Cinepolitica Extra Time – 25 de ani la căderea Zidului Berlinului
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinepolitica-extra-time-25-de-ani-la-caderea-zidului-berlinului/

Un moment de cotitură din istoria ultimului secol, căderea Zidului Berlinului, este tema celei de-a doua ediţii a evenimentului Cinepolitica Extra Time, care va avea loc între 17 şi 19 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|6 noiembrie 2014

Cinepolitica Extra Time / Seria de proiecții și dezbateri marchează 25 de ani de la prăbușirea Zidului și a simbolicei Cortine de Fier care a împărțit Europa în două. Șase filme și două dezbateri cu istorici, sociologi și politologi vor pune în discuție moștenirea Cortinei de Fier și zidurile ridicate în Europa ultimelor decenii.

Cinepolitica Extra Time va începe luni, 17 noiembrie, de la 18.00, cu o reconstituire unică a împrejurărilor în care un Zid a tăiat Berlinul în două: Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall (Germania, 2012), în regia lui Claus Oppermann și Gerald Grote.

În august 1961, Guvernul Republicii Democrate Germane punea prima piatră pe fundația „celui mai urât monument din lume”, un zid din blocuri de ciment. În stare de șoc, locuitorii au început să filmeze evenimentul. Reunind peste 250 de ore de înregistrări inedite, din arhive private, filmul spune povești incredibile,

Up to the Border - A Personal View of the Berlin Wall

Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall

emoționante despre Zidul Berlinului.

Seara de luni va continua, de la 21:30, cu poveștile șocante a cinci cetățeni est-germani arestați după ce au încercat să fugă din țară, din multi-premiatul Face the Wall / Gesicht zur Wand (2009). Stefan Weinert documentează metodele de urmărire, interogare, tortură și detenție ale STASI, poliția secretă a Germaniei de Est, aplicate pe circa 72.000 de foști prizonieri.

„Filmul lui Stefan Weinert reia povestea din punctul în care o lasă filmul premiat cu Oscar The Lives of Others. Nu are nevoie de decoruri sofisticate, doar de curajul de a-și lăsa personajele să-și spună povestea în ritmul lor”, scrie „Die Zeit”.

Cum a fost posibil?, este întrebarea de la care pornește documentarul lui Ullrich Kasten, It Happened in August. Building the Berlin Wall – Anatomy

Up to the Border

Up to the Border

of a Political Crisis (2001). Într-o dimineață de august, în 1961, Berlinul a fost împărțit în două, cu arma în mână, la ordinul conducerii Secretarului General al Partidului Socialist Unit, Walter Ulbricht.

Mai întâi cu sârmă ghimpată, apoi cu blocuri uriașe de ciment. Exodul cetățenilor spre Vest fusese blocat. Folosind mărturii, documente și imagini din arhive, filmul reia contextul împărțirii brutale a Europei în două și detaliază viața cotidiană a germanilor, în jurul Zidului. „În seria documentarelor despre Zidul Berlinului, acesta merită un loc în top”, scrie „Frankfurter Allgemeine Zeitung”. Filmul va fi proiectat marți, 18 noiembrie, de la 18.00.

Cinepolitica Extra Time este un eveniment „off season” al Festivalului Internațional de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la București.

Foto: Cinepolitica Extra Time – cinepolitica.ro

14
/07
/16

La final de iulie, în plină vară, filmele scurte se mută sub cerul liber. Evenimentul Marele Picnic, adus la viață de ShortsUP, a ajuns la ediția a 3-a. Vineri, 29 iulie și sâmbătă, 30 iulie, de la ora 19.00, Grădina Botanică din București devine destinație de vacanță în mijlocul orașului și gazdă a două seri de filme scurte, muzică jazz, proiecții multimedia și ateliere.

14
/07
/16

Vara aceasta, copiii sunt aşteptaţi la Cinema City pentru a primi în dar Paşaportul de Cinema şi a porni într-o călătorie minunată în lumea filmului, vizionând producţii pline de emoţie şi veselie, precum: „În căutarea lui Dory”, „Epoca de Gheaţă: Ploaie de meteoriţi”, „Singuri acasă”, „Pete şi Dragonul” sau „Alice în Ţara Oglinzilor”.

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).