„Clarvăzătorul din Băicoi”, la Teatrul „Stela Popescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/clarvazatorul-din-baicoi-la-teatrul-stela-popescu/

Grupul de comunicare strategică al „Clarvăzătorului din Băicoi”, întrunit într-o nouă şedinţă, a emis hotărârea prin care decide: „Pe ultima sută de metri, Teatrul Stela Popescu va lansa premiera cu spectacolul pregătit de foştii membri ai grupului Divertis acolo unde se (mai) poate juca pe 15 noiembrie, de la ora 20, adică… pe internet, pe platforma www.mystage.ro”.

Un articol de Liliana Matei|9 noiembrie 2020

Membrii grupului Distractis și-au pus în minte să rezolve problemele secolului și să aducă pe scenă pe cel care le știe pe toate (nu, nu este Ion Cristoiu… se aud ritmuri de tobe), pe cel care descuie toate mințile încuiate (o fi Mircea Badea?… ritmurile de tobă se întețesc), cel care intră în ungherele nebănuite ale viitorului (e clar, pare a fi CTP-ul… se aud și țimbalele), pe Unicul, pe Fantasticul… pe Însuși Clarvăzătorul din Băicoi! (sunete de trompete, lumea este în extaz, femeile aruncă flori, copiii aruncă temele, bărbații aruncă sticlele goale, zboară mii de porumbei, în tribuna oficială apar Trump, Putin și Iohannis pupându-se pe măști), se arată într-un comunicat de presă al instituției.

O fi tot un cabaret politic? O fi dramă? O fi circ? Dar ce contează? Într-o lume în care „Văz enorm şi simţ monstruos” a devenit  „Văz online şi simţ virtual”,  Clarvăzătorul din Băicoi vă va răspunde la toate întrebările pe care nu vi le-ați pus niciodată şi mai ales nu va rezolva niciuna din problemele lumii (sunet de tobe sparte şi de trompete dogite, Raluca Turcan dansează giamparale cu Ludovic Orban), se arată în continuare în comunicatul instituției.

În distribuţie Doru Antonesi, Florin Constantin, Cristian Greţcu, Valentin Gora, Silviu Petcu, Doru Pîrcălabu, Paula Chirilă, Irina Cărămizaru/Ana Maria Ivan, Sorin Aurel Sandu, Cătălin Frăsinescu, Silvia Mauriţiu, Alexandra Dogaru, Andrei Dogaru, Cristina Marin Neagu. Regia Felix Crainicu, scenografia – Livia Vişănescu, aranjament muzical – Viorel Andrinoiu, lumini – Marian Iancu. Clarvăzătorul din Băicoi – o producţie a Primăriei municipiului Bucureşti prin Teatrul „Stela Popescu”.

Managerul Teatrului, actorul Nicolae Pungă, declara înaintea premierei: „Teatrul „Stela Popescu” a semnat în 2019 actul de naştere al tranziţiei către scena de teatru a grupului care în patru decenii a devenit din Divertis – Distractis, prin premiera cu „Satul paralel”. În vremuri în care cheful de a râde pare că le-a dispărut tuturor celor din jurul nostru, Teatrul „Stela Popescu” consideră că are datoria de a vă aminti că a face haz de necaz a fost întotdeauna una dintre „supapele psihologice” ale românului, lansând în online premiera cu „Clarvăzătorul din Băicoi”, o piesă care încearcă să pună accentul pe acele detalii pozitive, amuzante, care detensionează pe oricine, o piesă care vede realitatea acestor zile prin ochii care zâmbesc ai… clarvăzătorului. Vizionare plăcută!”

De 40 de ani, stilul Divertis / Distractis este unul extrem de bine conturat (și totodată, cunoscut de milioane de români): inteligent, abrupt, spumos. Este o rețetă care garantează succesul, după care a fost construit spectacolul „Clarvăzătorul din Băicoi”, un show care abordează o temă niciodată suficient exploatată – relația omului cu așteptarea. Mai mult decât atât, este vorba despre relația românului cu așteptarea și despre diferența dintre realitatea imediată și proiecția noastră referitor la ce ar trebui să se petreacă. Românii și-au făurit o concepție aparte despre așteptare, crezând cu tărie că soluțiile vor fi aduse, cândva, de un salvator oarecare (americanii, politicianul X sau Y, lozul în plic etc.), uitând cu desăvârșire de propria lor capacitate de a schimba ceva în bine. Iată un mare adevăr exploatat intens și ironic de spectacolul Clarvăzătorul din Băicoi.

Foto: Virgil Oprina

Premiera va avea loc online, pe www.mystage.ro, duminică 15 noiembrie, începând cu ora 20:00.

https://youtu.be/_K2U177cHPM

https://youtu.be/mnASTLO_gck

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.