Cocoşul albastru din Trafalgar Square provoacă indignare printre londonezi
https://www.ziarulmetropolis.ro/cocosul-albastru-din-trafalgar-square-provoaca-indignare-printre-londonezi/

Un uriaş cocoş albastru din fibră de sticlă a fost amplasat joi în Trafalgar Square din Londra, în cadrul unui proiect artistic care a generat deja un val de controverse.

Un articol de Andrada Văsii|30 iulie 2013

Un uriaş cocoş albastru din fibră de sticlă a fost amplasat joi în Trafalgar Square din Londra, în cadrul unui proiect artistic care a generat deja un val de controverse, întrucât cocoşul – un simbol al Franţei – a fost amplasat într-o zonă care marchează o victorie celebră asupra lui Napoleon.

Având o înălţime de 4,7 metri şi vopsit într-o nuanţă puternică de albastru, cocoşul din fibră de sticlă a fost realizat de artista germană Katharina Fritsch şi „va veghea” asupra celebrei pieţe londoneze în următoarele 18 luni.

Intitulată „Hahn/Cock”, statuia a fost inaugurată de primarul Londrei, Boris Johnson, care a declarat că se va abţine să facă orice comentariu cu „dublu sens” despre ridicarea unui cocoş uriaş (în limba engleză, „cock” înseamnă şi „penis”) în celebra piaţă londoneză.

Cocoşul albastru este cea mai recentă operă de artă care a fost amplasată pe „Fourth Plinth” – un soclu din Trafalgar Square, rămas liber, pe care sunt amplasate, temporar, diverse opere de artă. Katharina Fritsch, în vârstă de 57 de ani, spune că nu era la curent cu faptul că această pasăre – cocoşul – este unul dintre simbolurile neoficiale ale Franţei şi că intenţia ei a fost aceea de a reprezenta prin artă două concepte – forţa şi regenerarea.

„Există şi un efect secundar amuzant, să avem ceva francez într-un loc care celebrează victoria asupra lui Napoleon.“

Katharina Fritsch,
artist vizual

Trafalguar Square a fost denumită astfel după victoria repurtată de Marina Regală Britanică asupra flotelor franceză şi spaniolă în timpul Bătăliei de la Trafalgar din 1805, o bătălie-cheie din Războaiele Napoleoniene.

O sculptură excentrică

Cocoşul este amplasat pe soclul diametral opus aceluia pe care se află Nelson’s Column, un monument ridicat în memoria amiralului Horatio Nelson, un erou al marinei britanice, care a fost ucis în timpul acelei bătălii.

Un grup de conservaţionişti au încercat deja să scoată cocoşul în afara pieţei Trafalgar, considerând că sculptura este „total nepotrivită, oricât de excentrică şi de dramatică ar părea ea”.

katharina-fritsch cocosul albastru

În Trafalgar Square există patru socluri, pentru fiecare colţ al pieţei, iar pe trei dintre ele se află statui permanente. Cel de-al patrulea soclu ar fi trebuit să susţină o statuie escvestră comandată în 1841, însă din cauza finanţării insuficiente, aceasta nu a mai fost realizată.

Începând din 1998, cel de-al patrulea soclu din Trafalgar Square a fost folosit pentru expunerea temporară a unor opere de artă şi „a găzduit” până acum o serie de opere excentrice, precum un vapor uriaş într-o sticlă şi o statuie nud a artistei britanice Alison Lapper, care s-a născut fără braţe.

Text preluat în Modernism.ro

Foto credit: Modernism.ro

07
/12
/22

În perioada 19.09.2022 – 18.04.2023, Asociația Entuziart își deschide din nou inimile copiilor din Școala Profesională Specială Sf Nicolae” din București oferindu-le acestora 232 de ore gratuite de art terapie prin pictura si dans, ateliere de fotografie si posibilitatea de a își expune creațiile in cadrul unei expoziții de arta ce va avea loc in luna aprilie 2023 si va marca încheierea proiectului.

02
/12
/22

Academia Română prin Secția de arte, arhitectură și audiovizual, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ din București și cu Uniunea Arhitecților din România, organizează în perioada 5-23 decembrie 2022 expoziția aniversară „Arhitect Romeo Belea – 90 de ani“.

28
/11
/22

Art Safari și Muzeul Național Cotroceni anunță un schimb de exponate, care debutează de Ziua Națională, pe 1 Decembrie, și se încheie pe 11 decembrie (ultima zi a ediției a X-a Art Safari).

22
/11
/22

Proiectul „15 colecții private de artă românească”, produs de PostModernism Museum în anul 2022 propune o cercetare integrată: o documentare asupra colecționismului de artă autohton, o colecție de profiluri de colecționari de artă românească și o selecție de materiale video de investigare a unor colecții închegate de artă și artefacte românești.

22
/11
/22

AntrepreMAME – o comunitate de business și Art&craft, dedicată segmentului feminin, pentru a încuraja și sprijini inițiativele antreprenoriale, vă învită la Conferințele AntrepreMAME – ediția I. „Evele” învață din greșeli, un eveniment dedicat femeilor antreprenor, care fac sau doresc să facă primii pași în antreprenoriatul românesc. Evenimentul va avea loc la Opera Comică pentru Copii, București, pe 14 decembrie 2022.

21
/11
/22

Până pe 3 decembrie este disponibilă colecția de 100 de lucrări originale, în ediție limitată, „Mimi’s Tea Party” a artistei Mimi Pleșoianu (Mimificator) la Art Machine, proiect inițiat de gruparea artistică Pastila Roz. Acestea pot fi achiziționate de la automatul de tip vending machine amplasat în București, în Cărturești Parklake.