Cinci programe recurente inedite îmbogățesc oferta Cinema Victoria Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinci-programe-recurente-inedite-imbogatesc-oferta-cinema-victoria-timisoara/

Cinema Victoria, primul dintre cinematografele reabilitate şi redeschise în Timişoara, administrat prin Centrul de Proiecte, şi-a câştigat deja locul pe scena culturală locală.

Un articol de Liliana Matei|22 februarie 2023

În 2023, spectatorii sălii din Bălcescu se vor putea bucura de cinci noi programe inedite, desfășurate lunar: Cinemateca Itinerantă – cu filmele românești de patrimoniu, Cinemateca TIFF – cu titluri de succes din festivaluri internaționale, Film After School – cineclubul liceenilor, #Cinemami – un program dedicat tinerelor mămici și #Cinemunte – proiecții pentru iubitorii de aventuri montane.

„Am demarat programul constant de la Cinema Victoria în septembrie 2022 și, în primele 14 săptămâni de funcționare, am numărat 11.000 de spectatori și 185 de evenimente – majoritatea, proiecții de film european, dar și spectacole de teatru, muzică, dans și chiar circ. Acest debut foarte încurajator ne-a demonstrat entuziasmul spectatorilor timișoreni și ne-a ajutat să le cunoaștem mai bine gusturile. Ne-am propus ca în 2023 să fidelizăm publicul deja câștigat și, pe de altă parte, să ajungem la noi categorii de spectatori, cu o ofertă de filme variată și adaptată intereselor acestora. De aici a venit ideea acestor programe recurente, pe care le vom prezenta în exclusivitate la Cinema Victoria pe tot parcursul anului”, declară Ioana Dragomirescu, coordonatoarea cinematografului.

Cinemateca Itinerantă este ciclul dedicat capodoperelor cinematografiei românești, pe care spectatorii din Timișoara vor avea ocazia să le vadă din nou pe marele ecran, o dată pe lună, duminica după-amiază, grație parteneriatului încheiat cu Arhiva Națională de Filme. Programul, care se adresează atât celor nostalgici după filmele anilor 1960-1980, cât și celor care le descoperă pentru prima dată, va cuprinde opere semnate de mari regizori, printre care Lucian Pintilie, Mircea Săucan, Liviu Ciulei, Dan Pița sau Mircea Daneliuc.

Primul episod din Cinemateca Itinerantă a avut loc în februarie, când peste 200 de spectatori s-au bucurat de două ecranizări clasice din 1965: „Amintiri din Copilărie”, în regia Elisabetei Bostan, și „Pădurea Spânzuraților”, în regia lui Liviu Ciulei. Următoarea întâlnire cu filmele de cinematecă va avea loc în 26 martie, când va fi proiectat „Secvențe” de Alexandru Tatos.

Cinemateca TIFF este al doilea program lunar inedit, dedicat de această dată cinematografiei contemporane și, mai precis, titlurilor cu selecții numeroase în festivaluri de film internaționale dar care, în lipsa unui distribuitor local, nu sunt lansate pe marile ecrane din România. Inițiată de Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) și desfășurată până acum doar la Cluj, Cinemateca TIFF ajunge acum și la Timișoara. Organizatorii speră să atragă un public cinefil, curios și la curent cu circuitul festivalier internațional, care să se bucure de ocazia acestor proiecții unice în condiții de cinema, nu doar pe micile ecrane de acasă.

Primul episod din Cinemateca TIFF a avut loc în ianuarie, cu sala arhiplină, iar următorul va fi joi, 23 februarie, cu documentarul chilian „The Cordillera of Dreams” de Patricio Guzmán. Biletele sunt deja în vânzare.

Film After School – Cineclubul liceenilor la Victoria este oferta dedicată exclusiv tinerilor adolescenți, care sunt așteptați în fiecare primă miercuri din lună, după ore, de la 14:30, să descopere pe marele ecran filme adaptate vârstei și intereselor lor, urmate de dezbateri cu diverși invitați. Acest program este oferit în parteneriat cu Asociația Contrasens și va cuprinde atât titluri din catalogul CinEd cât și filme atent alese din circuitul de distribuție sau din alte programe educative.

Întâlnirile cu liceenii au debutat deja din februarie, iar următoarea va avea loc miercuri, 1 martie, cu proiecția filmului „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, în regia lui Cătălin Mitulescu.

#Cinemami este propunerea Cinema Victoria pentru proaspetele mămici care își doresc să participe în continuare la evenimente culturale, cum ar fi proiecțiile celor mai noi filme la cinema, dar nu prea au ocazia fără bebeluși. La Victoria sunt așteptate cu drag împreună cu cei mici, și vor avea parte de proiecții adaptate, cu sonorul filmului dat mai încet, lumina parțial aprinsă și mai ales fără grija că i-ar putea deranja pe ceilalți spectatori. Mămicile se pot relaxa și bucura de film, în timp ce bebelușii pot dormi, mânca sau… gânguri. O zonă dedicată cu o masă de înfășat și produse de îngrijire va fi de asemenea disponibilă în holul cinematografului.

Prima proiecție #cinemami va avea loc chiar de 8 martie, de la ora 16:00, cu îndrăgita comedie „Un bărbat pe nume Otto”, în care Tom Hanks joacă rolul principal. Biletele vor fi disponibile în curând. Bineînțeles, tăticii sunt și ei bineveniți.

#Cinemunte este un program pe care Cinema Victoria îl dedică mai ales iubitorilor de munte, care s-au dovedit a fi foarte receptivi la filmele prezentate în 2022. Aceștia vor putea regăsi eticheta #cinemunte pe proiecțiile de la Victoria care au ca tematică natura, aventura și înălțimile. Prima proiecție din acest ciclu a fost documentarul „Superhombre” care vorbește despre ascensiunile alpinistului timișorean Horia Colibășanu, și a avut loc în ianuarie, cu casa închisă.

În afara acestor programe recurente inedite, oferta de la Cinema Victoria cuprinde în 2023 o selecție bogată de filme de autor, diverse evenimente din cadrul Programului Timișoara 2023 –  Capitală Europeană a Culturii, dar și aproximativ 15 festivaluri de film.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.