Cinepolitica începe mâine! Filme tari şi masterclass-uri
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinepolitica-incepe-maine-filme-puternice-masterclass-uri-dezbateri/

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica începe marţi, 8 aprilie, ora 20.00, la Cinema Studio, cu premiera naţională a filmului Diplomatie/Diplomaţie, în regia lui Volker Schlöndorff.

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2014

Până pe 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu și Union vor rula peste 20 de filme puternice, pe teme politice actuale, unele propuse sau nominalizate la Oscar, în două secțiuni mari: Competiția și Panorama.

Invitații speciali Serge Avedikian, premiat cu Palme d’Or pentru Chienne d’histoire și protagonist în Paradjanov, și Cristian Tudor Popescu vor susține masterclass-uri pe tema politicului în cinema și a cenzurii.

Proiectat la Berlin 2014, în premieră mondială, Diplomație reia un moment de răscruce din istoria Parisului: la ordinele lui Hitler, generalul nazist Dietrich von Choltitz se pregătește să dinamiteze orașul, înainte de a-l părăsi.

Consulul suedez Raoul Nordling încearcă să-l convingă de absurditatea gestului. În rolurile principale, doi dintre marii actori europeni: Niels Arestrup și André Dussollier. Volker Schlöndorff este unul dintre cei mai apreciați regizori germani.

Cu adaptarea romanului lui Günter Grass, The Tin Drum/ Toba de tinichea (1979), a câștigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes și Oscarul pentru film străin.

Opt filme puternice vor concura pentru trofeul Cinepolitica 2014. Proiecțiile din Competiție încep miercuri, 9 aprilie, ora 18.00, la Cinema Studio, cu Ocupaţia, a 27-a imagine / Occupation, the 27th Picture, de Pavo Marinović, un documentar-portret despre un cineast din fosta Iugoslavie care, după căderea comunismului, devine, dintr-un răsfăţat al vechiului regim, un trădător constrâns să emigreze.

Gala de deschidere a Festivalului de film Cinepolitica va fi prezentată de realizatorul TV Cătălin Ștefănescu

Programul complet al proiecțiilor poate fi descărcat/ consultat aici:

Foto cu Cinepolitica şi Diplomatie – Cinepolitica

05
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Partea de început din „Întregalde” este o demonstraţie de forţă. Orăşenii, bine îmbrăcaţi şi echipaţi, se simt în largul lor. Sunt relaxaţi şi siguri pe ei. Fac glume, se tachinează. Au maşini de teren puternice, care urcă impetuos drumurile (iar camera de filmat are grijă să insiste pe asta).

31
/08
/21

CRONICĂ DE FILM Regizat de Harry Mcqueen şi cu o distribuţie formată din Colin Firth şi Stanley Tucci, „Supernova” (2020) este un film cuminte despre un ultim moment de fericire din viaţa unui cuplu de bărbaţi, înainte de căderea definitivă a unuia dintre ei în boală.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.

30
/08
/21

Robert Downey Jr. și Jude Law sunt protagoniștii filmelor „Sherlock Holmes”, regizate de Guy Ritchie și bazate pe personajul omonim creat de Arthur Conan Doyle, care pot fi vizionate la TNT în luna septembrie.

30
/08
/21

Din 24 septembrie spectatorii sunt invitați să fie mai prezenți, în societate dar și la cinema, prin intermediul filmului de debut al Ruxandrei Ghițescu, „Otto Barbarul”, care este totodată un pretext pentru a declanșa întrebări și discuții despre perioadele prin care trec adolescenții, perioade de încercări, căutări, confuzie și alegeri.

27
/08
/21

Cea de-a XIII-a ediție a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr (open air) debutează în Parcul Plumbuita din București, în perioada 1 - 12 septembrie și aduce pe marele ecran din aer liber douăsprezece filme pentru copii, perfecte pentru o seară petrecută împreună cu întreaga familie, pelicule și animații educative, realizate de studiourile Disney și Pixar.

26
/08
/21

CRONICĂ DE FILM Ce idee bună şi ce sarcină grea: un documentar despre ce mai înseamnă Casa Regală a României astăzi, pornind de la călătoria anuală pe care Principesa Margareta (devenită Custodele Coroanei după moartea Regelui Mihai în 2017) şi Principele Radu o fac cu trenul regal prin România pentru a se întâlni cu susţinători ai monarhiei din diverse oraşe.