Cinci filme provocatoare, la HipTrip Travel Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-filme-provocatoare-la-hiptrip-travel-film-festival/

Aflat la a doua ediţie, HipTrip Travel Film Festival îşi continuă misiunea de a inspira şi încuraja spectatorii să se transforme din turişti, în călători şi chiar în exploratori, fie că vorbim de oraşele îndepărtate ale lumii sau de o incursiune pe un tărâm mai puţin prietenos precum zonele polare sau deşertul.

Un articol de Liliana Matei|16 Septembrie 2015

Secțiunea „Exploratorii” reunește filme cu și despre oamenii care lasă în urmă marile capitale ale lumii și se aventurează pe căi mai puțin umblate – fie pentru că doresc să se regăsească, fie pentru că pur și simplu vor să descopere localnicii și obiceiurile acestora.
Anul acesta, între 8 și 11 octombrie, secțiunea „Exploratorii” din cadrul HipTrip Travel Film Festival aduce la București cinci filme provocatoare.

„Tracks/Calea Deșertului” este un film australian bazat pe romanul autobiografic al lui Robyn Davidson, care, în 1977 a început o călătorie de 2.700 de kilometri, de una singură şi pe jos, prin pustiul australian.

La prima ediţie a HipTrip Travel Film Festival, Leon McCarron a fost gazda proiecţiei „Into the Empty Quarter” şi ne-a povestit în detaliu ce presupune o astfel de călătorie. Următoarea lui expediţie a vizat râul Karun, cel mai mare râu din Iran, pe care l-a străbătut alături de Tom Allen. Rezultatul călătoriei este documentarul „Karun”, ce va fi prezentat de către Tom Allen, realizator şi protagonist.

„Between Snow and Stars” vine din Marea Britanie și este un documentar ce redă vieţile musherilor şi alpiniştilor din Finlanda şi Everest, în încercarea de a ne inspira să explorăm locuri neconvenţionale. Proiecţia este urmată de sesiune Q&A cu realizatorii documentarului: Tom Vaillant şi Charles H. Joslain, care ne vor povesti unele dintre cele mai nebuneşti aventuri – de la alunecarea printre blocurile de gheaţă, până la momentele când i-a surprins avalanşa – dar şi motivele pentru care iubesc foarte mult ceea ce fac.

La capitolul ficțiune, vom urmări “Wild”, povestea unei călătorii foarte lungi, pe o distanţă de 1.500 kilometri, între Statele Unite și graniţa cu Mexicul. Adaptare a memoriilor semnate de Cheryl Strayed, filmul o aduce în prim plan pe Reese Witherspoon şi a ei încercare de a-şi pune viaţa în ordine pe parcursul acestei călătorii.
România va fi reprezentată de documentarul “Exploratorul”, ce urmăreşte firul vieţii lui Emil Racoviţă, pionier al cercetării vieţii din Antarctica, din adâncurile Mediteranei şi din peşteri, întemeietor al biospeologiei şi al primului Institut de speologie din lume, de la Cluj. Proiecţia va fi urmată de sesiune Q&A cu realizatorii documentarului.

Invitați străini la București

La finalul proiecțiilor „Karun” și „Between Snow and Stars” publicul spectator va putea interacționa cu protagoniștii acestora.

Tom Allen, unul dintre exploratorii din pelicula „Karun”, a fost activ în lumea aventurii de la vârsta de 23 de ani, când a pornit într-o călătorie prin lume pe bicicletă, o călătorie ce a durat aproape patru ani. Filmul său premiat despre această călătorie, Janapar, a fost lansat în anul 2012 și a fost proiectat la prima ediţie a HipTrip Travel Film Festival. Regizor și scenarist de filme de aventură, el a lucrat de atunci în Scandinavia Arctică, în Statele Unite ale Americii, în Mongolia Exterioară, în Iran și cel mai recent în Patagonia. El iubește toate lucrurile noi și aventuroase și este autorul blogului

Tom Vaillant este un tânăr francez de 23 ani care spune despre el că este „dependent de futurism” și este tot timpul curios să descopere acele locuri de lume în care nu mulți reușesc să pună piciorul. Când vine vorba de călătorii, are o imaginație ieșită din comun în alegerea destinației și este clar un excentric – destinațiile alese pentru „Between Snow and Stars” sunt o dovadă vie a acestui lucru! Lui Tom Vaillant i se va alătura și Charles H. Joslain, cel de-al doilea regizor al peliculei menționate.
Cei trei vor participa și la o întâlnire în afara cinematografului cu publicul spectator și cu potențiali aventurieri, în cadrul workshop-ului „Aventura Vivolis: Explorează!”.

INFO

Cea de-a doua ediție a HipTrip Travel Film Festival va avea loc anul acesta în perioada 8-11 octombrie la Cinema Union și Cinema Eforie şi va aduce anul acesta la București 25 de filme din 10 țări precum India, Marea Britanie, SUA, Australia, Spania, Germania, Siberia, Canada, Iran și România.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

05
/12
/18

În premieră la Digi Life (6 decembrie, ora 21:00), „Martorul 248”, un documentar despre dreptul la educație - În România, abandonul școlar este îngrijorător, iar în lipsa experiențelor de învățare adecvate, copiii din zonele sărace  rămân captivi în mediul familial marcat de privațiuni, ostil dezvoltării lor. Copiii din zonele cele mai sărace încep școala fără noțiuni de bază, cum ar fi abilitatea de a identifica cifrele sau culorile.

05
/12
/18

Tânărul critic de film Victor Morozov, care studiază în Franţa, scrie despre cinema-ul unuia din cei mai interesanţi regizori francezi ai momentului, Mikhaël Hers, prea puţin cunoscut în România.

04
/12
/18

ANALIZĂ Deși doar câteva își găsesc loc în sălile de cinema, în distribuții limitate care adună cel mult două mii de spectatori, documentarele românești merită o mai mare atenție. Este un cinema interesat în special de personaje carismatice, cu vieți ieșite din comun, și mai puțin de realități sociale sau politice.

03
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, manifestare devenită o tradiție a UNATC „I.L.Caragiale”, va debuta pe 4 decembrie, ora 19:00, Sala Atelier din cadrul UNATC. Intrarea este gratuită.

01
/12
/18

Cea de-a 12-a și ultima ediție a Festivalului Internațional de Film NexT va avea loc în perioada 14-17 decembrie, la Cinema Muzeul Țăranului din București, și marchează încheierea unui capitol important din povestea filmului românesc.

30
/11
/18

„Apostolul Bologa”, realizat de TVR prin Casa de Producție şi regizat de Dominic Dembinski, are premiera la TVR1 astăzi, 30 noiembrie, de la la 18.10. Următoarele difuzări sunt la TVRM, pe 15 decembrie, ora 22.00, şi TVRi, pe 16 decembrie, ora 23.00. Producţia va fi difuzată cu subtitrare în limba română, putând astfel să fie accesibilă şi persoanelor cu deficienţe de auz.

Page 1 of 22412345...102030...Last »