Cinemascop revine! Grădina de vară din Eforie Sud găzduieşte din nou proiecţii de film
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinemascop-revine-gradina-de-vara-din-eforie-sud-gazduieste-din-nou-proiectii-de-film/

A doua ediţie a festivalului Cinemascop începe în curând! Iată că Grădina de vară din Eforie Sud se deschide din nou, după ce, în 2018, Cinemascop a fost pretextul de a reînvia un cinematograf ce nu mai funcţionase timp de 14 ani şi care a primit din nou spectatori dornici să vizioneze un film în aer liber, pe litoral.

Un articol de Liliana Matei|19 iulie 2019

Astfel, între 1-7 august 2019, dacă sunteţi în Eforie Sud sau sunteţi curioşi să (re)vedeţi un film într-o grădină de vară, Cinemascop este evenimentul pe care nu trebuie să-l rataţi.

Grădina de vară din Eforie Sud a fost inaugurată în anul 1960 şi a rămas deschisă până în 2004, când a fost scoasă din funcţiune şi abandonată, ca multe alte grădini de vară, dar şi ca majoritatea cinematografelor construite în acea perioadă pe teritoriul României. Din acest motiv, accesul la cultură este anevoios, iar variantele de a petrece timpul liber pot fi limitate. Anul trecut, lucrurile s-au schimbat.

Centrul Ceh Bucureşti – alături de EUNIC România, Primăria Oraşului Eforie şi Radef RomâniaFilm – a hotărât să facă o schimbare şi să redeschidă Grădina de vară din Eforie Sud, pentru 5 zile. Festivalul Cinemascop a luat naştere şi a oferit celor aflaţi în staţiune şi nu numai ocazia de a se bucura de seri de film în aer liber şi ateliere de creaţie pentru copii în timpul zilei. În prima seară de festival au participat peste 500 de persoane, unele nostalgice, altele curioase, mulţi revenind în serile următoare, bucuroşi fiind că au o nouă modalitate de a-şi petrece serile de vacanţă la mare, astfel numărând, la final, peste 2500 de vizitatori.

Anul acesta, între 1-7 august, Cinemascop continuă într-o formulă îmbunătăţită – câte un film european va fi proiectat în fiecare seară începând cu ora 21:00, cei mici îşi vor putea exersa imaginaţia şi talentul artistic la atelierele creative ce au loc în fiecare după-amiază între orele 16:00-19:00, iar trecătorii vor putea observa live cum sunt realizate două picturi murale pe pereţii exteriori ai cinematografului. În plus, festivalul aduce şi o expoziţie de fotografie menită să ofere o nouă perspectivă asupra oraşului Eforie, dar şi o zonă în care se vor putea savura waffles de la Mnom-Mnom, burgeri de la Fedo’s Burger Bar sau un pahar de vin Jidvei.

Nu trebuie neglijat faptul că primii 200 de spectatori vor primi – dacă sunt majori şi dacă doresc – o bere cehă Budweiser Budvar cadou. Şi nu ignoraţi nici faptul că, în fiecare zi, câte 400 de pungi de bomboane M&M’s îi aşteaptă pe cei mici, dar şi pe cei mari, să se îndulcească.

Proiecţiile din cadrul ediţiei acestui an constau, ca şi anul trecut, în filme europene de lungmetraj, însă fiecare seară aduce şi surprize – înaintea filmului serii va fi proiectat un scurtmetraj din campania EUandME, din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în România, urmat de o animaţie cehă scurtă venită direct din Cehia, de la festivalul de film de animaţie Anifilm. Publicul se va bucura de lungumtraje după programul următor: 01.08 – filmul italian „Femeile din viaţa mea”, din partea Insitutului Italian de Cultură, 02.08 – „Mama ştie cel mai bine”, un film portughez oferit de Institutul Camões București, 03.08 – filmul de aventură maghiar „Kincsem – Pariul Secolului”, venit de la Institutul Balassi, 04.08 – animaţia cehă pentru copii şi adulţi de toate vârstele, „Aventuri fără pereche”, 05.08 – filmul cehoslovac în regia lui Miloš Forman, „Balul Pompierilor”, 06.08 – „Tsatsiki, tata şi războiul măslinilor”, un film suedez plin de optimism, cu o atmosferă perfectă pentru a fi văzut pe litoral, oferit de Ambasada Suediei, 07.08 – documentarul românesc „Fotbal Infinit”, regizat de cunoscutul Corneliu Porumboiu, de la 42 KM FILM.

În afară de posibilitatea de a vedea filme potrivite pentru ei, cei mai mici spectatori au program de creaţie între orele 16:00-19:00, când au loc ateliere pentru copii în Grădina de vară. Acolo vor putea să se distreze, să înveţe lucruri noi prin jocuri, pictură, desen, modelaj, colaje şi alte activităţi surpriză. Atelierele sunt susţinute de către Koh-i-Noor, brandul ceh cunoscut pentru producţia de ustensile de creaţie şi de scris.

