Colinde în sonorități contemporane, pe scena Teatrelli
https://www.ziarulmetropolis.ro/colinde-%c3%aen-sonorit%c4%83%c8%9bi-contemporane-pe-scena-teatrelli/

Două ansambluri de muzică contemporană aduc publicului colinde contemporane, dar şi o selecţie de colinde tradiţionale mai puţin cunoscute transpuse într-un limbaj muzical actual, înainte de Sărbători, pe scena Teatrelli. Concertul este programat pentru 10 decembrie, de la ora 19 şi reuneşte ansamblul SonoMania şi pe artiştii Maria Balabaş, Mihai Balabaş, Călin Torsan şi Marina Pingulescu.

Un articol de Petre Ivan|5 decembrie 2019

„Dincolo de colind”, al ansamblului SonoMania și „Colindele temperate” ale artiștilor Maria Balabaş, Mihai Balabaş, Călin Torsan și Marina Pingulescu sunt cele două abordări muzicale care invită publicul la un altfel de concert de colinde. Biletele sunt disponibile la casa de bilete Teatrelli (Piața Lahovari, Nr.7) și online, pe bilete.ro. Prețul unui bilet este de 28,35 RON. 

„Dincolo de colind” propune compoziții contemporane care pornesc de la colinde tradiționale. Reinterpretate de noua generație de compozitori prin prisma propriului limbaj muzical și cu ajutorul tehnicilor contemporane, lucrările care alcătuiesc programul sunt: Variațiuni de colin(d)at, de Aurelian Băcan, Reconstruction, de Bogdan Pintilie, weave.tear, de Alexandru Sima, Luminous, de Sebastian Androne-Nakanishi, Let it Ring de Vlad Răzvan Baciu, Plai de munte, de Áron Török-Gyurkó, Crește-mi, Doamne creștiu & Îndrea, de DanDe Popescu, Perpetuum de Sebastian Tună, Colind-meditație, de Alexandru Ștefan Murariu și Colindomania, de Andrei Petrache. Sub bagheta Simonei Strungaru, una dintre cele mai cunoscute și curajoase dirijoare de muzică clasică contemporană din România, pe scena Teatrelli va evolua ansamblul SonoMania format din Raluca Stratulat (vioară), Valentin Ghita (oboi), Mihai Pintenaru (clarinet), Tamara Dica (violă), Eugen Bogdan Popa (violoncel) și  Mihai Murariu (pian). Direcția artistică a proiectului îi aparține compozitoarei Diana Rotaru.

Fiecare compozitor și-a construit lucrarea pornind de la un alt colind din culegerea lui Bartok: unii s-au apropiat destul de mult de ethosul original al colindului, alții, de armonizarea inedită pe care a realizat-o Bartok, iar alții au preferat să fragmentize colindul și să preia doar câteva elemente esențiale, rămânând sursă de inspirație doar niște umbre sonore. Așadar, paleta de filtre aplicate colindelor este foarte largă.”, a declarat compozitoarea Diana Rotaru.

Înființat în anul 2012 de către compozitoare, ansamblul SonoMania este unul dintre cele mai active în a face cunoscută muzica contemporară și a participat la numeroase concerte și evenimente cu o componentă interdisciplinară și multimedia, atât în țară cât și peste hotare (Coreea de Sud, Trieste, Haga). În anul 2016, SonoMania a fost nominalizat la Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru muzică experimentală.

În același timp, Maria Balabaş – voce, claviaturiMihai Balabaş – chitară, live electronics, Călin Torsan – instrumente de suflat și Marina Pingulescu – vioară propun o transformare sonoră surprinzătoare cu proiectul lor intitulat „Conlinde temperate”, un demers care are deja o vechime de zece ani și care și-a reînnoit inspirația odată cu fiecare interpretare.  „Conlindele temperate” propun publicului o selecție de colinde tradiționale foarte puțin cunoscute. „Chiar şi acum, – când nu ne mai recunoaştem nici măcar în numele trupei cu care am scos inițial discul de colinde – acestea au aceeaşi forţă. Ele există dincolo de noi, vorbind mereu în cuvinte şi sunete simple despre facerea lumii, distrugerea ei, vieţile noastre între aceste cicluri cosmice. Pentru a marca acest al zecelea an, transformăm Netemperat în Temperat, pentru că abia de-acum înainte putem spune că aceste colinde au devenit ale noastre, le-am îmblânzit, le-am temperat. Trăim împreună cu ele, trăiesc împreună cu noi. Într-o epocă în care muzica înseamnă mai degrabă consum, Colindele temperate devin o formă personală de a reflecta asupra trecerii timpului şi a transformării limbajului artistic.”, explică Maria Balabaș.

