Compus de ENESCU la Paris, la doar 16 ani: Concertul pentru pian si orchestra cantat prima oara la Sala Radio!
https://www.ziarulmetropolis.ro/compus-de-enescu-la-paris-la-doar-16-ani-concertul-pentru-pian-si-orchestra-cantat-prima-oara-la-sala-radio/

Pentru prima oară pe scena Sălii Radio, vineri, 10 mai (19.00), va fi interpretat Concertul pentru pian şi orchestră de ENESCU, lucrare într-o singură parte compusă la Paris, în 1897, când acesta avea doar 16 ani!

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2019

Onoarea îi va reveni pianistei LUIZA BORAC, care și-a construit o frumoasă carieră internațională și care este un mare promotor al lucrărilor lui Enescu peste hotare. În 2007, albumul său Complete Piano Works by George Enescu a obținut BBC Music Award pentru cel mai bun CD de muzică instrumentală al anului, dintr-o selecție de 1500 de CD-uri!

Artista va interpreta – alături de Orchestra Națională Radio și celebrul Concert în la minor pentru pian şi orchestră, semnat de Edvard Grieg. Compozitorul norvegian și-a creat singurul său concert de pian la doar 24 de ani. Lucrarea inspirată și de folclorul norvegian avea să devină una dintre cele mai apreciate compoziții de acest gen compuse vreodată. Printre cele peste 30 de premii internaționale obținute de Luiza Borac se numără premiul I și premiul publicului la Edvard Grieg International Piano Competition – Oslo și premiul I la Mendelssohn Piano Competition – Berlin.

În cea de-a doua parte a serii de la Sala Radio veți asculta Simfonia nr. 7, creație ce poartă semnătura compozitorului ceh Antonin Dvořák. Premiera absolută a lucrării a avut loc în 1885, într-o cunoscută sală de concerte din Londra, cu Dvořák însuși la pupitrul dirijoral. Puțini sunt cei care știu că, pe lângă dragostea sa pentru muzică, compozitorul ceh era extrem de pasionat de… trenuri! Simfonia a 7-a a fost inspirată de una dintre plimbările sale – zilnice! – la gara de Praga și lucrarea cuprinde sentimentele compozitorului pentru țara sa natală, ce se afla într-o perioadă de schimbări și lupte politice.

Întregul concert se va derula sub bagheta dirijorului ROSSEN GERGOV, aflat pentru prima oară la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Cu un repertoriu variat, de la Mozart la lucrări contemporane, dedicat atât muzicii simfonice, cât și operei, ROSSEN GERGOV a ocupat poziția de dirijor șef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bulgare. Printre orchestrele importante pe care le-a dirijat recent se numără Noord Nederlands Orkest (Groningen – Olanda), Filarmonica din Sofia, Orchestra Sinfonica Siciliana, Orquestra Sinfônica de Porto Alegre (Brazilia), Deutsches Symphonie-Orchester Berlin ș.a.

Laureată a peste 30 de competiții naționale și internaționale, pianista LUIZA BORAC a absolvit Universitatea Națională de Muzică București și s-a perfecționat apoi la Academia de Muzică și Teatru din Hanovra. A concertat alături de orchestre renumite, ca Orchestra Filarmonicii din Olanda, Orchestra Filarmonică a Naţiunilor Unite, orchestrele radiodifuziunilor din Bucureşti şi Köln etc. A fost invitată să participe la festivaluri importante din Europa: festivalurile „Edvard Grieg” – Oslo, „Serghei Prokofiev” – Barbican Centre – Londra,  „George Enescu” – București, „Frédéric Chopin” – Viena şi Milano ș.a.

În anul 2013 a lansat albumul cu lucrări pentru pian de Dinu Lipatti, alături de orchestra Academiei St-Martin-in-the-Fields, înregistrare ce a obținut 5 stele de la BBC Music Magazine și 18 stele de la Piano News. La începutul anului 2019 Luiza Borac a concertat la Moscova cu prilejul preluării președinției de către România a Consiliului UE. Au urmat apoi concerte la Berlin, Londra și Paris. Proiectele anului 2019 includ cursuri de măiestrie la Conservatorul din Beijing, cât și continuarea turneului Germania-Franța-Anglia-Austria cu prilejul a 200 ani de la nașterea pianistei Clara Wieck-Schumann.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Foto: ENESCU – facebook

10
/09
/19

În peisajul cultural al orașelor din România, Sfântu Gheorghe se detașează prin multitudinea de festivaluri și evenimente pe care le desfășoară cu regularitate. Între acestea, Festivalul de Arte Contemporane pulzArt este cel care, de șapte ani, continua să își surprindă publicul prin promovarea unor noi moduri de gândire în ceea ce priveşte arta, oferindu-i prilejul de a veni în contact cu o varietate de forme de exprimare artistică din lumea întreagă, reunite prin originalitate, inovație și neconvențional.

