Citesc Teatru!, la FNTi ediția a II-a (3-9 noiembrie)
https://www.ziarulmetropolis.ro/citesc-teatru-la-fnti-editia-a-ii-a-3-9-noiembrie/

Cartea de teatru, fie ea tiparită sau online, are un rol esenţial în fenomenul teatral actual şi viitor. De aceea, a doua ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Independent propune o serie de evenimente de carte, sub titulatura „Citesc Teatru!”.

Un articol de Petre Ivan|31 octombrie 2014

Citesc Teatru! / Timp de o săptămână, FNTi ediția a II-a prilejuiește întâlnirea dintre oamenii de teatru și susținătorii fenomenului teatral independent. Spectacole. Workshop-uri. Vizionări. Sharing și propuneri de idei. Mediul perfect în care artiștii și publicul pot discuta despre cartea de teatru și momentul potrivit pentru a oferi acces si vizibilitate noilor apariții.

Programul FNTi „Citesc Teatru!” propune o serie de evenimente dedicate literaturii de specialitate, moderate de criticul Ioana Moldovan.

Luni, 3 noiembrie,

ora 19:30, la UnTeatru (Str. Ilfov nr.1)

  • Andreea Dumitru – prezentarea colecțiilor „Dramaturgie Contemporană” și „Mari Regizori”, Fundația Culturală Camil Petrescu, Teatrul Azi

–           Edward Gordon Craig – „Despre arta teatrului”Citesc Teatru

–           Tadeusz Kantor – „Scrieri despre teatru”

Marți, 4 noiembrie,

ora 20:00, la UnTeatru (Str. Ilfov nr.1)

  • Monica Andronescu – prezentarea colecției Yorick, Editura Nemira

Miercuri, 5 noiembrie,

ora 18:30, la UnTeatru (Str. Ilfov nr.1)

  • Iulia Popovici – prezentarea volumului „Noi practici în artele spectacolului în Europa de Est”, Editura Cartier

Joi, 6 noiembrie,

ora 23:00, la Godot Cafe-Teatru (Str. Blănari nr.14), Clubul Festivalului

  • Theodor-Cristian Popescu – „SURPLUS DE OAMENI, SURPLUS DE IDEI – Pionierii mișcării independente în teatrul românesc post 1989”, Editura Eikon – prezentare de carte

*cartea va putea fi accesată online prin platforma LinerNet.ro

Duminică, 9 noiembrie,

ora 18:00, la Teatrul Național București, Sala Media

  • Ana-Maria Nistor – lansarea volumului „PIAȚA TEATRULUI”, Editura Academiei Române. O carte fascinantă și savuroasă despre teatrul interbelic, aflat la răspântia dintre artă, cancanuri, politică și culise. Peste 500 de pagini de mărturii inedite și lucruri neștiute despre marii actori și scriitori, dezvăluiri despre viața artistică și socială, care seamănă izbitor cu unele de astăzi.

Cărțile vor fi disponibile pe durata FNTi (3 – 9 noiembrie) la UnTeatru, Godot Cafe-Teatru, Teatrul Coquette, Teatrul de Artă.

Foto: Citesc Teatru, FNTi – fnti.ro

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.