Closer to the Moon, marele premiu la gala Uniunii Cineaştilor din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/closer-to-the-moon-marele-premiu-la-gala-uniunii-cineastilor-din-romania/

“Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, a primit marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România, regizorul filmului fiind desemnat câştigător şi la categoria “cea mai bună regie”, la gala Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Un articol de Petre Ivan|8 Mai 2015

Gala premiilor Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2014 a avut loc miercuri seară, la Cinema Studio din Capitală.

Nae Caranfil a primit şi premiul pentru cel mai bun scenariu, pentru filmul “Closer to the Moon”, iar Marius Panduru a fost distins cu premiul pentru cea mai bună imagine, a aceleiaşi pelicule.

Totodată, premiul pentru cea mai bună scenografie i-a revenit lui Cristian Niculescu, pentru filmul “Closer to the Moon”, iar cel pentru montaj, lui Cătălin Cristuţiu, pentru lungmetrajul regizat de Nae Caranfil.

La acelaşi eveniment, Svetlana Mihăilescu a primit premiul pentru cele mai bune costume, pentru filmul “Quod erat demonstrandum”, de Andrei Gruzsniczki.

Premiul pentru interpretare feminină i-a revenit actriţei Clara Vodă, pentru rolul din filmul “Noaptea vine în India”, în timp ce premiul pentru

Nae Caranfil

Nae Caranfil

interpretare masculină “Geo Barton” i-a fost acordat actorului Sorin Leoveanu, pentru rolul din filmul “Quod erat demonstrandum”.

Distincţia pentru cea mai bună coloană sonoră i-a revenit lui Mihai Orăşanu, pentru filmul “Cripta”, iar premiul pentru muzică de film originală i-a fost acordat lui Paul Ilea, pentru filmele “Planşa” şi “Shakespeare by and by Căciuleanu”.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj ficţiune le-a fost acordat, ex-aequo, regizorilor Radu Jude şi Andrei Creţulescu, pentru producţiile “Trece şi prin perete”, respectiv “Kowalski”.

Regizorul Răzvan Georgescu a primit premiul pentru cel mai bun film documentar – “Paşaport de Germania” -, iar Ion Truică a primit premiul pentru cel mai bun film de animaţie – “Obeliscul”.

Premiul pentru cel mai bun film de televiziune i-a fost acordat regizorului Sinisa Dragin, pentru “Pădurea”, iar premiul Opera Prima “Alexandru Tatos” i-a revenit regizorului Andrei Gheorghe, pentru filmul “Planşa”.

De asemenea, Miruna Panaitescu, Dana Angelescu şi Adelina Popa au primit premiul pentru cel mai bun machiaj, pentru filmul “Quod erat demonstrandum”, iar Ion Caragea şi Valentin Vasilescu au primit premiul pentru cel mai bun cascador (ex-aequo).

Totodată, premiile academice ale Uniunii Cineaştilor din România pentru contribuţia adusă filmului românesc le-au fost acordate criticului de film şi dramaturgului Ecaterina Oproiu, scriitorului şi scenaristului Dumitru Radu Popescu şi regizorilor Stere Gulea şi Radu Gabrea, în timp ce Lucia Hossu Longin a primit premiul academic al UCIN pentru contribuţia adusă filmului românesc de televiziune.

Mircea Drăgan

Mircea Drăgan

La gala de miercuri seară au fost acordate patru premii speciale “Iurie Darie” ale UCIN, actorului Silvian Vâlcu, pentru rolul din filmul “Planşa”, regizorului Daniel Djamo, pentru filmul documentar “Ultimul an în 114 minute”, directorului de imagine Sorin Drăgoi, pentru “Cripta”, şi Lilianei Chiţescu, pentru “Magia Teatrului şi a Filmului – Alexa Visarion”.

Premiul de excelenţă al UCIN i-a revenit Ioanei Popescu, pentru contribuţia la dezvoltarea filmului documentar românesc.

Pe de altă parte, premiile acordate de preşedintele UCIN au revenit profesorului universitar doctor Mircea Drăgan şi regizorului Radu Jude, pentru contribuţia la dezvoltarea filmului românesc.

În ceea ce priveşte distincţiile Asociaţiei criticilor şi filmologilor din cadrul UCIN, premiul “Ion Cantacuzino” pentru publicistică cinematografică a revenit echipei site-ului AaRC.ro, premiul “George Littera” i-a fost acordat lui Doru Pop, pentru volumul “Romanian New Wave Cinema: An Introduction”, iar diploma pentru cel mai bun film al anului i-a revenit regizorului Nae Caranfil, pentru “Closer to the Moon”.

Foto: Closer to the Moon – cinemagia

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

05
/12
/18

În premieră la Digi Life (6 decembrie, ora 21:00), „Martorul 248”, un documentar despre dreptul la educație - În România, abandonul școlar este îngrijorător, iar în lipsa experiențelor de învățare adecvate, copiii din zonele sărace  rămân captivi în mediul familial marcat de privațiuni, ostil dezvoltării lor. Copiii din zonele cele mai sărace încep școala fără noțiuni de bază, cum ar fi abilitatea de a identifica cifrele sau culorile.

05
/12
/18

Tânărul critic de film Victor Morozov, care studiază în Franţa, scrie despre cinema-ul unuia din cei mai interesanţi regizori francezi ai momentului, Mikhaël Hers, prea puţin cunoscut în România.

Page 1 of 22412345...102030...Last »