Final de SoNoRo Conac “À la française”
https://www.ziarulmetropolis.ro/final-de-sonoro-conac-a-la-francaise/

La finalul unei ediţii fulminante, ce a inclus 19 concerte în reşedinţe de patrimoniu reprezentative pentru ţara noastră, cea de-a VII-a ediţie a turneului SoNoRo Conac “À la française” se încheie în luna septembrie cu două concerte în clădiri ce au aparţinut unor importanţi oameni politici români, construite la finalul secolului XIX. Astfel, pe 13 septembrie, ora 19:00, va avea loc următorul concert SoNoRo Conac, la Muzeul de Istorie “Teodor Cincu”, din Tecuci, iar pe 15 septembrie, ultimul concert la Conacul “Ion Ghica” de la Ghergani.

Un articol de Petre Ivan|30 August 2019

Programul concertelor va curpinde lucrări de Ludwig van Beethoven, Gideon Klein, Franz Schubert și George Enescu, în interpretarea muzicienilor Daniel Rowland, vioară, Răzvan Popovici, violă, și Justus Grimm, violoncel.

„Anul acesta, turneul SoNoRo Conac, alături de alte proiecte culturale românești foarte valoroase, a fost ambasador al țării noastre în Franța, în cadrul Sezonului România-Franța. Am ales ca, din acest rol, să prezentăm publicului francez câteva dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu, ce povestesc istoria României în cel mai grăitor mod și ne-am bucurat de sălile pline de concert, de entuziasmul publicului, ce a primit foarte bine un repertoriu compus din compozitori români și francezi, interpretat de muzicieni reprezentativi pentru ambele țări. Ne-a bucurat, însă, cel mai mult, că am transmis rolul de ambasadori ai țării noastre muzicienilor străini, ce venind aici au descoperit o țară și o cultură în afara clișeelor, de care s-au îndrăgostit și despre care vor povesti cu entuziasm mai departe, în lume”, declară Răzvan Popovici, inițiatorul turneului SoNoRo Conac.

Muzeul Teodor Cincu

„Ultimele două concerte Sonoro Conac din acest an, de la Tecuci şi Gherghani, consolidează intenţia pe care am avut-o încă de la începutul acestui proiect, acum mai bine de șase ani – acela de a scoate din uitare  patrimoniul românesc construit, prin înlesnirea unei experienţe directe, deopotrivă estetică şi muzicală. Publicul are ocazia să descopere mai mult decât lucrări muzicale, spectatorii au parte de o întâlnire peste timp cu clădiri construite de oameni minunaţi, care au lăsat pentru viitor semne ale dragostei lor pentru locurile în care au trăit.

Atât la Tecuci – la muzeul Teodor Cincu, cât şi la Gherghani- impunătorul domeniu ce a aparţinut lui Ion Ghica, regăsim amintirea şi valorile unei alte epoci şi a personalităţilor vremii, care  au contribuit direct la creşterea patrimoniului cultural al ţării. Ne dorim şi ne preocupăm ca aceste locuri să nu se piardă în uitare şi, împreună cu Sonoro Conac, contribuim la recuperarea memoriei colective cu privire la  rolul acestor clădiri în peisajul nostru cultural şi arhitectural.” – a declarat Flavia Popa, Secretar general BRD Groupe Societe Generale.

Clădirea ce găzduiește Muzeul de Istorie “Teodor Cincu” a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea în stil baroc și neoclasic. Inițial, în clădirea ce amintește de vechile case boierești, a locuit politicianul și filantropul Anton Cincu, tatăl fostului primar tecucean Teodor Cincu. De-a lungul anilor, impresionata clădire a găzduit vizitele reginei Maria și regilor Carol I și Ferdinand.

Ideea creării unui muzeu s-a născut în urma descoperirii în acest ținut a multor vestigii antice, precum și a altor rămășițe de la sfârșitul epocii de piatră. Astfel, în 1935, reședința politicianului Teodor Cincu este donată de către familia acestuia și devine Muzeul de Istorie din Tecuci. În clădire încă se mai păstrează sobele, un candelabru și un vas decorativ din metal, ce au aparținut familiei Cincu.

Muzeul are la bază colecțiile fondatorilor, Mihail Dimitriu și Constantin Solomon. În decursul anilor colecțiile muzeului s-au îmbogățit, dar au și dispărut câteva obiecte în urma bombardamentelor din al Doilea Război Mondial (1944).  Între 2007 și 2013, clădirea-monument a intrat într-un proces de consolidare și renovare, iar din 2015 este deschisă zilnic pentru public.

