Compozițiile lui Dinu Lipatti într-o abordare inedită
https://www.ziarulmetropolis.ro/compozitiile-lui-dinu-lipatti-intr-o-abordare-inedita/

În perioada 29 octombrie – 6 noiembrie, lucrări semnate de compozitorul român Dinu Lipatti au fost interpretate în premieră de violonista Diana Jipa şi pianistul Ștefan Doniga, în cadrul unui amplu turneu de prezentare şi promovare a proiectului ,,Dinu Lipatti – compozitorul. Înregistrări în premieră”. 

Un articol de Petre Ivan|8 noiembrie 2018

Inițiativa celor doi muzicieni a adunat peste 1000 de oameni în sălile de concert din orașele Brăila, Giurgiu, Focșani, Cluj, Satu Mare și București, iar compact – discul rezultat din acest proiect va ajunge gratuit în 500 de instituții de cultură și învățământ din țară și din străinătate, scopul final fiind ca muzica lui Lipatti să devină familiară unui public cât mai larg, mai cu seamă tinerilor.

Prin structura și consistența activităților desfășurate, autorii proiectului ,,Dinu Lipatti – compozitorul. Înregistrări în premieră”, și-au propus să contribuie la repoziționarea ipostazei componistice a ilustrului muzician în context românesc și universal. Înregistrarea materialului discografic cu lucrări semnate de Dinu Lipatti, o parte dintre ele aflându-se la o primă imprimare, a fost cea dintâi etapă din cadrul proiectului, căreia i-a urmat amintita serie de recitaluri.

Publicul prezent în sălile de concert a aplaudat inițiativa celor doi artiști, bucurându-se de prezența și interpretarea lor de excepție. A treia etapă a proiectului se află în plină desfășurare, cele 500 de exemplare ale compact – discului fiind în curs de distribuire în școli, licee, biblioteci și instituții de cultură din țară și străinătate. Ca element de noutate, programele de sală și afișele care au fost distribuite în cadrul turneului național au conținut un cod QR care a permis accesarea gratuită a repertoriului prezent pe disc.Dinu LIPATTI

În încheierea turneului, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor fi prezenți vineri, 9 noiembrie, începând cu ora 16:00, în Sala Auditorium din clădirea Mediateca a Universității Naționale de Muzică din București, la un panel de discuții dedicat lui Dinu Lipatti – compozitorul. Vor fi abordate temele ,,Premiere discografice dedicate lui Dinu Lipatti” și ,,Dinu Lipatti – Mereu un subiect de actualitate”, iar cei doi muzicieni vor prezenta selecțiuni din repertoriul inclus pe compact-discul recent realizat. Discuția va fi moderată de muzicologii Monica Isăcescu și Ștefan Costache, inițiatori ai primului website dedicat lui Dinu Lipatti.

Proiectul cultural ,,Dinu Lipatti – compozitorul. Înregistrări în premieră” a fost inițiat de cei doi muzicieni protagonişti ai imprimărilor împreună cu tânărul compozitor Vlad-Răzvan Baciu, organizat de Asociația ,,Heart-Core” și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu sprijinul Radio România Muzical.

Foto: Dinu Lipatti într-o abordare inedită, Diana Jipa și Ștefan Donig – facebook

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.