Cinema-Edu: punct și de la capăt
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-edu-punct-si-de-la-capat/

Proiectul Cinema-Edu aduce limbajul artistic al cinematografiei în vocabularul fiecărui licean. Pe parcursul a şase luni de proiecţii, elevii învaţă să aprecieze filmele de artă şi, mai ales, să înţeleagă formele sale de vizionare.

Un articol de Liliana Matei|25 iunie 2014

An de an, Cinema-Edu s-a dezvoltat și s-a extins în mai multe orașe din România, devenind astfel un proiect binecunoscut de profesori și liceeni. În ediția a IV-a, Cinema-Edu a reușit ca în 6 luni să adune peste 11.000 de participanți dintr-un total de 80 de licee, din 13 orașe.

Liceenii au participat gratuit la evenimente create în jurul filmelor de artă, europene și independente din patrimoniul internațional și național. Au dezbătut subiecte sociale și cinematografice împreună cu invitați speciali Cinema-Edu. De la regizori, critici de film, până la psihologi și redactori ai unor cunoscute ziare sau reviste. Cinema-Edu i-a familiarizat pe tineri cu diverse spații culturale precum, Institutul Italian de Cultură” Vito Grasso”, Institutul Cervantes, Cercul Național Militar, Muzeul Național de Artă Contemporană, Biblioteca Națională, dar și cu cinematografe de artă, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Cinema Elvira Popescu. În celelalte orașe evenimentele au avut loc în licee, biblioteci și în alte spații de cultură. Anul acesta, Cinema-Edu a organizat 90 de proiecții de film destinate exclusiv liceenilor. Dintr-o listă generoasă de filme, printre cele mai bine primite pelicule se numără El bola/Bila și comedia canadiană Starbuck. Amintim aici doar de câteva reacții din partea participanților: Voiculesciu Livia-Ioana, elevă la Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” spune că Starbuck ” este un film amuzant şi totuşi educativ, deorece te învaţă ce înseamnă să fii responsabil”. Oprea Andreea, de la Liceul Tehnologic” Dimitrie Gusti” a rămas impresionată de drama spaniolă: ” filmul<< El Bola >>pune accentul pe unul dintre cele mai barbare lucruri care se întâmplă zilnic în întreaga lume.[…] Am avut șansa, după vizionarea filmului să vorbim cu un psiholog despre înțelegerea dintre părinți și familie, dar și despre diferența de comportament a copiilor…”

Cinema-Edu: un proiect polivalent, interdisciplinar

Prioritatea proiectului este de a oferi participanților alternative la educația formală prin proiecții de filme și discuții interactive. Astfel, Cinema-Edu oferă structura teoretică pe teme de cinematografie în corelație cu diverse tematici sociale abordate de filmele selectate (conflicte interetnice, violența domestică, probleme de socializare, procesul maturității, creativitate ș.a.). Echipa Cinema-Edu crede în calitatea unui proiect cu diversitate și astfel Simona Deaconescu și echipa sa de coregrafie de la Tangaj Dance au fost invitați să se alăture proiectului și să le arăte liceenilor ce înseamnă cu adevărat a te dărui dansului. De asemenea, anul acesta, participanții Cinema-Edu au avut ocazia să se implice în cel mai interactiv concurs ” Do you speak cinema?”. Concurenții au fost provocați să deseneze, să fotografieze și să realizeze cronici despre filmele vizionate. S-au câștigat premii de la ECDL, EEC, AVON, precum bilete la film și abonamente la DecâtoRevistă. În cadrul evenimentelor s-au oferit cărți de la Editura Polirom și multe ropote de aplauze câștigătorilor. Asta nu este tot: Cinema-Edu a organizat un festival de scurtmetraje împreună cu echipa de film LCA, de la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”.

2015 – o nouă ediție, același nume, dar cu alte suprize

Anul viitor, Cinema-Edu își propune să adune mai mulți tineri cinefili atât din București, cât și din alte părți ale țării, slab dezvoltate. Nivelul de educație determină șansele de succes în viață și de aceea este necesar ca proiectele de educație să se implementeze și în zonele cu posibilități reduse. Pentru liceenii de pretutindeni, Cinema-Edu pregătește mai multe concursuri și bineînțeles o nouă selecție cinematografică de calitate.Cinema-Edu promoveză educația într-o atmosferă destinsă, prin intermediul cinematografiei. O educație bună nu mai înseamnă doar educația din sala de clasă. Organizatorii Cinema-Edu recunosc că în derularea proiectului au apărut și situații mai dificile pentru că unii profesori au fost reticienți sau că elevii care au participat pentru prima dată în proiect nu sunt obișnuiți cu producții non-Hollywood. Totuși, proiectul a strâns multe momente memorabile alături de liceeni și profesori. Mihaela Pascu, profesor la Colegiul Tehnic ”Miron Nicolescu”, Bucureşti, despre Cinema-Edu:” Oricare dintre noi ar trebui să fie interesat în a afla permanent lucruri noi şi mai ales să fie cu ai săi elevi în situaţii interesante. Astfel poate observa cum reacţionează aceştia, ce păreri au, ce comportament au…iar Cinema-Edu este locul potrivit unde ne putem descoperi unii pe alții.” Foto: Cinema-Edu