Conacul de la Ghergani este amplasat la 40 de km de București, într-un impresionant parc natural, ce face parte din Codrii Vlăsiei și a fost construit de marele om politic Ion Ghica,  luptător neobosit pentru unirea Principatelor Române, unul din precursorii statului român modern și promotor al țării noastre în Occident. Această reședință boierească construită în stilul eclectic franțuzesc, făcea parte din categoria maisons de plaisance, la modă în acea epocă, pe care cuplul Alexandrina și Ion Ghica au reușit să o adapteze gustului lor personal, adăugând construcției și întregului domeniu o atmosferă artistică și intelectuală caracteristică pasiunilor lor pentru muzică și conversațiilor culturale sau politice.

Conacul de la Ghergani a fost construit după schițele și viziunea lui Ion Ghica, mare iubitor de arhitectură, ce a găsit

Conacul Ghergani. Fotografie de epoca

inspirație în locurile pe care le-a vizitat și în care a trăit. Cu o educație desăvârșită la Paris, Ion Ghica a fost influențat puternic de mediile europene în care a activat sau călătoriile sale de la Londra până la Constantinopole și a dorit să contribuie la o integrare a spațiului românesc într-un cadru mai amplu european, începând de la proiectele de lege pe care le-a condus în cele trei perioade în care a fost prim-ministru României, până la aspectele personale, cum este amenajarea reședinței de la Ghergani, un loc admirat în epocă pentru bun gustul desăvârșit al construcției. În perioada comunistă, în fostul conac a funcționat un spital.

După anii ’90, Domeniul de la Ghergani a intrat într-o etapă de degradare totală, dupa desființarea spitalului.  În 2009, a fost redobândit de proprietarii de drept care l-au introdus într-un amplu proces de restaurare.

*

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Programul complet al seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.

***

Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac- ce își propune, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României.

Foto: SoNoRo Conac – facebook

20
/09
/19

Soprana Olga Bezsmertna, solistă a Operei de Stat din Viena, va interpreta rolul Donnei Elvira în spectacolul Don Giovanni de Mozart, prezentat de Orchestra de Cameră din Basel, în data de 22 septembrie, la Ateneul Român. Soprana Miah Persson, anunțată anterior în distribuție și-a anulat deplasarea la București din cauza unor urgențe de familie.

19
/09
/19

Joi, 19 septembrie, începe la Sfântu Gheorghe (Covasna) Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, un prilej foarte bun pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru weekend să își facă spontan o bucurie. Frumusețea locului și a împrejurimilor este completată de pulzArt, un festival care oferă șansa iubitorilor de artă și frumos de a veni în contact cu ce mai e nou, care sunt formele de exprimare artistică la zi, care sunt tendințele în diferite domenii artistice și ce îndrăgește publicul de afară. 

17
/09
/19

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului SoNoRo va avea loc în perioada 1-17 noiembrie 2019, în București, Sibiu și Cluj-Napoca. Anul acesta, Festivalul va purta numele DaDa și va fi dedicat puternicei energii creatoare a fenomenului dadaist, pornit la începutul secolului XX, în Zürich, de un grup de artiști europeni, organizat în jurul scriitorului de origine română, Tristan Tzara.

16
/09
/19

Dirijorul Emerit Mariss Janson a fost nevoit să își anuleze concertele alături de Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam în datele de 18 și 19 septembrie și pe 21 septembrie la București, din motive de sănătate. Orchestra este recunoscătoare dirijorului român Cristian Măcelaru, care a fost de acord să preia programul neschimbat în timp atât de scurt.

16
/09
/19

Pe scurt, în cifre, a doua treime a Festivalului Internațional „George Enescu” a însemnat 25 de spectacole, 68 de lucrări, apartinând unui număr de 38 de compozitori, de la contemporani, chiar patru prime audiții, la Beethoven, Rahmaninov, Wagner, Sostacovich, Britten, Richard Strauss, Poulenc, Grieg, Ravel, Brahms, Lutoslavki, Simanowski, Lipatti, Ligeti și, în fiecare zi, cel puțin o lucrare semnată George Enescu.

10
/09
/19

În peisajul cultural al orașelor din România, Sfântu Gheorghe se detașează prin multitudinea de festivaluri și evenimente pe care le desfășoară cu regularitate. Între acestea, Festivalul de Arte Contemporane pulzArt este cel care, de șapte ani, continua să își surprindă publicul prin promovarea unor noi moduri de gândire în ceea ce priveşte arta, oferindu-i prilejul de a veni în contact cu o varietate de forme de exprimare artistică din lumea întreagă, reunite prin originalitate, inovație și neconvențional.

09
/09
/19

Dirijorul Ion Marin a anunțat o nouă colaborare extraordinară cu binecunoscutul pianist Lang Lang și Orchestra Simfonică din San Francisco, în data de 21 octombrie 2019. Acesta este doar primul dintr-o serie de evenimente în colaborare cu Lang Lang, următorul având loc în 2020, la Praga, pe O2 Arena, una dintre cele mai mari săli din lume, cu aproape 20.000 de locuri.

Page 1 of 13712345...102030...Last »