Cineasta belgiană Chantal Akerman a murit la vârsta de 65 de ani. Aceasta s-ar fi sinucis
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineasta-belgiana-chantal-akerman-a-murit-la-varsta-de-65-de-ani-aceasta-s-ar-fi-sinucis/

Cineasta belgiană Chantal Akerman, o personalitate a cinematografiei moderne şi avangardiste, a murit luni, la Paris, la vârsta de 65 de ani. Cineasta belgiană suferea de tulburări maniaco-depresive. Potrivit cotidianului francez Le Monde, Chantal Akerman s-ar fi sinucis luni seară

Un articol de Petre Ivan|7 octombrie 2015

Informaţia a fost confirmată de producătorul ei, Patrick Quinet. „Era o cineastă cu un talent uriaş, care, prin singularitatea sa, a revoluţionat câteva segmente ale cinema-ului internaţional”, a declarat acesta, fără să dezvăluie însă cauzele exacte ale decesului.

Provenind dintr-o familie de evrei originari din Europa Centrală care s-au mutat în Belgia în anii ’30, Chantal Akerman şi-a început cariera cinematografică la sfârşitul anilor ’60 şi a regizat peste 50 de filme aparţinând unor genuri diferite, de la documentar la musical. Aborda în operele sale mai ales tema timpului şi a memoriei.

În anii ’70 s-a făcut remarcată cu pelicule precum „Je, tu, il, elle” şi „Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles”. A regizat şi filme populare, în anii 1990 – 2000, precum „Un schimb avantajos/ Un divan à New York” cu Juliette Binoche şi William Hurt şi „Captiva/ La Captive” cu Sylvie Testud.

Ultimul ei film, „No Home Movie”, consacrat mamei sale, care a supravieţuit lagărului de concentrare de la Auschwitz, a fost prezentat în vara acestui an la Festivalul de la Locarno.

Foto: Chantal Akerman – cinemagia

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.