Cinemascop – (mai mult decât) un festival de film la mare
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemascop-mai-mult-decat-un-festival-de-film-la-mare/

A treia ediţie a festivalului Cinemascop a avut loc între 1-5 august în Grădina de vară din Eforie Sud, după ce timp de mai multe luni posibilitatea organizării unui astfel de eveniment a fost incertă.

Un articol de Petre Ivan|11 august 2020

Faptul că festivalul se desfășoară în aer liber a devenit un avantaj și, cu un set de reguli de urmat, cei prezenți au putut să se bucure de filme și artă sub cerul liber timp de 5 zile.

Anul 2020 a început cu planuri mari. Cu toate că acestea au fost date peste cap ulterior, speranța că cea de-a treia ediție a festivalului Cinemascop va avea loc de la 1 august, așa cum este tradiția, a rămas. Și s-a întâmplat! Festivalul a fost încă o dată un succes, spectatorii au aplaudat, au râs și s-au emoționat seară de seară. Atmosfera de festival i-a întâmpinat pe vizitatorii ce au trecut pragul grădinii, iar noile reguli ce au trebuit urmate nu au fost un impediment ci, din contră, au subliniat faptul că filmul și arta ne pot aduce împreună în orice situație, chiar dacă acest lucru presupune purtarea măștii și păstrarea distanțării fizice. 

Cele 200 de locuri disponibile s-au ocupat în fiecare seară. Spectatorii au vazut filme europene, oferite de membrii EUNIC România – Delegația Valonia-Bruxelles, Centrul Ceh (prin Ambasada Republicii Cehe), Insititutul Polonez, Ambasada Suediei și Institutul Cultural Român – precedate de animații de scurt metraj oferite de către Institutul Francez. De asemenea, Reprezentanța Comisiei Europene în România, care a sprijit proiectul de la început, a revenit anul acesta cu spotul pentru documentarul „Generațiile UE”, ce va fi lansat în curând. 

Dar Cinemascop a avut de oferit mai mult decât filme. Expoziția de fotografie, care a devenit deja un element tradițional, a oferit o imagine de ansamblu asupra scurtului, dar intensului istoric al festivalului. Componenta artistică nu a lipsit nici anul acesta, deoarece E T A J on wheels a venit la Cinemascop cu un white cube ce a fost instalat în incinta cinematografului, în care au fost prezentați artiști români în fiecare zi, cu expoziții solo și duo. De asemenea, cei care au vizitat grădina înainte de film au putut să răsfoiască și să ia acasă cărți și alte materiale informative din partea institutelor culturale partenere și a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Pentru a întregi atmosfera, vizitatorii s-au bucurat de bomboane M&M’s cadou și de mult așteptata bere cehă Budweiser Budvar, oferită la finalul proiecției. 

Cinemascop a apărut în 2018, la inițiativa Centrului Ceh București. La început o idee nebunească, proiectul a prins contur în cele câteva luni de pregătiri, în care redeschiderea unei grădini de vară abandonate a devenit un obiectiv tangibil. Împreună cu EUNIC România și cu sprijinul Primăriei Eforie și al RADEF RomâniaFilm, echipa Centrului Ceh, formată din fostul director František Zachoval (în prezent, Robin Ujfaluši), Sorina Neaga și Emil Cristian Ghiță, a reușit să pună din nou pe hartă un spațiu uitat și, timp de câteva zile pe an, să ofere turiștilor și localnicilor din Eforie Sud posibilitatea de a (re)vedea filme pe ecranul cinemascop al grădinii. În timp, spațiul a reînviat, activitățile din timpul festivalului au devenit mai variate și grădina s-a umplut de spectatori entuziaști.  

Chiar dacă a fost organizat într-un format restrâns, Cinemascop a reușit și anul acesta să ofere o alternativă de petrecere a timpului liber celor aflați la mare, cultura fiind un element deseori ignorat într-un astfel de context. Iar pentru a vedea un film în aer liber există, iată, locuri care au fost construite chiar cu acest scop: grădinile de vară.

18
/09
/20

Cel mai nou cinematograf de tip multiplex din România a fost inaugurat de Cineplexx pe 16 septembrie la Târgu-Mureș, în prezența unui public nerăbdător să-și vadă vadă filmele preferate pe marele ecran. Locația nou deschisă reprezintă cea de-a cincea investiție făcută de companie în România într-un singur an de la intrarea pe piața locală.

17
/09
/20

A 12-a ediție KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în București, în perioada 17 septembrie–11 octombrie 2020, și aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii, dar numai bune pentru o seară petrecută cu întreaga familie.

09
/09
/20

Pentru a sărbători cea de-a 5-a ediție, organizatorii festivalului Película au pregătit o călătorie cinematografică specială: 21 de producții din 8 țări din America Latină (Argentina, Brazilia, Bolivia, Chile, Columbia, Mexic, Peru și Uruguay), cărora li se alătură 2 titluri din Spania.

08
/09
/20

CRONICĂ DE FILM În al treilea său documentar, „Holy Father” (2020), câştigător al Premiului Special al Juriului la Sarajevo şi prezentat în premieră în România la Astra, regizorul Andrei Dăscălescu are curajul de a explora relaţia cu tatăl său, călugăr la Athos, şi cu iubita sa, cu care urmează să aibă un copil.

08
/09
/20

Emoție și participare cu toate simțurile la proiecția eveniment a filmului „Transalpina, Drumul Regilor”, de Dumitru Budrala, vizionată din bărci, în cadrul Astra Film Festival 2020. Cele peste 30 de bărci și hidrobiciclete care au plutit duminică seara pe lacul din Muzeul Astra Sibiu s-au legănat în aplauzele îndelungate ale spectatorilor, care au mulțumit astfel pentru experiența splendidă de care au avut parte, într-un cadru feeric, înconjurați de mori de vânt și stuf, având deasupra cerul înstelat.

08
/09
/20

Marele ecran, ambianța din sală, noi premiere, meniurile cu popcorn și întreaga experiență cinematografică incomparabilă revin cu intensitate și în deplină siguranță din 15 septembrie în cele patru locații Cineplexx – Băneasa (Băneasa Shopping City), Titan (Auchan Titan), Satu-Mare (Shopping City Satu-Mare ) și Sibiu (Shopping City Sibiu), iar din 16 septembrie în cea de-a cincea, odată cu inaugurarea noului multiplex din Shopping City Târgu-Mureș.

Pagina 1 din 27012345...102030...Ultima »