Cinevara #3: lumi în prag de revoluție, 08 iulie – 02 septembrie 2021, Rezidența BRD Scena9
https://www.ziarulmetropolis.ro/cinevara-3-lumi-in-prag-de-revolutie-08-iulie-02-septembrie-2021-rezidenta-brd-scena9/

Vă invităm şi în 2021 la o vară la cinema în aer liber: în fiecare joi, timp de două luni, de pe 08 iulie până pe 02 septembrie, ne petrecem seara împreună în curtea de pe I.L. Caragiale 32, în compania câtorva capodopere din întreaga lume. Cinevara #3 prezintă o selecţie de 9 filme clasice, realizate între 1939 şi 1997, bijuterii ale cinematografiei internaţionale, restaurate recent cu eforturi considerabile, pentru a reda publicului larg o perspectivă cât mai bogată şi diversă asupra cinemaului mondial.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2021

„În eseul său pe tema conservării și restaurării filmelor, Martin Scorsese explică de ce salvarea filmelor de patrimoniu este atât de importantă: Cinematograful ne oferă o modalitate de a face față misterului cine și ce suntem. Misiunea pe care BRD – Groupe Société Générale a încredințat-o Fundației9 este de a face arta accesibilă și de a oferi publicului întâlniri unice cu diversele forme ale expresiei artistice. Prin programul CINEVARA, punem la dispoziția spectatorilor o selecție de filme rare care fac parte din patrimoniul universal. Credem că moștenirea culturală este cea care ne protejează sensul de a fi, identitatea, iar filmele pe care le-am pregătit anul acesta ne vor ajuta, cu siguranță, să ne înțelegem mai bine și să deslușim lumea în care trăim.” Anca Drăgoi, director executiv, Fundația9

Pentru a testa împreună cu publicul un nou tip de experiență cinematografică în aer liber, trei dintre proiecțiile de anul acesta (Lucía/Lucia – 08 iulie, Downpour/Ploaie Torențială -22 iulie, Manila in the Claws of Neon/Manila în zori de zi -12 august) vor fi proiecții silent cinema, în care spectatorii vor purta căști wireless puse la dispoziție de organizatori pentru vizionarea filmelor.

Program filme Cinevara #3

• 08 iulie/ 21:00h, LUCÍA/ LUCIA, Humberto Solás (Cuba, 1968) – proiecție silent cinema (cu căști wireless) – bilete
• 15 iulie/ 21:00h, THE PICKPOCKET/ HOȚUL DE BUZUNARE, Jia Zhang-ke (China, 1997) – bilete
• 22 iulie / 21:00h, DOWNPOUR/ PLOAIE TORENȚIALĂ, Bahram Beyzaie (Iran, 1972) – proiecție silent cinema (cu căști wireless) – bilete
• 29 iulie/ 21:00h, TWO GIRLS ON THE STREET/ DOUĂ FETE PE STRADĂ, André (de) Toth (Ungaria, 1939) – bilete
• 05 august/ 21:00h, AFTER THE CURFEW/ DUPĂ CE S-A DAT STINGEREA, Usmar Ismail (Indonezia, 1954) – bilete
• 12 august/ 21:00h, MANILA IN THE CLAWS OF NEON/ MANILA ÎN ZORI DE ZI, Lino Brocka (Filipine, 1975) – proiecție silent cinema (cu căști wireless) – bilete
• 19 august/ 20:30h, LAW OF THE BORDER/ LEGEA GRANIȚELOR, Lüfti O. Akad (Turcia, 1966) – bilete
• 26 august/ 20:30h, PIXOTE/ PIXOTE, Hector Babenco (Brazilia, 1980) – bilete
• 02 septembrie/ 20:30h, THE CLOUD-CAPPED STAR/ O STEA ASCUNSĂ ÎN NORI, Ritwik Ghatak, (India, 1960) – bilete

Prețul unui bilet este de 25 lei, iar fiecare proiecție dispune de 40 de locuri (în aer liber). Biletele pot fi achiziționate în rețeaua Eventbook.

