Juriul Festivalului de Film de la Berlin 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/clive-owen-si-brigitte-lacombe-in-juriul-prezidat-de-meryl-streep-festivalului-de-film-de-la-berlin-2016/

Actorul britanic Clive Owen şi Brigitte Lacombe, fotograf de modă francez, vor face parte din juriul celei de-a 66-a ediţii a Berlinalei, prezidat de Meryl Streep

Un articol de Petre Ivan|3 februarie 2016

Dacă numele președintelui festivalului care va începe în 11 februarie era cunoscut, acum se ştie şi care va fi componenţa juriului prezidat de Meryl Streep.

Printre aceştia  se numără britanicul Clive Owen, fotografa franceză Brigitte Lacombe, stabilită la New York şi cunoscută pentru portretele sale din lumea modei din Vanity Fair și Vogue, actrița italiană Alba Rohrwacher, actorul german Lars Eidinger, criticul britanic Nick James și regizoarea poloneză Malgorzata Szumowska, câștigătoare în 2013 a trofeului Teddy pentru filme gay, lesbiene și transsexuali.

În cadrul Berlinalei va fi adus un omagiu și cântărețului David Bowie. Britanicul, care a murit în luna ianuarie, a locuit la Berlin în anii 1970 și a jucat în filme. Pelicula „The Man Who Fell to Earth” (1976) va fi proiectată în cadrul festivalului.

De asemenea, vor mai fi omagiate alte două glorii ale cinematografieidispărute dintre noi recent: actorul britanic Alan Rickman, care va fi prezent pe marele ecran în rolul colonelului Brandon din „Sense and Sensibility”, film regizat de Ang Lee, și regizorul italian Ettore Scola cu pelicula sa „Balul” (1983).

Dieter Kosslick îi va înmâna un premiu special, Camera Berlinalei, actorului și regizorului american Tim Robbins, al cărui film „Dead Man Walking” (1995) despre pedeapsa cu moartea va rula în cadrul festivalului.

Foto: Clive Owen și Brigitte Lacombe, Meryl Streep,  Festivalului de Film de la Berlin 2016 – cinemagia

09
/02
/22

Regizorul și scenaristul polonez Krzysztof Kieślowski va fi celebrat la cea de-a 21-a ediție a TIFF printr-o amplă retrospectivă prilejuită de comemorarea, în 2021, a 80 de ani de la nașterea cineastului. În perioada 17-26 iunie, zece dintre cele mai apreciate opere ale sale vor putea fi revizitate în cadrul secțiunii Close-up Krzysztof Kieślowski, ca parte dintr-un program special dedicat cinematografiei din Polonia, una dintre cele două țări invitate la această ediție de festival.

08
/02
/22

OPINIE Primul lucru care mi-a atras atenţia când m-am uitat pe nominalizările din acest an la Premiile Oscar, anunţate marţi de Academia Americană de Film, a fost numărul mare de filme cu subiecte plasate în trecut.

03
/02
/22

CRONICĂ DE FILM O frumoasă animaţie japoneză, „Belle” (2021, r. Mamoru Hosoda), care a avut anul trecut premiera mondială la Cannes, ajunge acum şi în cinematografele de la noi, atât în versiunea originală şi cu subtitări, cât şi dublată în română.

01
/02
/22

CRONICĂ DE FILM Pe măsură ce treceau minutele din „The Worst Person in the World” (2021) la proiecţia de la Cinema Elvire Popesco, mă tot gândeam: juriul de la Cannes a avut la îndemână acest „mare film existenţialist contemporan” (o descriere justă pe care aveam să o citesc apoi în revista Positif) pentru a-i acorda Palme d`Or, dar a preferat în schimb, din dorinţa de a scrie istorie, să aleagă un pariu riscant ca „Titane”?

31
/01
/22

CRONICĂ DE FILM "Lucruri pentru care merită să plângi" (2021), debutul în lungmetraj al regizoarei româno-maghiare Cristina Groşan, este portretul generaţiei de 30 de ani, cu fricile şi nesiguranţele ei. Cu premiera mondială în competiţia Festivalului de la Sarajevo, filmul poate fi găsit în unele cinematografe din ţară.

28
/01
/22

„Miracol”, thrillerul psihologic regizat de Bogdan George Apetri, își începe circuitul pe marile ecrane din România chiar înainte de data premierei și va avea parte de avanpremiere și de proiecții speciale, urmate de Q&A cu echipa filmului, în Cluj, Timișoara, București, Sibiu și Piatra Neamț.

26
/01
/22

CRONICĂ DE FILM La fel ca „Neidentificat” (2020), prima parte a unei preconizate trilogii filmate la Piatra Neamţ şi în împrejurimi, „Miracol (2021) este prins între dorinţa de a spune lucruri tari din sfera dramelor morale şi încărcate psihologic şi înclinaţia de a testa convenţiile unui amestec de thriller şi policier.

20
/01
/22

CRONICĂ DE FILM Regizorul mexican Michel Franco atinge o nouă culme a teribilismului cu „Nuevo orden”/"Noua ordine" (distribuit acum în cinematografele de la noi de Transilvania Film), câştigător în 2020 al unui de neînţeles Mare Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia.

13
/01
/22

Dacă pentru mulți dintre noi sfârșitul anului trecut a stat, din punct de vedere cinematografic, sub semnul lungmetrajului lui Sorrentino, „È stata la mano di Dio”, începutul lui 2022 ne-a pus în fața unui alt film italian – „Trei etaje” / „Tre piani”, semnat de Nanni Moretti.