ColorsTalk. „Street art: libertate și constrângeri in termeni (i)legali”, la Grădina cu Filme
https://www.ziarulmetropolis.ro/colorstalk-street-art-libertate-si-constrangeri-in-termeni-ilegali-la-gradina-cu-filme/

Marţi, 20 august, de la ora 19,00, ColorsTalk se lansează la Grădina cu Filme – Cinema & More,  din cadrul CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, printr-o conferinţă cu tema: Street art: libertate şi constrangeri in termeni (i)legali.

Un articol de Petre Ivan|20 august 2019

Luna aceasta, la București, demarează ColorsTalk, un proiect de producție și expunere a 10 lucrări de street art, într-un proces inversat, de la producție la integrare în contexte urbane (publice sau private) în care creațiile devin vizibile.

6 artiști urbani din România: Pisica Patrata, Maria Bălan, John Dot S, Robert Obert și 2 din afara țării: Sam Worthington și dinho bento, alături de elevi ai școlilor de artă din București vor lucra pe panouri de dimensiuni medii, în fața publicului din Capitală.

Creațiile acestora vor fi integrate și expuse în locuri publice, după care vor fi obiectul unei licitații de fapte bună. Orice persoană fizică sau privată, ONG sau Asociație va putea licita pentru cele 10 lucrări prin fapte bune făcute pe perioada de desfășurare a ColorsTalk.

Astăzi, 20 august, de la ora 19,00, ColorsTalk se lansează la Grădina cu Filme – Cinema & More,  din cadrul CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, printr-o conferință cu tema: Street art: libertate și constrangeri in termeni (i)legali.

Participă: Dănuț Albu: Subinspector în cadrul Serviciului  de Ordine Publică, Direcția Generală de Poliție a Capitalei,  Arhitect Doctor Emil Ivănescu, președinte al Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România, Arhitect Dr. Cătălin Pau, membru al Ordinului Arhitecților din Romania și artiștii ColorsTalk din România: Pisica Pătrată, Maria Bălan, John Dot S, Robert Obert.

FB Event: https://www.facebook.com/events/761034167632578/

În perioada 25-29 august, cei 6 artiști vor lucra în curtea Muzeului Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu, iar în zilele de 14 și 15 septembrie, elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București vor lucra alături de artiști, , într-un workshop in curtea liceului.  Faptele bune participante la licitație trebuie să aibă loc în perioada 20 august – 22 septembrie.

Intrarea la evenimentele ColorsTalk este liberă, în limita locurilor disponibile.

Problematizând libertatea de expresie în general și a acestei forme de artă în special, lucrările de street art se compun independent de un context expozițional referențial, sunt găzduite în spații convenționale și alternative, ajungând în final la destinații care sunt determinate de rezultatul licitației.

Spațiul de intervenție al street art-ului este acest spațiu comun, care își cuprinde comunitatea, astfel că locul street art se mută de drept dincolo de constrângeri în termeni (i)legali. Această problematică este dezbătută prin lucrările create și reprezintă deasemeni tema centrală în sesiunea de dialog organizată în cadrul proiectului.

Acest “drum” al lucrării, de la creație la expunere și destinație finală se documentează pe pagina web a proiectului: https://colorstalk.xyz/ , unde se va publica și o hartă interactivă cu locurile de expunere temporară a lucrărilor din oraș și, după organizarea licitației, a destinațiilor lor finale.

ColorsTalk” este produs de Asociația Montage, co-finanțat de AFCN și susținut de Primăria Capitalei prin Creart, parteneri fiind: Muzeul Național al Literaturii Române, UNARTE, Liceul de Arte Plastice N. Tonitza, Editura Hyperliteratura,  C. N. Mihai Viteazu, Facultatea de Arte Design Timișoara, Fundația Observator Cultural, Fundația Pentru Tineret a Municipiului București,  Muzeul Municipiului București, Fabrica Extreme Event, Benjamin Moore.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Asociatia Montage – https://galeriemontage.com/

Facebook: https://www.facebook.com/galeriamontage/

Instagram: @montage_gallery_romania

Foto: ColorsTalk – faebook

 

21
/02
/17

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" organizează în perioada 27 februarie - 8 martie Târgul "De Mărțișor", eveniment prin care își propune promovarea "vechiului obicei al dăruirii, la început de primăvară, a micilor obiecte artizanale cu rol protector".

17
/02
/17

Cu prilejul „Zilei Brâncuși ” care se sărbătorește la nivel național în fiecare an, la 19 februarie, MNAR prezintă în perioada 19-26 februarie 2017 o selecție de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu și pe de altă parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuși care, în unele imagini, apare alături de sculpturile sale.

13
/02
/17

Deschiderea ediției din acest an a Carnavalului de la Veneția (11-28 februarie) a fost marcată de un show acvatic spectaculos, la care au participat, ca în fiecare an, numeroși vizitatori. Show-ul inaugural, pus în scenă pe Canalul Cannaregio, a celebrat sâmbătă seara temele frumuseții, mării și vanității, printr-o paradă a creaturilor marine.

30
/01
/17

Expoziţia itinerantă "Lumea turcică din Munţii Altai până în Balcani", ce aduce in fata publicului 33 de picturi în ulei semnate de tot atâţia artişti din 17 ţări, se va deschide pe 1 februarie, de la ora 18.30, la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Naţional.

21
/12
/16

Tabloul "Țărăncuțe" ("De la fântână") de Nicolae Grigorescu a fost adjudecat, marți seară, la prețul de 320.000 de euro, la licitația de iarnă a Artmark, devenind cea mai bine vândută lucrare din acest an. Printre vedetele serii s-au mai numărat "Intimitate" de Nicolae Tonitza, "Car cu boi la amiază" de Nicolae Grigorescu, "Pod" de Adrian Ghenie sau "Pieta" de Corneliu Baba.

19
/12
/16

Romfilatelia a editat o nouă emisiune de mărci poştale tematice în cadrul proiectului „Stele de aur ale scenei şi ecranului”. Cele şase timbre ale acestui proiect filatelic au aceeaşi valoare nominală, de 4,50 lei, şi prezintă Stele de Aur ale scenei româneşti, în imagini de colecţie: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Ilinca Tomoroveanu, Alexandru Arşinel, Ion Caramitru, Costel Constantin.

15
/12
/16

Ateneul Român găzduiește instalația documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.

14
/12
/16

O schiță anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitații franceză de către un medic pensionar. Casa de licitație Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o "descoperire extraordinară".

08
/12
/16

Considerată o revelație a cinematografiei europene, actrița Ada Condeescu, starul din “Eu când vreau să fluier, fluier”, “Loverboy” sau “Dincolo de calea ferată”, debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția “Colentina”, care va fi vernisată joi, 15 decembrie, de la ora 18.30, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.