Closer to the Moon, marele premiu la gala Uniunii Cineaştilor din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/closer-to-the-moon-marele-premiu-la-gala-uniunii-cineastilor-din-romania/

“Closer to the Moon”, de Nae Caranfil, a primit marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România, regizorul filmului fiind desemnat câştigător şi la categoria “cea mai bună regie”, la gala Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Un articol de Petre Ivan|8 Mai 2015

Gala premiilor Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2014 a avut loc miercuri seară, la Cinema Studio din Capitală.

Nae Caranfil a primit şi premiul pentru cel mai bun scenariu, pentru filmul “Closer to the Moon”, iar Marius Panduru a fost distins cu premiul pentru cea mai bună imagine, a aceleiaşi pelicule.

Totodată, premiul pentru cea mai bună scenografie i-a revenit lui Cristian Niculescu, pentru filmul “Closer to the Moon”, iar cel pentru montaj, lui Cătălin Cristuţiu, pentru lungmetrajul regizat de Nae Caranfil.

La acelaşi eveniment, Svetlana Mihăilescu a primit premiul pentru cele mai bune costume, pentru filmul “Quod erat demonstrandum”, de Andrei Gruzsniczki.

Premiul pentru interpretare feminină i-a revenit actriţei Clara Vodă, pentru rolul din filmul “Noaptea vine în India”, în timp ce premiul pentru

Nae Caranfil

Nae Caranfil

interpretare masculină “Geo Barton” i-a fost acordat actorului Sorin Leoveanu, pentru rolul din filmul “Quod erat demonstrandum”.

Distincţia pentru cea mai bună coloană sonoră i-a revenit lui Mihai Orăşanu, pentru filmul “Cripta”, iar premiul pentru muzică de film originală i-a fost acordat lui Paul Ilea, pentru filmele “Planşa” şi “Shakespeare by and by Căciuleanu”.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj ficţiune le-a fost acordat, ex-aequo, regizorilor Radu Jude şi Andrei Creţulescu, pentru producţiile “Trece şi prin perete”, respectiv “Kowalski”.

Regizorul Răzvan Georgescu a primit premiul pentru cel mai bun film documentar – “Paşaport de Germania” -, iar Ion Truică a primit premiul pentru cel mai bun film de animaţie – “Obeliscul”.

Premiul pentru cel mai bun film de televiziune i-a fost acordat regizorului Sinisa Dragin, pentru “Pădurea”, iar premiul Opera Prima “Alexandru Tatos” i-a revenit regizorului Andrei Gheorghe, pentru filmul “Planşa”.

De asemenea, Miruna Panaitescu, Dana Angelescu şi Adelina Popa au primit premiul pentru cel mai bun machiaj, pentru filmul “Quod erat demonstrandum”, iar Ion Caragea şi Valentin Vasilescu au primit premiul pentru cel mai bun cascador (ex-aequo).

Totodată, premiile academice ale Uniunii Cineaştilor din România pentru contribuţia adusă filmului românesc le-au fost acordate criticului de film şi dramaturgului Ecaterina Oproiu, scriitorului şi scenaristului Dumitru Radu Popescu şi regizorilor Stere Gulea şi Radu Gabrea, în timp ce Lucia Hossu Longin a primit premiul academic al UCIN pentru contribuţia adusă filmului românesc de televiziune.

Mircea Drăgan

Mircea Drăgan

La gala de miercuri seară au fost acordate patru premii speciale “Iurie Darie” ale UCIN, actorului Silvian Vâlcu, pentru rolul din filmul “Planşa”, regizorului Daniel Djamo, pentru filmul documentar “Ultimul an în 114 minute”, directorului de imagine Sorin Drăgoi, pentru “Cripta”, şi Lilianei Chiţescu, pentru “Magia Teatrului şi a Filmului – Alexa Visarion”.

Premiul de excelenţă al UCIN i-a revenit Ioanei Popescu, pentru contribuţia la dezvoltarea filmului documentar românesc.

Pe de altă parte, premiile acordate de preşedintele UCIN au revenit profesorului universitar doctor Mircea Drăgan şi regizorului Radu Jude, pentru contribuţia la dezvoltarea filmului românesc.

În ceea ce priveşte distincţiile Asociaţiei criticilor şi filmologilor din cadrul UCIN, premiul “Ion Cantacuzino” pentru publicistică cinematografică a revenit echipei site-ului AaRC.ro, premiul “George Littera” i-a fost acordat lui Doru Pop, pentru volumul “Romanian New Wave Cinema: An Introduction”, iar diploma pentru cel mai bun film al anului i-a revenit regizorului Nae Caranfil, pentru “Closer to the Moon”.

Foto: Closer to the Moon – cinemagia

20
/03
/19

Paul Schrader, David Lowery și Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediția a 3-a a festivalului va avea loc între 12 și 18 aprilie, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București, iar biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

20
/03
/19

OPINIE Pentru al doilea an consecutiv, trofeul Gopo pentru cel mai bun film ajunge la un lungmetraj care s-a remarcat în special prin succes la public, și mai puțin prin prezențe în festivaluri sau elogiile criticii. În acest caz, „Moromeții 2”, de Stere Gulea. Este reconfirmarea unei schimbări în receptarea filmului românesc.

15
/03
/19

Privind în ochi trecutul apropiat... La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

15
/03
/19

Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe organizează cu ocazia ediției a treia a American Independent Film Festival, care va avea loc în București, în perioada 12-18 aprilie 2019, concursul de scenarii intitulat: WRITE A SCREENPLAY FOR.

15
/03
/19

Rulează în cinematografe (distribuit de Bad Unicorn) filmul „Păsări călătoare”, regizat de Ciro Guerra și Cristina Gallego. E o peliculă columbiană care arată douăzeci de ani din istoria tribului Wayuu din deșertul Guajira. Și ce treabă avem noi cu Wayuu și Guajira? Avem.

14
/03
/19

Vă scriu după ce am văzut a doua oară, tot la cinema, acolo unde ar trebui vizionate toate filmele dvs., „Sub umbra părului sălbatic”. Prima dată am văzut acest film minunat în octombrie, la Les Films de Cannes à Bucharest, din primul rând, cu o sală Cinema PRO plină.

13
/03
/19

Se poate vedea în cinematografe filmul „Să nu ucizi” (scris și regizat de Cătălin Rotaru și Gabi Virigina Șarga, aflați la debut în lungmetraj). Filmul e inspirat din fapte reale – scandalul biocidelor diluate din spitalele românești.

13
/03
/19

Documentarul McQueen, un portret fascinant al vizionarului designer britanic, și cineconcertul The Inferno Unseen, care îmbină spectaculos muzica electronică cu imagini până acum nevăzute din arhiva celebrului film neterminat al lui Henri-Georges Clouzot, Inferno (1964), sunt primele titluri anunţate în selecţia Bucharest Fashion Film Festival, ce va avea loc între 11 și 14 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, Teatrul Odeon, Promenada și Fix | Botanical Bar.

12
/03
/19

PREVIEW Cea de-a 12-a ediție a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania începe vineri la București. Așa că v-am propus un scurt ghid cu cele mai promițătoare proiecții, care să vă ajute la orientarea printr-un program extrem bogat, cu zeci de filme proiectate pe parcursul a zece zile.

Page 1 of 23112345...102030...Last »