“Miracol”. Printre dealuri
https://www.ziarulmetropolis.ro/miracol-printre-dealuri/

CRONICĂ DE FILM La fel ca „Neidentificat” (2020), prima parte a unei preconizate trilogii filmate la Piatra Neamţ şi în împrejurimi, „Miracol (2021) este prins între dorinţa de a spune lucruri tari din sfera dramelor morale şi încărcate psihologic şi înclinaţia de a testa convenţiile unui amestec de thriller şi policier.

Un articol de Ionuţ Mareş|26 ianuarie 2022

Însă această dualitate (reflectată inclusiv prin împărţirea în două capitole) nu îl lasă să respire – e ca o greutate care nu îi permite să se ridice de la sol şi să se elibereze. Aşa se face că „Miracol” ni se prezintă ca un film extrem de cerebral şi lustruit (simţi lucrătura la fiecare pas), în ciuda substratului său mai degrabă emoţional şi tragic, care i-ar fi putut permite o mai mare dezinvoltură.

Sigur, regizorul Bogdan George Apetri îşi stăpâneşte bine mijloacele. Nu i se poate reproşa iscusinţa de a lucra, de exemplu, cu cadre lungi (dominante), în care durata e esenţială pentru a lăsa timp celor doi protagonişti să ni se dezvăluie treptat – o tânără de 19 ani (Ioana Bugarin) care iese câteva ore de la mănăstirea unde s-a instalat, pentru o vizită misterioasă la spital pentru care trebuie să ia taxiul mai mulţi kilometri pe un drum printre dealuri, şi un poliţist (Emanuel Pârvu) care face o anchetă asupra unei nenorociri a cărei victimă a fost chiar fata în ziua respectivă.

De asemenea, prim-planurile insistente cu chipurile celor două personaje, mereu măcinate de gânduri ascunse, sau panoramarea prelungită din punctul culminant al primei părţi (imaginea îi aparţine lui Oleg Mutu), când parcă şi natura participă la drama tinerei (vântul şi tunetele care anunţă o furtună sună ameninţător), sunt semnele unui meşteşug care impune respect.

Atent controlate sunt şi detaliile împrăştiate de-a lungul filmului şi care spre final îşi arată retroactiv importanţa, dezvăluind motivaţiile reale ale protagoniştilor.

Paradoxal, însă, această dibăcie, care are meritul de a întreţine un suspans, riscă să fie luată drept academism (subminat poate doar de privirea Ioanei Bugarin, care sugerează o frământare profundă, imposibil de exprimat).

Şi aici revin la cele două forţe care se ciocnesc: convenţia de film de gen cu care lucrează Apetri şi care îşi semnalează mereu prezenţa e doar un pretext, o carcasă pentru miza reală –  portretul unui poliţist a cărui judecată e tot mai întunecată sub apăsarea unei vinovăţii (un poliţist cu mintea tulburată şi pus pe răzbunare e şi protagonistul din „Neidentificat”, jucat la intensitate maximă de Bogdan Farcaş).

Însă o astfel de opţiune distrage atenţia de la suferinţele reale ale personajelor (mai ales ale tinerei) şi de la cauzele lor (ceea ce exclude automat şi o minimă investigare a mediului social, care rămâne doar un fundal neclar şi oarecare) şi ademeneşte spectatorul într-un simplu joc de perspicacitate despre ce intenţii şi secrete are poliţistul şi care e de fapt miracolul promis de titlu.

“Miracol” a avut premiera mondială în secţiunea competiţională Orizzonti a Festivalului de la Veneţia, iar din 4 februarie ajunge şi în cinematografele din România, după o serie de avanpremiere în mai multe oraşe din ţară.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.