Cinema pentru liceeni – Cinema-Edu, ediţia a IV-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinema-pentru-liceeni-cinema-edu-editia-a-iv-a/

Filmele europene şi independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediţiei a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din Bucureşti şi din alte 10 localităţi din România.

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2014

Asociația Culturală Macondo, organizatoarea proiectului publică programul proiecțiilor de film din luna mai, la care liceenii din București au acces liber pe baza carnetului de elev. Vizionările au loc în centrele culturale de renume din capitală: Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso”, Instituto Cervantes Bucarest, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Cinema Elvira Popescu – și sunt urmate de dezbateri cu specialiști din lumea filmului.

Criticii de film Florin Barbu, Ileana Bârsan, actrița Carmen Lopăzan, dar și invitați speciali precum Anca Ghinea, Creative Manager Intuitext sau Delia Lungu, psiholog SuntParinte.ro, îi așteaptă pe liceeni pentru a viziona filme care îi provoacă să vadă cinematografia în altă lumină.

“Io e te“, ultimul film în regia lui Bernardo Bertoluci, s-a bucurat de aprecierile elevilor alături de comedia canadiană Starbuck, care i-a făcut să aplaude la finalul evenimentelor.

Liceenii cinefili vor viziona în această lună și filme de debut precum “Fata pe care am cunoscut-o pe 14 iulie” și filme cu tematici sociale complexe precum “Incendii” și “El Bola”. Programul pregătit include și animații precum “Arrugas” și “Ziua ciorilor” pentru a oferi o paletă diversificată de genuri cinematografice de artă.

Puteți vedea mai multe dintre reacțiile acestora pe pagina de facebook pe care Cinema-Edu desfășoară concursul „Do you speak Cinema?”, unde fotografiile și textele elevilor oferă re-interpretări ale peliculelor vizionate în limbajul comun oferit de filmele inedite.

Concursul promite premii oferite de ECDL, Avon sau English Examining Centre, dar și bilete gratuite pe film. Mai multe despre concurs și regulament, aici, pe site-ul proiectului și aici, pe pagina de Facebook dedicată concursului.

Cinema – Edu / Program de proiecţii la Institutul Italian de Cultură Vito Grasso

5 mai- ora 10:00,filmul „Incendii”- Florin Barbu

12 mai – ora 14:00, filmul „Starbuck”

19 mai ora 10:00, filmul „Starbuck”

26 mai – ora 14:00, filmul „Io e te”

Program de proiecţii la Institutul Cervantes

Cinema6 mai – ora 10:00, filmul de animaţie „Arrugas”

13 mai – ora 14:00, filmul „Arrugas”

20 mai – ora 10:00, filmul „El Bola”

Noul Cinematograf al Regizorului Român

8 mai – ora 10:00, „Starbuck”

15 mai – ora 13:00, „Incendii”

22 mai – ora 10:00, „Les 400 Coups”

29 mai ora 14:00, „Les parapluies de Cherbourg”

Program de proiecţii la Biblioteca Națională

7 mai – ora 10:00, „Incendii”- Ileana Bîrsan

14 mai – ora 10:00, „El Bola” – Anca Ghinea Creative Manager Intuitext

21 mai – ora 10:00, „El Bola” – Delia Lungu, psiholog SuntParinte.ro

Program de proiecţii la Cinema Elvira Popescu

6 mai – de la ora 10:00 – „La Fille du 14 juillet” cu criticul de film Ileana Bîrsan

13 mai – de la ora 10 :00 – „Le jour des corneilles” cu criticul de film Florin Barbu

20 mai – de la ora 10 :00 – „Le jour des corneilles” cu Florin Barbu

Accesul la proiecțiile de film este gratuit în baza carnetului de elev!

Alte localităţi participante în proiect, pentru perioada februarie – iunie 2014: Topliţa, Corabia, Caracal, Moineşti, Moreni, Târgovişte, Slobozia, Giurgiu, Ardud, Slatina.

Foto cu Cinema pentru liceeni – Cinema – Edu

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.