Celebrul MoMA din New York protestează față de decretul antiimigrație al lui Donald Trump
https://www.ziarulmetropolis.ro/celebrul-moma-din-new-york-protesteaza-fata-de-decretul-antiimigratie-al-lui-donald-trump/

Muzeul de Artă Modernă din New York, celebrul MoMA, protestează faţă de decretul antiimigraţie semnat de preşedintele american Donald Trump şi va expune opere create de artişti care din ţări ai căror cetăţeni nu mai beneficiază de viză de intrare în SUA.

Un articol de Liliana Matei|5 Februarie 2017

Şapte lucrări ale unor artişti de origine sudaneză, irakiană şi iraniană au fost instalate începând de joi seară, 2 februarie, la cel de-al cincilea etaj al MoMA, în locul unor opere semnate de Picasso, Matisse şi Picabia, relatează The New York Times într-un articol, citat de News.ro. Este vorba de opere de artă realizate de pictorul Ibrahim el-Salahi, de origine sudaneză, şi de arhitecta de origine irakiană Zaha Hadid. Celelalte opere sunt semnate de artişti de origine iraniană – artistul video Tala Madani, sculptorul Parviz Tanavoli, desenatorul Charles Hossein Zenderoudi, fotografa Shirana Shahbazi şi pictorul Marcos Grigorian.

Lângă fiecare dintre aceste opere de artă, managerii de la MoMA au plasat o plăcuţă pe care poate fi citit următorul mesaj: „Această operă aparţine unui artist originar dintr-o ţară ai cărei cetăţeni au primit interdicţia de a intra în Statele Unite, în urma decretului prezidenţial din 27 ianuarie 2017”. De asemenea, celebrul muzeu newyorkez va organiza în această lună proiecţii ale unor filme regizate de cineaşti care provin din cele şapte ţări cu populaţie majoritar musulmană vizate de noul decret antiimigraţie (Yemen, Sudan, Somalia, Libia, Irak, Iran şi Siria), care va fi valabil timp de 90 de zile şi se aplică inclusiv tuturor refugiaţilor. Decretul antiimigaţie, promulgat vinerea trecută pentru a permite noii administraţii de la Casa Albă să îşi revizuiască dispozitivul antiterorist de la frontiere, a declanşat un val de manifestaţii în Statele Unite şi numeroase recursuri în justiţie. Noua lege a determinat, weekendul trecut, reţinerea pe aeroporturile americane a unui număr de 109 persoane care locuiesc legal în Statele Unite, potrivit Casei Albe, în timp ce alte câteva sute de persoane au fost împiedicate să se îmbarce la bordul avioanelor care operează curse spre Statele Unite. Alte 60.000 de vize de intrare pe teritoriul american au fost revocate, a precizat, vineri, Departamentul de Stat.

19
/12
/18

Sfârșitul lui 2018 este o perioadă roditoare din punct de vedere cultural pentru România și Franța, cele două țări împărțind acelați fond latin și un moment prielnic pentru a ne aminti de istoria comună. Centrul George Pompidou găzduiește până în aprilie expozițiile a numeroși artiști români contemporani, fiind un moment prielnic în a ne aminti de valorile și stratul comun, debarasându-ne de clișeele ce înconjoară ambele țări și culturi.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

25
/11
/18

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi ne propune expoziția „Războiul hărților”, dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri. Expoziția prezintă hărți etnografice realizate în prima parte a secolului XX, hărți care au fost utilizate atât în presă pentru promovarea poziției guvernului român privind Conferința de Pace de la Paris, cât și de către delegațiile naționale care au participat la aceasta.

25
/11
/18

Muzeul Naţional de Artă al României prin Secţia de Artă Orientală vă invită miercuri 28 noiembrie, ora 17, în sălile Kretzulescu, la deschiderea expoziţiei de artă japoneză consacrată gravurilor-stîlp cunoscute sub numele „hashira-e”, prezentate publicului în premieră: „Imagini ale lumii trecătoare, hashira-e. Gravuri-stîlp japoneze din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României”.

22
/11
/18

O gură de aer proaspăt. Îndrăzneală. Indignare trăită. Libertate. Un mesaj clar: Inchiziția să stea acasă! Așa se vede colonia artistică Baraka, grupare care, sâmbătă, se deschide din nou Timișoarei. 24 noiembrie, ora 17,00, în spatele curții Facultății de Arte, lângă Memorialul Revoluției, se oferă privitorului situații și spații noi. Eveniment recomandat persoanelor care au împlinit 18 ani.

16
/11
/18

Asociația CONIL în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Proedus și CIRCUL Metropolitan București organizează un amplu proiect cultural artistic dedicat centenarului Marii Uniri - ROMÂNIA COPIILOR, o ediție specială a CONIL Fest, Festivalul Integrării.

15
/11
/18

Garden of Unsettled Memories- expoziție personală Pavel Grosu. Galeria Sector 1  încheie seria expozițiilor personale ale artiștilor clujeni pe care i-a expus începând de la inaugurarea sa, din 2017, cu o expoziție de pictură semnată Pavel Grosu. Expoziția va fi vernisată pe 22 noiembrie, la ora 18:30 și va putea fi vizitată în perioada 23 noiembrie 2018 - 19 ianuarie 2019.

Page 1 of 4512345...102030...Last »