Celebrul MoMA din New York protestează față de decretul antiimigrație al lui Donald Trump
https://www.ziarulmetropolis.ro/celebrul-moma-din-new-york-protesteaza-fata-de-decretul-antiimigratie-al-lui-donald-trump/

Muzeul de Artă Modernă din New York, celebrul MoMA, protestează faţă de decretul antiimigraţie semnat de preşedintele american Donald Trump şi va expune opere create de artişti care din ţări ai căror cetăţeni nu mai beneficiază de viză de intrare în SUA.

Un articol de Liliana Matei|5 februarie 2017

Şapte lucrări ale unor artişti de origine sudaneză, irakiană şi iraniană au fost instalate începând de joi seară, 2 februarie, la cel de-al cincilea etaj al MoMA, în locul unor opere semnate de Picasso, Matisse şi Picabia, relatează The New York Times într-un articol, citat de News.ro. Este vorba de opere de artă realizate de pictorul Ibrahim el-Salahi, de origine sudaneză, şi de arhitecta de origine irakiană Zaha Hadid. Celelalte opere sunt semnate de artişti de origine iraniană – artistul video Tala Madani, sculptorul Parviz Tanavoli, desenatorul Charles Hossein Zenderoudi, fotografa Shirana Shahbazi şi pictorul Marcos Grigorian.

Lângă fiecare dintre aceste opere de artă, managerii de la MoMA au plasat o plăcuţă pe care poate fi citit următorul mesaj: „Această operă aparţine unui artist originar dintr-o ţară ai cărei cetăţeni au primit interdicţia de a intra în Statele Unite, în urma decretului prezidenţial din 27 ianuarie 2017”. De asemenea, celebrul muzeu newyorkez va organiza în această lună proiecţii ale unor filme regizate de cineaşti care provin din cele şapte ţări cu populaţie majoritar musulmană vizate de noul decret antiimigraţie (Yemen, Sudan, Somalia, Libia, Irak, Iran şi Siria), care va fi valabil timp de 90 de zile şi se aplică inclusiv tuturor refugiaţilor. Decretul antiimigaţie, promulgat vinerea trecută pentru a permite noii administraţii de la Casa Albă să îşi revizuiască dispozitivul antiterorist de la frontiere, a declanşat un val de manifestaţii în Statele Unite şi numeroase recursuri în justiţie. Noua lege a determinat, weekendul trecut, reţinerea pe aeroporturile americane a unui număr de 109 persoane care locuiesc legal în Statele Unite, potrivit Casei Albe, în timp ce alte câteva sute de persoane au fost împiedicate să se îmbarce la bordul avioanelor care operează curse spre Statele Unite. Alte 60.000 de vize de intrare pe teritoriul american au fost revocate, a precizat, vineri, Departamentul de Stat.

05
/07
/20

Biblioteca de New Media Art pentru Copii îi invită pe cei mici într-o aventură virtuală educativă și distractivă, care-i poartă prin toate etapele de creare a unei super animații, ajutându-i să înțeleagă, pas cu pas, cum pot deveni chiar ei, din spectatori de desene animate, creatori.

26
/06
/20

În noaptea din 27 spre 28 iunie 1916 în casa lui din Bucureşti, de pe strada Mendeleev, Ștefan Luchian trăia ultimele clipe dintr-o lungă agonie. Pe şevalet, se afla ultima lui creaţie rămasă neterminată: un chip de femeie.

09
/06
/20

Sâmbătă, 13 iunie, de Ziua Porților Deschise, Fundația Calea Victoriei vine în vizită la tine! Și aduce în dar demo-uri gratuite la cele mai îndrăgite cursuri din program, reduceri care durează un weekend întreg, lectori simpatici și o mulțime de alți oameni care au aceleași pasiuni ca tine.

03
/06
/20

Muzeul Naţional Cotroceni vine în întâmpinarea publicului pasionat de artă şi istorie, reluând din data de 2 iunie 2020 şi activitatea expoziţională. Un proiect cultural valoros, expoziția „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”, este inclus de astăzi în circuitul de vizitare al muzeului.

29
/05
/20

Cu ocazia Centenarului Paul Celan, Primăria Muncipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale al Republicii Austria prin Forumul Cultural Austriac București și Facultatea de Litere din București, Secția Germanistică, au realizat expoziția CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern.

21
/05
/20

Eros Di Prima, arhitect și fondatorul Asociației Culturale Creative Spaces din Italia, ne vorbește despre importanța adaptării artei la schimbările actuale.

20
/05
/20

Istoria capitalei Germaniei de astăzi se leagă direct de dezvoltarea rapidă a Prusiei în secolul al XVIII-lea. Orice Mare Putere europeană avea nevoie de a se afirma simbolic în raport cu celelalte monarhii de pe continent, fiecare investind în măreția orașului său capitală.

Pagina 1 din 5512345...102030...Ultima »