Cinemascop – (mai mult decât) un festival de film la mare
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemascop-mai-mult-decat-un-festival-de-film-la-mare/

A treia ediţie a festivalului Cinemascop a avut loc între 1-5 august în Grădina de vară din Eforie Sud, după ce timp de mai multe luni posibilitatea organizării unui astfel de eveniment a fost incertă.

Un articol de Petre Ivan|11 august 2020

Faptul că festivalul se desfășoară în aer liber a devenit un avantaj și, cu un set de reguli de urmat, cei prezenți au putut să se bucure de filme și artă sub cerul liber timp de 5 zile.

Anul 2020 a început cu planuri mari. Cu toate că acestea au fost date peste cap ulterior, speranța că cea de-a treia ediție a festivalului Cinemascop va avea loc de la 1 august, așa cum este tradiția, a rămas. Și s-a întâmplat! Festivalul a fost încă o dată un succes, spectatorii au aplaudat, au râs și s-au emoționat seară de seară. Atmosfera de festival i-a întâmpinat pe vizitatorii ce au trecut pragul grădinii, iar noile reguli ce au trebuit urmate nu au fost un impediment ci, din contră, au subliniat faptul că filmul și arta ne pot aduce împreună în orice situație, chiar dacă acest lucru presupune purtarea măștii și păstrarea distanțării fizice. 

Cele 200 de locuri disponibile s-au ocupat în fiecare seară. Spectatorii au vazut filme europene, oferite de membrii EUNIC România – Delegația Valonia-Bruxelles, Centrul Ceh (prin Ambasada Republicii Cehe), Insititutul Polonez, Ambasada Suediei și Institutul Cultural Român – precedate de animații de scurt metraj oferite de către Institutul Francez. De asemenea, Reprezentanța Comisiei Europene în România, care a sprijit proiectul de la început, a revenit anul acesta cu spotul pentru documentarul „Generațiile UE”, ce va fi lansat în curând. 

Dar Cinemascop a avut de oferit mai mult decât filme. Expoziția de fotografie, care a devenit deja un element tradițional, a oferit o imagine de ansamblu asupra scurtului, dar intensului istoric al festivalului. Componenta artistică nu a lipsit nici anul acesta, deoarece E T A J on wheels a venit la Cinemascop cu un white cube ce a fost instalat în incinta cinematografului, în care au fost prezentați artiști români în fiecare zi, cu expoziții solo și duo. De asemenea, cei care au vizitat grădina înainte de film au putut să răsfoiască și să ia acasă cărți și alte materiale informative din partea institutelor culturale partenere și a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Pentru a întregi atmosfera, vizitatorii s-au bucurat de bomboane M&M’s cadou și de mult așteptata bere cehă Budweiser Budvar, oferită la finalul proiecției. 

Cinemascop a apărut în 2018, la inițiativa Centrului Ceh București. La început o idee nebunească, proiectul a prins contur în cele câteva luni de pregătiri, în care redeschiderea unei grădini de vară abandonate a devenit un obiectiv tangibil. Împreună cu EUNIC România și cu sprijinul Primăriei Eforie și al RADEF RomâniaFilm, echipa Centrului Ceh, formată din fostul director František Zachoval (în prezent, Robin Ujfaluši), Sorina Neaga și Emil Cristian Ghiță, a reușit să pună din nou pe hartă un spațiu uitat și, timp de câteva zile pe an, să ofere turiștilor și localnicilor din Eforie Sud posibilitatea de a (re)vedea filme pe ecranul cinemascop al grădinii. În timp, spațiul a reînviat, activitățile din timpul festivalului au devenit mai variate și grădina s-a umplut de spectatori entuziaști.  

Chiar dacă a fost organizat într-un format restrâns, Cinemascop a reușit și anul acesta să ofere o alternativă de petrecere a timpului liber celor aflați la mare, cultura fiind un element deseori ignorat într-un astfel de context. Iar pentru a vedea un film în aer liber există, iată, locuri care au fost construite chiar cu acest scop: grădinile de vară.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.