Celebrul MoMA din New York protestează față de decretul antiimigrație al lui Donald Trump
https://www.ziarulmetropolis.ro/celebrul-moma-din-new-york-protesteaza-fata-de-decretul-antiimigratie-al-lui-donald-trump/

Muzeul de Artă Modernă din New York, celebrul MoMA, protestează faţă de decretul antiimigraţie semnat de preşedintele american Donald Trump şi va expune opere create de artişti care din ţări ai căror cetăţeni nu mai beneficiază de viză de intrare în SUA.

Un articol de Liliana Matei|5 Februarie 2017

Şapte lucrări ale unor artişti de origine sudaneză, irakiană şi iraniană au fost instalate începând de joi seară, 2 februarie, la cel de-al cincilea etaj al MoMA, în locul unor opere semnate de Picasso, Matisse şi Picabia, relatează The New York Times într-un articol, citat de News.ro. Este vorba de opere de artă realizate de pictorul Ibrahim el-Salahi, de origine sudaneză, şi de arhitecta de origine irakiană Zaha Hadid. Celelalte opere sunt semnate de artişti de origine iraniană – artistul video Tala Madani, sculptorul Parviz Tanavoli, desenatorul Charles Hossein Zenderoudi, fotografa Shirana Shahbazi şi pictorul Marcos Grigorian.

Lângă fiecare dintre aceste opere de artă, managerii de la MoMA au plasat o plăcuţă pe care poate fi citit următorul mesaj: „Această operă aparţine unui artist originar dintr-o ţară ai cărei cetăţeni au primit interdicţia de a intra în Statele Unite, în urma decretului prezidenţial din 27 ianuarie 2017”. De asemenea, celebrul muzeu newyorkez va organiza în această lună proiecţii ale unor filme regizate de cineaşti care provin din cele şapte ţări cu populaţie majoritar musulmană vizate de noul decret antiimigraţie (Yemen, Sudan, Somalia, Libia, Irak, Iran şi Siria), care va fi valabil timp de 90 de zile şi se aplică inclusiv tuturor refugiaţilor. Decretul antiimigaţie, promulgat vinerea trecută pentru a permite noii administraţii de la Casa Albă să îşi revizuiască dispozitivul antiterorist de la frontiere, a declanşat un val de manifestaţii în Statele Unite şi numeroase recursuri în justiţie. Noua lege a determinat, weekendul trecut, reţinerea pe aeroporturile americane a unui număr de 109 persoane care locuiesc legal în Statele Unite, potrivit Casei Albe, în timp ce alte câteva sute de persoane au fost împiedicate să se îmbarce la bordul avioanelor care operează curse spre Statele Unite. Alte 60.000 de vize de intrare pe teritoriul american au fost revocate, a precizat, vineri, Departamentul de Stat.

19
/10
/19

Foaierul și holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin, pe timpul desfășurării FNT-29, spațiul unei expoziții despre arta și viața unui artist complex și plin de elaborate viziuni. Un demers care mizează pe informația intenționat-fragmentară, amestecată cu melancolie și decadență...

19
/10
/19

Duminică, 20 octombrie, de la 18.30, la TVR 3, în emisiunea „Vizual”, Marius Constantinescu vă invită la centrul BOZAR din Bruxelles, la deschiderea celui mai mare eveniment dedicat lui Brâncuşi în ultimii 20 de ani şi primul de acest gen din Belgia: expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei”.

03
/10
/19

La început de octombrie, emisiunea „Garantat 100%” de la TVR 1 împlineşte 20 de ani. Realizatorul ei, Cătălin Ştefănescu, vine să-şi întâlnească telespectatorii cu ediţii în premieră, într-un decor complet nou, modern şi primitor în acelaşi timp. Noul Garantat 100% începe duminică, 6 octombrie, cu un dialog plin de substanţă cu psihoterapeuta Esther Perel.

26
/09
/19

Cea mai mare expoziție dedicată lui Nicolae Tonitza, instalații imersive create special pentru eveniment și 4 pavilioane noi de artă, cu opere în valoare de peste 15 milioane de euro. Pavilionul de Artă București — Art Safari își deschide porţile în perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019, în Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

19
/09
/19

Joi, 19 septembrie, începe la Sfântu Gheorghe (Covasna) Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, un prilej foarte bun pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru weekend să își facă spontan o bucurie. Frumusețea locului și a împrejurimilor este completată de pulzArt, un festival care oferă șansa iubitorilor de artă și frumos de a veni în contact cu ce mai e nou, care sunt formele de exprimare artistică la zi, care sunt tendințele în diferite domenii artistice și ce îndrăgește publicul de afară. 

16
/09
/19

Românii iubesc arta, dar de la distanță. Peste 7 din 10 adulți români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie, deși consideră că ar fi putut să le transforme într-o meserie, conform unui studiu național realizat  pe un eșantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat să renunțe la pasiunea lor este de natură financiară.

Page 1 of 5012345...102030...Last »