19
/08
/19

Lungmetrajul „Ivana cea Groaznică”, regizat de Ivana Mladenović, a câștigat premiul special al juriului secțiunii Cineasti del Presente din cadrul Festivalului de Film de la Locarno, care s-a încheiat sâmbătă. Premio speciale della giuria CINÉ+ constă într-o campanie de promovare în valoare de 25.000 de franci elvețieni acordați de canalul francez de televiziune pentru lansarea filmului câștigător în cinematografele din Franța.

16
/08
/19

CRONICĂ DE FILM În cel mai nou film al său, „Once Upon in... Hollywood” (2019), Quentin Tarantino e interesat mai puţin să creeze suspans sau să ofere acţiune, şi mai mult să redea cu melancolie ceea ce se presupune a fi sfârşitul unei epoci în cinema-ul american - finalul anilor `60.

16
/08
/19

Din cele peste 1500 de producţii înscrise în cele trei secțiuni competiționale din cadrul Bucharest International Dance Film Festival 2019 au fost selectate 43 de scurtmetraje, din 18 țări de pe întreg mapamondul. Competiția internațională cu secțiunile  - Time Stand Witness, The Road not Taken și Acts of Rebellion -  cuprinde 30 de filme, din 15  țări. Bucharest International Dance Film Festival se va desfasura in perioada 4 - 8 septembrie 2019.

15
/08
/19

Sriitorul Vasile Ernu ("Născut în URSS", "Ultimii eretici ai Imperiului", (2009); "Bandiţii") a văzut aseară ultimul film scris, regizat şi jucat de Casey Affleck  și a scris despre el în această dimineață, pe pagina sa de facebook. Cinefilii care nu se tem de spoilere se pot bucura astfel de un text savuros. Din păcate, "Light of My Life" nu este încă disponibil în cinematografele din România.

15
/08
/19

Raoul Taburin este un geniu al bicicletelor. Poate depista orice defecțiune doar folosindu-și auzul. Puțini ar crede că Raoul ascunde un secret care îl bântuie și pe care a tot încercat să-l împărtășească: în ciuda experienței sale de mecanic, Raoul nu-și poate ține echilibrul pe două roți. SECRETUL LUI RAOUL TABURIN/ RAOUL TABURIN, o poveste fermecătoare despre biciclete și sindromul impostorului, imaginată de scenaristul filmului Amélie, va fi lansat în cinematografele din România pe 23 august.

14
/08
/19

Joi, 15 august, începând cu ora 19.00, are loc avanpremiera celei de-a patra ediții a DokStation Music Documentary Film Festival, la Fabrica Gastropub (Splaiul Unirii, 160). În Avanpremiera ediției a 4-a a DokStation, va fi proiectat, în premieră națională, filmul documentar Sting : A Free Man (2017, regia: Julie Veille), precedat de o selecție muzicală din discografia Sting și The Police. Intrare liberă.

13
/08
/19

Deja aclamat de critici și așteptat de cinefilii din lumea întreagă, cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, “Once Upon A Time In Hollywood” / “A fost odată la… Hollywood”, se lansează săptămâna aceasta în cinematografe. Cu o distribuție impresionantă, producția Sony Pictures va avea premiera pe marile ecrane din România vineri, 16 august 2019, și se anunță drept una dintre cele mai “fierbinți” lansări ale verii.

13
/08
/19

"Blondele sunt cele mai potrivite victime. Ele sunt asemeni zăpezii virgine în care ies la iveală urmele însângerate." - Alfred Hitchcock. Se împlinesc, astăzi, 120 de ani de la nașterea cineastului considerat „maestrul suspansului”. 

13
/08
/19

În luna august Happy Cinema București prezintă trei documentare din seria “Expoziții pe marele ecran”: din 16 august Van Gogh & Japan, din 23 august Young Picasso și din 30 august Goya: Visions of Flesh and Blood.

12
/08
/19

CRONICĂ DE CARTE Exponent al Generației `70 și probabil singurul în relații strânse cu Noul Cinema post-2000, regizorul Iosif Demian se destăinuie într-o necesară carte-interviu realizată de Laura Dumitrescu – „Iosif Demian. Note de autor”, recentă publicată, în ediție bilingvă (română și engleză), de iadasarecasa, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC).

10
/08
/19

Evenimentul FILME ÎN AER LIBER a început marți, 6 august, pe Faleza Cazino din Constanța, într-un nou sezon de cinema în aer liber, care va avea loc până pe 18 august. Anul acesta este programată o selecție specială, ce cuprinde unele dintre cele mai bune comedii, filme de aventuri și filme pentru copii și familie ale tuturor timpurilor.