Clara Vodă, rol fermecător în filmul spaniol „Noaptea vine în India“
https://www.ziarulmetropolis.ro/clara-voda-rol-fermecator-in-filmul-spaniol-noaptea-vine-in-india/

Lungmetrajul „Noaptea vine în India/ Anochece en la India“, de Chema Rodríguez, o coproducţie Spania- România- Suedia, va intra în cinematografele din România pe 5 decembrie.

Un articol de Liliana Matei|28 noiembrie 2014

Filmul spune povestea lui Ricardo (Juan Diego) care, în tinereţe, ducea tineri hippie în India, cu duba. El şi-a petrecut, însă, ultimii zece ani de viaţă într-un scaun cu rotile din cauza unei boli incurabile. Pentru că ultima lui dorinţă este să moară pe malul fluviului Gange, va face o ultimă călătorie în India, alături de asistenta lui din România, Dana, interpretată de Clara Vodă.

Filmul a obținut două trofee importante la Festivalul de Film Spaniol de la Málaga, pentru cel mai bun actor (Juan Diego) și pentru cel mai bun montaj (José M. G. Moyano).

“Când mă întreabă cineva despre genul filmului ”Noaptea vine în India”, nu știu ce să răspund. Ar putea fi o aventură dramatică cu accente de comedie sau o comedie dramatică în contextul unei aventuri de inițiere”, a povestit Chema Rodríguez.

Aventura lui Ricardo și personajul din film sunt povești reale. Filmul este o ecranizare a cărții ”Noaptea vine în Kathmandu” publicată de regizor în 2003 și prezintă povestea lui Lorenzo del Amo.

Lorenzo a trăit în India în anii 70, țara unde a cunoscut-o pe Adinda, femeia care a inspirat caracterul ”fantomă” al Gadhali. Alături de ea a trăit cei mai fericiți ani din viața până când aceasta l-a părăsit pentru un nord-american cu o situație materială mai bună și un aspect mai puțin hippy decât al lui Lorenzo. Întors în Europa, Lorenzo a cumpărat o dubă și a început o afacere în turism, inițial destinațiile vizau țările din Estul continentului, mai târziu extinzându-se și în Africa. Acolo, în timp ce înota în râul Niger, a avut un accident și a devenit paraplegic. De atunci, el este într-un scaun cu rotile și visează să se întoarcă în India.

”Clara Vodă este o actriță superbă, un om incredibil de sensibil, iar din momentul în care am văzut-o în „Eu când vreau să fluier, fluier”, am știut că ea trebuie să fie Dana. La fel cum am vrut ca Juan Diego să fie Ricardo, de la bun început, Clara a fost prima și singura mea opțiune pentru Dana. Interpretarea și capacitatea ei de a transmite sentimente într-un mod natural, fără a vorbi, folosindu-și doar ochii și expresia ei… Am văzut și alte filme din filmografia ei și a fost o mare plăcere să lucrez cu ea. Interpretarea ei din „Noaptea vine în India”, unde are un rol principal, este genială. Filmul nu ar fi fost la fel fără ea”, a spus regizorul.

„Noaptea vine în India” este primul lungmetraj de ficţiune al lui Chema Rodriguez, după ce a realizat peste 50 de documentare de televiziune şi trei documentare pentru cinema.

Filmările s-au desfășurat în România (Strada Film), Turcia, Spania şi India.

„A fost palpitant să filmăm o parte din ”Noaptea vine în India” în București, astfel am avut ocazia să cunosc foarte multe persoane talentate. Îmi place foarte mult cinematografia română contemporană, admir generația tânără de cineaști români (Cătălin Mitulescu, Florin Șerban, Cristi Puiu, Cristian Mungiu etc)”, a declarat Chema.

Filmul va rula începând din 5 decembrie la Noul Cinematograf al Regizorului Român, fiind distribuit de Strada Film Internațional.

Mai multe informații despre activitatea regizorului pot fi găsite aici.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).

02
/06
/22

Pe 8 și 9 iunie, bibliotecarii din județul Gorj vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Am deschis seria de cursuri în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe.

02
/06
/22

Lungmetrajele „Light Sleeper”, cu Willem Dafoe și Susan Sarandon în distribuție, și „Dom Hemingway”, cu Jude Law și Mădălina Ghenea, vor avea premiera la Warner TV în primul weekend din luna iunie. „Viața de noapte/ Light Sleeper”, scris și regizat de Paul Schrader, scenarist al unor filme ca „Taxi Driver” și „American Gigolo”, a avut premiera în competiția Berlinalei din 1992.

02
/06
/22

Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe a Muzeului de Artă Recentă din București (MARe). Delta Bucureștiului este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013). Povestea este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an.

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.