Comunitatea, un film de Thomas Vinterberg, inspirat din propria copilărie
https://www.ziarulmetropolis.ro/comunitatea-un-film-de-thomas-vinterberg-inspirat-din-propria-copilarie/

Comunitatea, în regia lui Thomas Vinterberg (The Hunt, Submarino, The Celebration), va avea premiera în cinematografele noastre pe 6 mai. Silver Bear pentru Cea mai bună actriţă: Trine Dyrholm, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2016.

Un articol de Petre Ivan|3 mai 2016

Comunitatea” spune povestea unui cuplu adult care, odată mutat într-o casă foarte spațioasă din Copenhaga, decide să o împartă cu alte cupluri prietene, pentru a trăi împreună ca într-o comunitate mică.

Filmul este portretul unei întregi generații de tineri idealiști și visători care, la un moment dat, se vor confrunta cu cruda realitate.

Vinerberg, despre propria copilărie într-o comunitate

Între vârsta de 7 și 19 ani, Thomas Vinterberg a experimentat el însuși o comunitate asemănătoare cu cea din film datorită părinților săi. ”A fost o perioadă absolut dementă, dar în același timp fantastică și plină de însuflețire. Nuduri la tot pasul, dar și bere, discuții academice, dragoste și drame personale”, își amintește el.

”Copil fiind, fiecare zi era o aventură. Era de-ajuns să părăsesc intimitatea dormitorului și să pătrund în zonele comune ale casei pentru a întâlni tot felul de situații care mai de care mai surprinzătoare, datorită ciudățeniilor diverse ale celor cu care locuiam. Dacă mă uit în urmă, a fost o perioadă plină de momente de aur dar și de situații absurde. Serile de cină în grup, pe care le aveam mereu în intervalul joi – duminică, se transformau de cele mai multe ori în petreceri monstruoase.”

Așa numitele ședințe de grup erau autoritatea supremă. Toate problemele apărute se discutau în grup. Îmi amintesc de momentul la care s-a stabilit că întreținerea ar trebui plătită proporțional, ca procent din venitul fiecăruia. Iar propunerea sinceră a venit chiar din partea celui care câștiga cel mai mult din grup. – Thomas Vinterberg

”Să nu confundăm lucrurile…”, subliniază regizorul. ”Nu era genul de comunitate ca cele din America anilor 70, fie pe genul religios, sectant sau hipioți care o țin numai pe legume undeva pe la țară. Aici vorbim de profesori, oameni din televiziune, profesioniști. Spre exemplu, tata era un critic de film. Trăiau o viață perfect normală, atee, poate ușor stângistă. Dar nu era de tipul sex liber și droguri peste tot. Doar foarte mult optimism și spirit liber. Poate și puțin cam prea multe beri…”, își amintește Vinterberg.

Foto: Comunitatea – facebook

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.