Câteva dintre filmele din selecția Cinevara #3 au fost crezute pierdute pentru totdeauna, precum filmul Downpour (1972) al regizorului iranian Bahram Beyzaie, a cărui restaurare a pornit de la o singură copie deteriorată. Altele sunt filme de debut care au marcat cinematografia mondială, precum Lucía (1968), al regizorului cubanez Humberto Solás, sau Pickpocket (1997), al regizorului chinez Jia Zhang-ke, care a circulat prin festivaluri sub numele original, Xiao Wu. Câteva sunt filme far ale unor industrii cinematografice mai puțin cunoscute, fiind astfel introducerea perfectă pentru public în cinemaul național indonezian, de pildă, cu After the Curfew (1954) al lui Usmar Ismail, sau filipinez, cu Manila in the Claws of Neon (1975), al lui Lino Brocka. Selecția este completată de filme marcante ale unor regizori care au făcut istorie în țările lor respective, și nu numai. Ne referim aici la brazilianul Héctor Babenco – Pixote (1980), sau André (de) Toth, cu Two Girls on the Street (Ungaria, 1939), la regizorul bengalez Ritwik Gathak – The Cloud-capped Star (1960), cât și la colaborarea istorică dintre regizorii turci Lütfi Ö. Akad și Yılmaz Güney pentru neo-westernul Law of the Border (1971), restaurat la propunerea regizorului de origine turcă Fatih Akin, membru al board-ului World Cinema Project.

Selecția filmelor a fost realizată de către profesorul Richard Peña, School of The Arts, Columbia University și director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York timp de 25 de ani (până în 2011). Pentru al doilea an consecutiv, seria de filme CINEVARA este organizată în parteneriat cu The Film Foundation, organizație non-profit americană, fondată de Martin Scorsese și dedicată conservării filmului și expoziției cinematografiei restaurate și clasice.

„Marele teoretician maghiar al filmului, Béla Bálasz, a scris odată că marea originalitate a cinema-ului este abilitatea unică de a explora cel mai bogat și ambiguu dintre teritorii, și anume fața umană. Mi s-a părut întotdeauna uluitor că prin obiectivul camerei de filmat pot simți suferința unei femei pe care logodnicul o părăsește pentru sora ei mai tânără sau frustrarea unui tânăr chinez că toți prietenii lui l-au lăsat în urmă.” – Richard Peña

Toate cele 9 filme surprind diferite colțuri ale lumii – Brazilia, China, Cuba, Filipine, India, Indonezia, Iran, Turcia, Ungaria – în momente de mari schimbări politice și sociale, în care protagoniștii, oameni obișnuiți, sunt prinși în vâltoarea evenimentelor. Deși filme de ficțiune, ele au și o valoare documentară, ca portrete ale unor societăți și vremuri mai mult sau mai puțin îndepărtate de noi, cât și tot atâtea perspective regizorale și moduri inedite de a face film.

 

12
/08
/22

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care are loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), se apropie de final.

12
/08
/22

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediție anul acesta, s-a încheiat pe 7 august.

09
/08
/22

Documentarul „Mariupolis 2”, realizat de Mantas Kvedaravičius, a fost proiectat luni seară, în premieră în România, în deschiderea celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, în prezența a mai mult de 3 000 de spectatori.

08
/08
/22

Prezentat la Cannes în secțiunea „Cinema for the Climate”, „Cruciada copiilor / La Croisade”, noul film al lui Louis Garrel, distribuit de Independența Film în cinematografe din 12 august, vorbește cu umor despre una dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntăm: schimbările climatice și lumea pe care o lăsăm generațiilor următoare.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Serile de duminică din luna august la Warner TV sunt dedicate fanilor filmelor horror, iar producții de gen devenite cult vor fi difuzate de la ora 22:00.

05
/08
/22

Când David Leitch („Deadpool 2”, „Atomic Blonde”, „John Wick”, „Hobbs and Shaw”) anunță că urmează să regizeze un nou lungmetraj, e musai să-ți cumperi bilete la cinema. Dependent de adrenalina eliberată de către filmele sale în cinefili, Leitch este și actor, cascador, scenarist, producător, un miliardar pasionat de arte marțiale care știe să folosească în cea mai recentă creație a sa un cocktail bine dozat de poveste, acțiune, efecte speciale, personaje.

04
/08
/22

CRONICĂ DE FILM Mi se pare un gest curajos să dai drumul în săli, în plină vară, unui film precum "Pentru mine tu eşti Ceauşescu" (2021, r. Sebastian Mihăilescu), destul de greu şi bizar, cel puţin pentru cinematografia română.

02
/08
/22

Festivalul Cinemascop a început luni, 1 august, și vă așteaptă până pe 7 august cu filme europene, expoziții, ateliere de creație pentru copii, un spectacol de teatru și o atmosferă de vacanță la mare aparte.

02
/08
/22

Programul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL 2022, care va avea loc în perioada 8-14 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, este acum disponibil aici: https://bit.ly/Anonimul2022.