09
/09
/19

Dirijorul Ion Marin a anunțat o nouă colaborare extraordinară cu binecunoscutul pianist Lang Lang și Orchestra Simfonică din San Francisco, în data de 21 octombrie 2019. Acesta este doar primul dintr-o serie de evenimente în colaborare cu Lang Lang, următorul având loc în 2020, la Praga, pe O2 Arena, una dintre cele mai mari săli din lume, cu aproape 20.000 de locuri.

06
/09
/19

TVR vă invită să vă bucuraţi de magia concertelor transmise în direct. Pe 5 septembrie, de la ora 19.30, a fost difuzat concertul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin. Marţi, 10 septembrie , de la ora 20.00 – transmisiune TVR 3 în simulcast cu TRINITAS TV, în direct de la Sala Palatului: concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret.

06
/09
/19

Soprana VERONICA CANGEMI și-a anunțat indisponibilitatea pentru concertul din data 8 septembrie, din motive de sănătate. Concertul programat se va desfășura normal, la aceeași oră (22.30), la Ateneul Român. ANNA MARIA LABIN va prelua rolul Leocastei în spectacolul programat de Academia Bizantină pe data de 8 septembrie, cu opera Giustino a lui Vivaldi.

05
/09
/19

Opera Națională București prezintă miercuri, 18 septembrie 2019, începând cu ora 19.00, concertul  Enescu pe înțelesul tuturor. În program se vor regăsi Cele șapte cântece pe versuri de Clement Marot op. 15 de George Enescu, interpretate de către soprana Zsuzsana Cerveni și pianista Luminița Berariu, precum și lucrări pentru pian solo în interpretarea pianistei Ioana Maria Lupașcu.

05
/09
/19

Într-un interviu din 1986, Mercury spunea: „Urăsc să fac același lucru din nou, din nou și din nou. Îmi place să văd ce se întâmplă acum în muzică, film și teatru și să încorporeaz toate aceste lucruri în munca mea”. Se împlinesc, astăzi, 5 septembrie, 73 de ani de la nașterea legendarului Freddie Mercury, unul dintre cei mai apreciaţi cântăreţi ai secolului.

04
/09
/19

Astăzi, 4 septembrie, la Ateneul Român, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, cele mai tainice încăperi din castelul Prințului Barbă Albastră vor dobândi o materializare simbolică prin sunet și imagine, în concertul Orchestrei Naționale Simfonice a Radiodifuziunii Poloneze, sub bagheta lui Cristian Mandeal și în viziunea regizorală și multimedia a Nonei Ciobanu.

03
/09
/19

Ediția cu numărul douăzeci și patru a Festivalului Internațional “George Enescu” este cea mai extinsă de până acum și este definită de diversitate și echilibru, atât în structura programului, formatul și dozajul spectacolelor și al repertoriului propus, cât și în privința experiențelor de festival. În același timp, ediția propune strălucire, girată de numărul mare de artiști excepționali care vor concerta la București, în țară și în lume.

31
/08
/19

Pe 20 septembrie Teo Peter "reuneste" emblematica trupa CompactB pe marea scenă de la Arenele Romane într-un eveniment grandios al trupei-fenomen. Va fi un moment de sărbătoare cu gust dulce – amar, deoarece marchează și 15 ani de la dispariția fulgerătoare și complet neașteptată a celui ce a fost unul dintre fondatorii Compact.

30
/08
/19

La finalul unei ediții fulminante, ce a inclus 19 concerte în reședințe de patrimoniu reprezentative pentru țara noastră, cea de-a VII-a ediție a turneului SoNoRo Conac “À la française” se încheie în luna septembrie cu două concerte în clădiri ce au aparținut unor importanți oameni politici români, construite la finalul secolului XIX. Astfel, pe 13 septembrie, ora 19:00, va avea loc următorul concert SoNoRo Conac, la Muzeul de Istorie “Teodor Cincu”, din Tecuci, iar pe 15 septembrie, ultimul concert la Conacul “Ion Ghica” de la Ghergani.