Cinci filme provocatoare, la HipTrip Travel Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-filme-provocatoare-la-hiptrip-travel-film-festival/

Aflat la a doua ediţie, HipTrip Travel Film Festival îşi continuă misiunea de a inspira şi încuraja spectatorii să se transforme din turişti, în călători şi chiar în exploratori, fie că vorbim de oraşele îndepărtate ale lumii sau de o incursiune pe un tărâm mai puţin prietenos precum zonele polare sau deşertul.

Un articol de Liliana Matei|16 septembrie 2015

Secțiunea „Exploratorii” reunește filme cu și despre oamenii care lasă în urmă marile capitale ale lumii și se aventurează pe căi mai puțin umblate – fie pentru că doresc să se regăsească, fie pentru că pur și simplu vor să descopere localnicii și obiceiurile acestora.
Anul acesta, între 8 și 11 octombrie, secțiunea „Exploratorii” din cadrul HipTrip Travel Film Festival aduce la București cinci filme provocatoare.

„Tracks/Calea Deșertului” este un film australian bazat pe romanul autobiografic al lui Robyn Davidson, care, în 1977 a început o călătorie de 2.700 de kilometri, de una singură şi pe jos, prin pustiul australian.

La prima ediţie a HipTrip Travel Film Festival, Leon McCarron a fost gazda proiecţiei „Into the Empty Quarter” şi ne-a povestit în detaliu ce presupune o astfel de călătorie. Următoarea lui expediţie a vizat râul Karun, cel mai mare râu din Iran, pe care l-a străbătut alături de Tom Allen. Rezultatul călătoriei este documentarul „Karun”, ce va fi prezentat de către Tom Allen, realizator şi protagonist.

„Between Snow and Stars” vine din Marea Britanie și este un documentar ce redă vieţile musherilor şi alpiniştilor din Finlanda şi Everest, în încercarea de a ne inspira să explorăm locuri neconvenţionale. Proiecţia este urmată de sesiune Q&A cu realizatorii documentarului: Tom Vaillant şi Charles H. Joslain, care ne vor povesti unele dintre cele mai nebuneşti aventuri – de la alunecarea printre blocurile de gheaţă, până la momentele când i-a surprins avalanşa – dar şi motivele pentru care iubesc foarte mult ceea ce fac.

La capitolul ficțiune, vom urmări “Wild”, povestea unei călătorii foarte lungi, pe o distanţă de 1.500 kilometri, între Statele Unite și graniţa cu Mexicul. Adaptare a memoriilor semnate de Cheryl Strayed, filmul o aduce în prim plan pe Reese Witherspoon şi a ei încercare de a-şi pune viaţa în ordine pe parcursul acestei călătorii.
România va fi reprezentată de documentarul “Exploratorul”, ce urmăreşte firul vieţii lui Emil Racoviţă, pionier al cercetării vieţii din Antarctica, din adâncurile Mediteranei şi din peşteri, întemeietor al biospeologiei şi al primului Institut de speologie din lume, de la Cluj. Proiecţia va fi urmată de sesiune Q&A cu realizatorii documentarului.

Invitați străini la București

La finalul proiecțiilor „Karun” și „Between Snow and Stars” publicul spectator va putea interacționa cu protagoniștii acestora.

Tom Allen, unul dintre exploratorii din pelicula „Karun”, a fost activ în lumea aventurii de la vârsta de 23 de ani, când a pornit într-o călătorie prin lume pe bicicletă, o călătorie ce a durat aproape patru ani. Filmul său premiat despre această călătorie, Janapar, a fost lansat în anul 2012 și a fost proiectat la prima ediţie a HipTrip Travel Film Festival. Regizor și scenarist de filme de aventură, el a lucrat de atunci în Scandinavia Arctică, în Statele Unite ale Americii, în Mongolia Exterioară, în Iran și cel mai recent în Patagonia. El iubește toate lucrurile noi și aventuroase și este autorul blogului

Tom Vaillant este un tânăr francez de 23 ani care spune despre el că este „dependent de futurism” și este tot timpul curios să descopere acele locuri de lume în care nu mulți reușesc să pună piciorul. Când vine vorba de călătorii, are o imaginație ieșită din comun în alegerea destinației și este clar un excentric – destinațiile alese pentru „Between Snow and Stars” sunt o dovadă vie a acestui lucru! Lui Tom Vaillant i se va alătura și Charles H. Joslain, cel de-al doilea regizor al peliculei menționate.
Cei trei vor participa și la o întâlnire în afara cinematografului cu publicul spectator și cu potențiali aventurieri, în cadrul workshop-ului „Aventura Vivolis: Explorează!”.

INFO

Cea de-a doua ediție a HipTrip Travel Film Festival va avea loc anul acesta în perioada 8-11 octombrie la Cinema Union și Cinema Eforie şi va aduce anul acesta la București 25 de filme din 10 țări precum India, Marea Britanie, SUA, Australia, Spania, Germania, Siberia, Canada, Iran și România.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.