Concert baroc la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-baroc-la-sala-radio/

Orchestra de Cameră Radio şi invitata ansamblului, soprana Veronica Anuşca, vă propun miercuri, 8 iunie (19.00) un concert de muzică barocă la Sala Radio, ce va reuni compozitori ca Bach, Corelli sau Händel.

Un articol de Liliana Matei|3 iunie 2016

Veronica Anuşca a cântat pe scene ca Ateneul Român, Opera Naţională Bucureşti, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Filarmonica Râmnicu-Vâlcea, sala de concerte a Conservatorului din Gdansk – Polonia. Seara barocă se va derula sub bagheta dirijorului Alexandru Ganea, care a colaborat cu orchestrele filarmonicilor din ţară şi a fost, de asemenea, prezent la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, a Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova etc. În acelaşi eveniment îl veţi aprecia şi pe trompetistul Sergiu Cârstea.

Programul serii reunește apreciate lucrări ale repertoriului baroc, precum G.F. Händel: ariile pentru soprană, trompetă baroc şi  orchestră de coarde Eternal source of light divine și Let the bright Seraphim, J.S. Bach: Suita nr. 1 în do major și Concert în re major pentru trompetă mică şi orchestră de coarde (după Vivaldi) etc.
ALEXANDRU GANEA este lector universitar şi dirijor al orchestrei simfonice Universitaria a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Este absolvent a două facultăţi ale aceleiaşi instituţii: cea de Interpretare muzicală, specialitatea vioară (1995) şi cea de Compoziţie, Muzicologie şi Dirijat, specialitatea dirijat orchestră (2001). A fost apreciat ca violonist – în ţară, la Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Braşov, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa şi în străinătate, în Italia şi Spania şi ca dirijor, prin concertele susţinute din 1997 până în prezent cu orchestrele simfonice ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Orchestra de Cameră Jeunesses Musicales, orchestrele Filarmonicilor din Iaşi, Braşov, Craiova, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Orchestra de Cameră Radio România,  Orchestra Naţionala de Cameră a Republicii Moldova etc. În 1998, apariţia Orchestrei de Cameră „Jeunesses Musicales” dirijată de Alexandru Ganea la Concursul Internaţional al Orchestrelor de Tineret de la Haga a fost recompensată cu premiul I şi cu înregistrarea unui CD.

Soprana VERONICA ANUȘCA a colaborat cu diferite instituții culturale din România, printre care Opera Naţională Bucureşti, Filarmonica “George Enescu”, Radiodifuziunea Română, Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica Botoșani şi este solista Catedralei Sf. Iosif – Bucureşti. Soprana are un palmares impresionant de premii, printre care: Premiul II la Concursul Internaţional de Canto “Hariclea Darclee” – Brăila, Premiul I la Concursul Internaţional de Canto “Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu-Goangă ” – Opera Naţională Bucureşti, Premiul I la Concursul Naţional al Liedului Românesc de la Braşov, Marele Premiu la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi” – Timişoara, etc.

Pe lângă studiile urmate în Republica Moldova, trompetistul SERGIU CÂRSTEA s-a perfecționat la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris. În prezent este șef de partidă în cadrul orchestrei Operei Naționale Române Timișoara, iar printre instituțiile cu care a colaborat de-a lungul anilor se numără și Filarmonica de Stat „Banatul” Timișoara și Filarmonica de Stat – Chișinău. Activitatea sa solistică înseamnă concerte alături de orhestrele filarmonicilor din Arad, Sibiu, Iași, Craiova, Botoșani, Cluj-Napoca etc. Între 1992-1993 a fost director artistic al Filarmonicii de Stat din Chișinău.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet: www.radioromaniacultural.ro, www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio: orchestreradio.ro sau orchestreradio.com.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.