A fost descoprit „ultimul” da Vinci
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-fost-descoprit-ultimul-da-vinci/

O schiţă anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitaţii franceză de către un medic pensionar. Casa de licitaţie Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o “descoperire extraordinară”.

Un articol de Petre Ivan|14 decembrie 2016

Schița, care îl înfățișează pe Sfântul Sebastian legat de un copac, iar pe spate are note și diagrame despre lumină și umbră,  a fost autentificată de către o expertă de la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

Potrivit casei de licitații, acesta ar fi primul da Vinci “nou” descoperit în ultimii 15 ani. Cu toate acestea, o pictură “pierdută” a lui Hristos Mântuitorul lumii a fost atribuită artistului în 2011.

Potrivit New York Times, schița se afla printre cele 14 desene care au fost aduse la Tajan pentru a fi evaluate de către Thaddee Prate, directorul secțiunii dedicate picturilor vechilor maeștri din cadrul casei de licitații.

Prate a identificat “un desen interesant din secolul al XVI-lea” și a solicitat o a doua opinie de la un expert de artă din Paris. Expertul și-a dat seama că schița a fost realizată de un artist stângaci și a descoperit două desene mai mici, cu conținut științific, pe partea din spate a schiței.

Potrivit lui Carmen Bambach, expertă din cadrul Muzeului Metropolitan de Artă, desenul a fost realizat între 1482 și 1485, perioadă în care Vinci lucra la Milano.

Foto: schiță de Leonardo da Vinci – facebook

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.

12
/11
/21

Este migrarea online o amenințare pentru arta contemporană? Metaverse-ul bate la ușă și, de data aceasta, nu ca spațiu versatil dintr-un roman cyberpunk. Facebook ne asigură că o simplă logare cu datele personale ne va așterne realitatea virtuală la picioare. Școala, muzeul și locul de muncă vor deveni accesibile de pe propria canapea. Întrebarea ar fi, însă: ne dorim cu adevărat asta?

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.