Despre Teatrelli

Teatrelli este un proiect al Primăriei Capitalei, prin creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, precum și concerte acustice, dezbateri și artist-talk-uri.

www.facebook.com/teatrelli/

www.instagram.com/teatrelli/

www.teatrelli.com

Foto: Lavinia Pollak

24
/10
/15

Doctorandă în anul I la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, pianista Mădălina Claudia Dănilă este pentru a doua oară oaspete al Stagiunii de marţi seara, de la Ateneu, pe 27 octombrie.

23
/10
/15

Joi, 29 octombrie, ora 19.30, Jazz:ish te va introduce într-o atmosferă electrică alături de Nils Petter Molvær, unul dintre pionierii “future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul.

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

20
/10
/15

Jazz de calitate, curat, interpretat fără emfază sau artificii. Pe 10 și pe 11 octombrie, Avishai Cohen a susţinut la Sala Radio din Bucureşti două concerte de promovare a noului său album ’’From Darkness’’, o formulă de trio - contrabas, pian şi percuţie.

20
/10
/15

„Dorantes. Interacción” este titlul combinaţiei „incendiare” a două genuri muzicale: jazz şi flamenco, genuri ce atrag astăzi un public extrem de numeros. Iubitorii muzicii se pot bucura de aceasta sâmbătă, 24 octombrie (de la 19.00), în concertul susţinut de pianistul spaniol DORANTES, la Sala Radio.

16
/10
/15

Nu, nu am de gând să vorbesc despre mirese şi nunţi, ci despre două discuri în aparenţă antagonice tocmai prin faptul că vin din partea a doi muzicieni foarte diferiţi, cu o experienţă foarte diferită. Totuşi, un lucru le uneşte: calitatea intrinsecă a muzicii de pe aceste două discuri. Protagoniştii sunt violonistul Ithzak Perlman şi compozitorul Max Richter.

16
/10
/15

O scrisoare scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart unui prieten austriac, botanist de renume, a fost vândută în SUA pentru suma de 217.000 de dolari. În misiva de o pagină, scrisă în limba germană și nedatată, dar compusă probabil în iulie sau în august 1786, Mozart (1756-1791) îi cere prietenului său Nikolaus Joseph von Jacquin să îi restituie trei partituri prin curier.

15
/10
/15

Aţi ascultat vreodată un recital de orgă? Un asemenea eveniment muzical deosebit vă propune joi, 22 octombrie (19.00) muzicianul polonez BOGDAN NARLOCH, invitat la Sala Radio, care se bucură de privilegiul de a fi dotată cu cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (peste 7.600 de tuburi).

14
/10
/15

Pe 26 octombrie, de ziua ei, la Sala Palatului din Capitală, de la ora 20.00, Corina Chiriac va fi gazda spectacolului de muzică ușoară românească „80 la putere!”. Mihai Constantinescu, Adrian Daminescu, Cătălin Crișan, Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Anca Țurcașiu, Anastasia Lazariuc au răspuns invitației comunității “80 la putere!” de a o celebra pe una dintre solistele de mare succes ale muzicii ușoare românești, pe scena Sălii Palatului.

14
/10
/15

Cântăreaţa de origine marocană va concerta pe 15 octombrie la Sala Radio într-un concert ce se anunţă incendiar, biletele fiind aproape epuizate. Hindi Zahra a debutat ca muzician pe scenele din Paris, acolo unde locuieşte de la vârsta de 15 ani.

14
/10
/15

Ediția a zecea a Festivalului de Muzică Veche București va debuta la Sala Radio, în data de 20 octombrie, de la ora 19, cu „Inspired by Italy”, concert susținut de Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO), condusă de dirijorul Lars Ulrik Mortensen. În program vor fi prezentate lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi și Tomaso Albinoni.

14
/10
/15

O călătorie muzicală de la barocul lui VIVALDI - celebrul creator al suitei „Anotimpurile” - la clasicismul lui HAYDN şi al genialului MOZART, este ceea ce vă propune ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, în concertul prezentat miercuri, 21 octombrie (19.00), la Sala Radio.