câte un proiect de lung metraj în contextul Rezidenței FemArt. Mulțumim încă o dată partenerilor care au făcut acest proiect posibil – AFCN, UCIN, Institutul Francez din București și Goethe-Institut. Prin Asociația Română a Femeilor în Cinema sperăm să aducem egalitatea de șanse artistelor ce provin din diferite domenii ale artelor și să favorizăm realizarea filmelor atipice, inovatoare”, a declarat Anca Damian, membru al comitetului de selecție și al board-ului ARFC.

Pe parcursul Rezidenței FemArt, tinerele vor beneficia de o săptămână interactivă de lucru cu specialiști în domeniu pentru dezvoltarea proiectelor propuse și, totodată, de o serie de evenimente conexe – proiecții de film, serii de traininguri personalizate și masterclass-uri – finalizată cu o sesiune de pitching. La finalul acestei perioade, vor fi acordate trei premii pentru cele cinci aflate în rezidență: o bursă în valoare de 1.750 de euro, o bursă de tip consultanță de scenariu și una de participare la o platformă internațională de coproducție.

Apelul – Concurs de proiecte Rezidența FemArt 2021 s-a adresat tuturor creatoarelor care au scris, realizat sau produs până în prezent cel puțin un film de scurtmetraj și se află în stadiul de dezvoltare cu primul sau al doilea film de lungmetraj. Comisia de selecție a proiectelor câștigătoare a fost formată din Anca Damian, Anamaria Antoci și Ana Drăghici.

Rezidența FemArt este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), realizat cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România și Aparte Film, în parteneriat cu Institutul Francez din România, Art No More – Premiile Sofia Nădejde, Goethe-Institut și Bucharest International Experimental Film Festival.

Parteneri media: AGERPRES, Bookhub, București FM, CAȚAVENCII, E-Zeppelin, Fashion Premium Magazine, IQAds, Modernism, MovieNews, Observator Cultural, Radio Romania Cultural, Revista Psychologies, Spot Media, Suplimentul de cultură, Ziarul Metropolis, Zile și Nopti

Mai multe informații despre program sunt disponibile pe:

– Pagina web a ARFC – https://arfc.ro/rezidenta-femart-2021/

– Pagina de Facebook ARFC- https://www.facebook.com/AsociatiaRomanaAFemeilorInCinema

Asociația Română a Femeilor în Cinema susține egalitatea de gen și șanse în industria cinematografică prin sprijinul acordat regizoarelor de film aflate la început de carieră, promovarea creațiilor acestora și facilitarea schimbului de experiență cu specialiști din industrie.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.

19
/09
/22

Bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independența Film.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.

19
/09
/22

Fairytale, cel mai recent film al regizorului Alexander Sokurov, și ultimul din tetralogia inspirată de cele mai controversate personaje politice ale secolului XX, va deschide cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București. Luni, pe 26 septembrie, în anticiparea debutului oficial al festivalului, pelicula va avea parte de o primă întâlnire cu publicul din România, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie.

15
/09
/22

„Om Câine / Man and Dog”, primul lungmetraj regizat de Ștefan Constantinescu, cu Bogdan Dumitrache și Ofelia Popii în rolurile principale, intră în cinematografe din 16 septembrie, filmul fiind distribuit pe marile ecrane de microMULTILATERAL.