A fost descoprit „ultimul” da Vinci
https://www.ziarulmetropolis.ro/a-fost-descoprit-ultimul-da-vinci/

O schiţă anterior necunoscută a lui Leonardo da Vinci a fost evaluată la suma de 15,8 milioane de dolari, după ce a fost adusă la o casă de licitaţii franceză de către un medic pensionar. Casa de licitaţie Tajan a precizat că desenul, unul dintre cele opt făcute de artistul renascentist Sfântului martir Sebastian, este o “descoperire extraordinară”.

Un articol de Petre Ivan|14 decembrie 2016

Schița, care îl înfățișează pe Sfântul Sebastian legat de un copac, iar pe spate are note și diagrame despre lumină și umbră,  a fost autentificată de către o expertă de la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

Potrivit casei de licitații, acesta ar fi primul da Vinci “nou” descoperit în ultimii 15 ani. Cu toate acestea, o pictură “pierdută” a lui Hristos Mântuitorul lumii a fost atribuită artistului în 2011.

Potrivit New York Times, schița se afla printre cele 14 desene care au fost aduse la Tajan pentru a fi evaluate de către Thaddee Prate, directorul secțiunii dedicate picturilor vechilor maeștri din cadrul casei de licitații.

Prate a identificat “un desen interesant din secolul al XVI-lea” și a solicitat o a doua opinie de la un expert de artă din Paris. Expertul și-a dat seama că schița a fost realizată de un artist stângaci și a descoperit două desene mai mici, cu conținut științific, pe partea din spate a schiței.

Potrivit lui Carmen Bambach, expertă din cadrul Muzeului Metropolitan de Artă, desenul a fost realizat între 1482 și 1485, perioadă în care Vinci lucra la Milano.

Foto: schiță de Leonardo da Vinci – facebook

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

Pagina 1 din 5812345...102030...Ultima »