Compozițiile lui Dinu Lipatti într-o abordare inedită
https://www.ziarulmetropolis.ro/compozitiile-lui-dinu-lipatti-intr-o-abordare-inedita/

În perioada 29 octombrie – 6 noiembrie, lucrări semnate de compozitorul român Dinu Lipatti au fost interpretate în premieră de violonista Diana Jipa şi pianistul Ștefan Doniga, în cadrul unui amplu turneu de prezentare şi promovare a proiectului ,,Dinu Lipatti – compozitorul. Înregistrări în premieră”. 

Un articol de Petre Ivan|8 noiembrie 2018

Inițiativa celor doi muzicieni a adunat peste 1000 de oameni în sălile de concert din orașele Brăila, Giurgiu, Focșani, Cluj, Satu Mare și București, iar compact – discul rezultat din acest proiect va ajunge gratuit în 500 de instituții de cultură și învățământ din țară și din străinătate, scopul final fiind ca muzica lui Lipatti să devină familiară unui public cât mai larg, mai cu seamă tinerilor.

Prin structura și consistența activităților desfășurate, autorii proiectului ,,Dinu Lipatti – compozitorul. Înregistrări în premieră”, și-au propus să contribuie la repoziționarea ipostazei componistice a ilustrului muzician în context românesc și universal. Înregistrarea materialului discografic cu lucrări semnate de Dinu Lipatti, o parte dintre ele aflându-se la o primă imprimare, a fost cea dintâi etapă din cadrul proiectului, căreia i-a urmat amintita serie de recitaluri.

Publicul prezent în sălile de concert a aplaudat inițiativa celor doi artiști, bucurându-se de prezența și interpretarea lor de excepție. A treia etapă a proiectului se află în plină desfășurare, cele 500 de exemplare ale compact – discului fiind în curs de distribuire în școli, licee, biblioteci și instituții de cultură din țară și străinătate. Ca element de noutate, programele de sală și afișele care au fost distribuite în cadrul turneului național au conținut un cod QR care a permis accesarea gratuită a repertoriului prezent pe disc.Dinu LIPATTI

În încheierea turneului, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor fi prezenți vineri, 9 noiembrie, începând cu ora 16:00, în Sala Auditorium din clădirea Mediateca a Universității Naționale de Muzică din București, la un panel de discuții dedicat lui Dinu Lipatti – compozitorul. Vor fi abordate temele ,,Premiere discografice dedicate lui Dinu Lipatti” și ,,Dinu Lipatti – Mereu un subiect de actualitate”, iar cei doi muzicieni vor prezenta selecțiuni din repertoriul inclus pe compact-discul recent realizat. Discuția va fi moderată de muzicologii Monica Isăcescu și Ștefan Costache, inițiatori ai primului website dedicat lui Dinu Lipatti.

Proiectul cultural ,,Dinu Lipatti – compozitorul. Înregistrări în premieră” a fost inițiat de cei doi muzicieni protagonişti ai imprimărilor împreună cu tânărul compozitor Vlad-Răzvan Baciu, organizat de Asociația ,,Heart-Core” și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu sprijinul Radio România Muzical.

Foto: Dinu Lipatti într-o abordare inedită, Diana Jipa și Ștefan Donig – facebook

24
/07
/16

Orchestra Romanian Sinfonietta, dirijor Horia Andreescu, solist Daniel Iulian Druţac - vioară, va cânta joi seara, pe 28 iulie, ora 19.30, la Ateneul Român din Bucureşti, programul cuprinzând Concertul românesc de Ligeti, Concertul nr. 1, în sol minor pentru vioară şi orchestra de Max Bruch şi Simfonia nr. 9 în mi minor „Din lumea nouă” de Dvorak.

22
/07
/16

"Pentru mine, muzica e cea mai bună cale să vă spun că vă iubesc." - Mireille Mathieu. Una dintre cele mai populare cântăreţe franceze, împlineşte astăzi 70 de ani. S-a născut pe 22 iulie 1946 în Avignon, Franța, într-o familie numeroasă, cu 14 copii, ea fiind cea mai mare. Mireille Mathieu avea patru ani când a cântat în public pentru prima dată, în timpul unei slujbe în miez de noapte.

19
/07
/16

Vara Magică aduce în atenţia bucureştenilor un recital extraordinar. Celebrul violonist Alexandru Tomescu va prezenta miercuri 20 iulie, de la ora 19.30 un recital extraordinar ce va cuprinde Bela Bartok - Sonata pentru vioara solo Sz. 117, dedicată lui Yehudi Menuhin şi Johann Sebastian Bach - Partita a II-a pentru vioară solo, BWV 1004.

18
/07
/16

În teatrul restaurat în care acum 135 de ani debuta legendara Hariclea Darclée, 70 de tinere talente lirice din întreaga ţară s-au înscris la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco la Brăila în perioada 25-31 iulie.

15
/07
/16

Între 29-31 iulie va avea loc primul festival de world music (muzică contemporană inspirată din folclor autentic) din Țara Călatei, care se va ține în satul Mera (13 km de Cluj-Napoca), unul dintre cele mai frumoase sate din regiune.

15
/07
/16

Ansamblul care are privilegiul de a susține anual un concert cu ocazia decernării Premiului Nobel pentru Pace de la Oslo, Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, va susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediția a III-a, organizat de Radio România, în perioada 23 septembrie - 1 octombrie.

14
/07
/16

Festivalul EUROPAfest, eveniment sub Înaltul Patronaj al Casei Regale, aduce în cadrul ediției de vară de la Sinaia 6 concerte de muzică clasică și Summer Music Academy Sinaia. Devenită deja o tradiție, deschiderea EUROPAfest Summer Edition are loc la Castelul Peleș, în Sala de concerte a reședinței regale.

12
/07
/16

Cea de-a IV-a ediție SoNoRo Conac continuă seria de concerte în această vară, în clădiri unice de patrimoniu din România. Concertele SoNoRo Conac vor oferi un bun prilej iubitorilor de muzică și de arhitectură, să călătorească în țară pentru a se bucura de o minunată împletire a celor două arte.

07
/07
/16

Pentru a marca 260 de de la naşterea compozitorului W. A. Mozart, Centrul Cultural Casa Artelor organizează, la Bucureşti, prima ediţie a Festivalului Mozartissimo, în perioada 8-10 iulie. Evenimentul este cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, şi se adresează tuturor bucureştenilor, iubitori ai muzicii clasice.