Cinefilii sunt aşteptaţi la „Les Films de Cannes a Bucarest”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinefilii-sunt-asteptati-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest” propune, în perioada 19-25 octombrie, pe lângă un regal cinematografic cu premierele unor filme mult-aşteptate din selecţia oficială a Cannes-ului, o selecţie de scurtmetraje de Palme d’Or sau întâlniri cu regizorii Matteo Garroe şi Elia Suleiman. Tânărul regizor turc L. Rezan Yeşilbaş, care […]

Un articol de |16 octombrie 2012

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest” propune, în perioada 19-25 octombrie, pe lângă un regal cinematografic cu premierele unor filme mult-aşteptate din selecţia oficială a Cannes-ului, o selecţie de scurtmetraje de Palme d’Or sau întâlniri cu regizorii Matteo Garroe şi Elia Suleiman.

Tânărul regizor turc L. Rezan Yeşilbaş, care a obţinut anul acesta Palme d’Or pentru scurtmetraj cu „Silent”, este unul dintre invitaţii speciali ai „Les Films de Cannes a Bucarest”, informează organizatorii într-un comunicat emis marţi.

„Silent” va rula într-un calup de scurtmetraje premiate cu Palme d’Or care mai cuprinde trei filme recente şi două titluri româneşti distinse cu acest trofeu în trecut: „Cross” (regia Maryna Vroda, Palme d’Or 2011), „Chienne d’histoire” (regia Serge Avedikian, Palme d’Or 2010), „Cântecele renaşterii” (regia Mirel Ilieşiu, Palme d’Or 1969), „Scurtă istorie” (regia Ion Popescu-Gopo, Palme d’Or 1957).

L. Rezan Yeşilbaş se va întâlni cu publicul şi cu tineri regizori români selectaţi în programul Romanian Short Waves miercuri, 24 octombrie, la Meeting Point-ul de la Institutul Francez, după proiecţia de la ora 16,00, de la Cinema Elvira Popescu.

Titlurile selecţionate în ultimii doi ani la Romanian Short Waves, programul de scurtmetraje prezentat în cadrul Short Film Corner, o secţiune dedicată filmului scurt la Cannes Market, vor fi proiectate, la rândul lor, în festival.

Nouă scurtmetraje au fost la Cannes 2012 – regizate, printre altele, de Adrian Sitaru, Radu Potcoavă, Millo Simulov sau Marius Iacob – al zecelea, „Tabăra din Răzoare”, de Cristi Iftime, fiind proiectat în secţiunea Cinefondation. În 2010, opt filme scurte au figurat în selecţia Romanian Short Waves. Unii dintre regizori vor asista la proiecţii şi se vor întâlni cu publicul.

Sub titulatura „Cannes acum 50 de ani” („Cannes il y a 50 ans”), spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă şi trei filme din selecţia pe 1962 a festivalului: drama psihologică „Cleo de la 5 la 7”, de Agnes Varda, „Procesul Ioanei d’Arc”, filmul lui Robert Bresson distins cu Premiul Juriului (ex-aequo), şi „S-a furat o bombă”, al lui Ion Popescu Gopo, o parodie a filmelor cu spioni, o comedie burlescă ce ironiza politica înarmării atomice.

Les Films de Cannes a Bucarest se va deschide pe 19 octombrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, cu filmul colectiv „7 zile în Havana”, în prezenţa regizorului Elia Suleiman, şi se va închide cu „După dealuri”, de Cristian Mungiu, pe 25 octombrie.

Festivalul a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux, cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi cu concursul Institutului Francez din Bucureşti.

Biletele, cu preţul de 14 lei, pot fi achiziţionate de la casele de bilete ale Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu. Tichetele pot fi cumpărate atât în ziua proiecţiei, cât şi în avans, de la fiecare cinematograf în parte. Pentru Cinema Elvira Popescu, biletele pot fi cumpărate şi de pe www.eventim.ro, începând din 16 octombrie. Cei care cumpără patru tichete odată, pentru patru filme diferite din festival, au parte de un discount, preţul unui bilet în acest pachet fiind 12 lei.

Sursa: Agerpres

11
/12
/14

La 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, ICON production lansează pe DVD unul dintre cele mai premiate documentare românești din toate timpurile, "Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu" de Andrei Ujică, „un film pe care orice student la istorie, om politic sau om de rând trebuie să îl vadă”, după cum titra publicația „Washington Post”.

11
/12
/14

Crăciunul nu este parcă întreg până în momentul în care atmosfera creată de bradul împodobit şi de mirosul de cozonaci nu este completată de colinde. Ca în fiecare an, la Sala Radio, mai multe evenimente speciale, concepute în jurul tradiţiilor sărbătorilor de iarnă, oferă publicului bucureştean ocazia de a intra în povestea Crăciunului într-un mod deosebit.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.

11
/12
/14

Invitata Marinei Constantinescu la Nocturne de vineri, 12 decembrie, este actriţa Oana Pellea. Realizatoarea Marina Constantinescu spune despre Oana Pellea că face parte din întâlnirile vieţii ei. Aceasta ediţie Nocture este despre popasurile importante ale vieţii, despre oamenii pe care îi porţi cu tine chiar şi când aceştia nu mai sunt, despre amintiri. Emisiunea poate fi urmărită de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

11
/12
/14

Platforma docuart.ro, pe care puteți vedea filme documentar românești, are o nouă interfață, meniu în limba engleză, secțiuni noi și dă posibilitatea fiecărui navigator să poată accesa site-ul de pe orice tip de device. Proiectul “Platforma Docuart” a fost dezvoltat pe o perioadă de 5 luni, iulie - noiembrie 2014.

11
/12
/14

Artiștii vizuali Daniel Loagăr și Andrei Cornea (atelier Wood Be Nice) deschid vineri, 12 decembrie, de la ora 19.30 o nouă expoziție compusă din 20 de lucrări realizate prin tehnici care variază de la colaj clasic, grafică la transfer de imagine pe OSB și pe ziar. Expoziția este un strigăt de bucurie a celui care descoperă că este pe drumul bun și surprinde momentul ieșirii din cristalidă și a asumării sinelui.

10
/12
/14

„Cel mai frumos roman din lume", după Larry Tremblay, se joacă luni, 15 decembrie, de la ora 19:00, la Teatrul unteatru. Cu o notă aparte de mistic, spectacolul este o invitație pentru fiecare spectator de a descoperi lumea fermecată a lui Gabi, o adolescentă pasionată de literatură și de scris.

10
/12
/14

Se poate întâmpla să fim convinși că știm semnificația unui cuvânt și să aflăm, surprinși, că eram în eroare. Până să cunoaștem sensul corect, cu siguranță am căzut în capcanele pleonasmelor.