Participarea la festival este gratuită, aşa că oricine are chef de un alt mod de a-şi petrece vacanţa în Eforie Sud este aşteptat la Cinemascop! Aşadar, recapitulăm: filme, ateliere pentru copii, expoziţie foto, picturi murale, bere cehă şi dulciuri gratis, burgeri, waffles, vin şi, bineînţeles, relaxare – reteţa pentru o săptămână perfectă.

Organizatori: Centrul Ceh Bucureşti, EUNIC România

25
/11
/14

În mai puțin de două luni de la premiera mondială a scurtmetrajului “Artă” în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, regizorul român a fost distins cu patru premii. Din distribuția filmului fac parte: Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus și tânăra Iulia Crișan.

25
/11
/14

Sute de suvenire din "epoca de aur" de la Hollywood, inclusiv 30 de obiecte din recuzita filmului "Casablanca" au fost scoase la vânzare la o licitaţie organizată luni seară, la New York, de casa Bonhams. Printre acestea pianul din filmul "Casablanca" sau costumul de leu purtat de actorul Bert Lahr în filmul "Vrăjitorul din Oz" (1939), realizat dintr-o blană naturală de leu.

25
/11
/14

Regizorul neozeelandez Peter Jackson (53 de ani) va primi o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 8 decembrie. Va fi cea de-a 2.538-a distincţie de acest tip acordată unei personalităţi a cinematografiei mondiale.

25
/11
/14

CRONICĂ DE FILM „Pașaport de Germania”, realizat de Răzvan Georgescu, este un documentar eficient - informații satisfăcătoare, narațiune limpede, limbaj vizual lipsit de artificii inutile -, care completează reflecția asupra trecutului comunist, dintr-o perspectivă mai puțin uzată.

24
/11
/14

Regizorul Ioan Cărmăzan a mărturisit că filmează un lungmetraj poliţist, după un scenariu original scris de Titi Popescu, în care Mihai Mălaimare deţine rolul principal, pelicula urmând să se intituleze "Noi ştim că voi ştiţi că noi ştim".

24
/11
/14

InterComFilm, distribuitorul filmului Paddington în România, alături de Grand Cinema & More sprijină accesul la educație al copiilor din medii defavorizate. Astfel, 5 lei din prețul fiecărui bilet la Paddington, cumpărat pe 6 decembrie, va fi donat în acest scop către Organizația Salvați Copiii.

21
/11
/14

Vineri, 28 noiembrie, va avea loc premiera națională a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reunește patru scurtmetraje românești independente, produse în 2014: O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece și prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină).

21
/11
/14

Cineastul britanic Paul Greengrass, regizorul filmelor din franciza "Ultimatumul lui Bourne", va regiza o adaptare cinematografică a romanului "1984", de George Orwell, informează bbc.com.

20
/11
/14

„Dăruirea totală este pentru mine un act de patriotism...“, a spus Marin Moraru, într-o conferinţă memorabilă, susţinută la UNATC, în faţa studenţilor Facultăţii de Teatru.

18
/11
/14

Caroline Gombé este o actriţă româncă absolventă a UNATC Bucureşti, dar şi a unui Master în Arta actorului în SUA. În prezent, trăieşte şi lucrează în New York, oraşul de care se declară iremediabil îndrăgostită. Despre călătoria ei profesională şi despre viaţa în metropola newyorkeză ne vorbeşte în acest interviu.

18
/11
/14

Comedia Annie, un muzical clasic, marca Broadway, care a încântat publicul generaţii întregi, vine pe marile ecrane într-o viziune nouă, contemporană, produsă de Columbia Pictures. Micuţa actriţă Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild), nominalizată la Oscar, o interpretează pe Annie, o copilă orfană, dar optimistă, care se dovedeşte a fi suficient de tare ca să reziste pe străzile New York-ului, în 2014.

18
/11
/14

Fidel misiunii sale de a descoperi și împărtăși publicului din România cele mai intrigante noutăți cinematografice, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF, 10-14 decembrie) dă startul unui nou parteneriat, cu Berlinale Forum Expanded, în cadrul căruia va prezenta patru filme din selecția prestigioasei secţiuni a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. 

18
/11
/14

Dacă până acum ,,Love Building” era tabăra de reparat relaţii, de această dată lucrurile se complică şi pentru terapeuţi, care în frunte cu personajul interpretat de Dragoş Bucur experimentează diverse probleme de cuplu, alături de actriţa Adina Şteţcu, cea care din 26 decembrie îi este parteneră pe marele ecran în Alt Love Building.