Comoara lui Porumboiu, în selecţia oficială a Festivalului de la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/comoara-lui-porumboiu-in-selectia-oficiala-a-festivalului-de-la-new-york/

„Comoara”, de Corneliu Porumboiu, distins cu premiul Un Certain Talent la cea mai recentă ediţie a Festivalului de la Cannes, se numără printre cele 26 de pelicule aflate în selecţia oficială a celei de-a 53-a ediţii a Festivalului de Film de la New York.

Un articol de Petre Ivan|14 august 2015

În afara peliculei lui Porumboiu – „unul dintre cei mai subtili cineaşti, iar acesta este cel mai ambiguu film al său şi, totodată, cel mai fascinant”, cum notează pagina de internet a festivalului – film.considerat „o fabulă modernă în care doi bărbaţi caută o comoară îngropată în curtea din spate”, mai multe producţii care au fost prezentate şi premiate la ediţia de anul acesta la Cannes completează lista producţiilor care vor rula ]n cadrul festivalului.

Printre acestea se numără „The Assassin”, de Hou Hsiao-hsien, premiat pentru cea mai bună regie, „Carol”, de Todd Haynes, cu Rooney Mara, desemnată cea mai bună actriţă, şi „The Measure of a Man”, de Stéphane Brizé, cu Vincent Lindon, care a primit trofeul pentru cel mai bun actor.

Festivalul de Film de la New York se desfăşoară în perioada 25 septembrie – 11 octombrie, iar producţiile prezentate în cadrul acestuia sunt selectate, „pe baza meritelor lor”, de Film Society of Lincoln Center.

Foto: Comoara – cinemagia

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.