Concert exclusiv Mozart la Sala Radio 
https://www.ziarulmetropolis.ro/concert-exclusiv-mozart-la-sala-radio/

Mozart, compozitorul considerat adesea ca cel mai înzestrat muzician de geniu al tuturor timpurilor, este cel căruia îi este dedicat concertul Orchestrei de Cameră Radio, ce se va desfăşura miercuri, 2 martie (19.00) la Sala Radio, sub bagheta dirijorului CRISTIAN BRÂNCUŞI.

Un articol de Liliana Matei|24 februarie 2016

În numai 35 de ani de viață, Mozart a compus un număr imens de lucrări, în diferite genuri muzicale: peste 600 de compoziții (opere, simfonii, concerte, partituri corale etc.), ducând la nivel de perfecțiune un număr considerabil dintre creațiile sale. Genialul artist din Salzburg a fost idolatrizat de mulți mari compozitori. Despre Amadeus, Wagner spunea “Cel mai extraordinar geniu îl ridică pe Mozart deasupra tuturor maeștrilor, în toate secolele și în toate artele.”, iar Ceaikovski mărturisea “Mozart este punctul culminant pe care frumusețea l-a atins în sfera muzicii”.

În seara de la Sala Radio dedicată exclusiv marelui Mozart veți asculta Casaţiunea nr. 1 în sol major, gen muzical compus pentru evenimente în aer liber desfășurate în timpul verii, această lucrare fiind concepută pentru a celebra trecerea studenților din Salzburg la un ciclu de învățământ superior. Concertul nr. 20 în re minor pentru pian şi orchestră a avut premiera la Viena în 1785, cu Mozart însuși ca solist. La Sala Radio îl veți asculta în ipostază solistică pe pianistul Lucian Velciu. Seara se va încheia cu Simfonia nr. 36, supranumită Linz, de la numele orașului austriac unde Mozart a făcut un popas în drumul dintre Viena și Salzburg. Familia nobiliară din oraș i-a cerut să prezinte un concert, ceea ce a făcut ca genialul Amadeus să scrie simfonia în doar 4 zile !

Evenimentul se derulează sub bagheta lui CRISTIAN BRÂNCUŞI, membru fondator al Orchestrei de Cameră Radio şi dirijor principal al acesteia. Din 1990, artistul a prezentat alături de ansamblu sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţie contemporană. Atras în egală măsură și de muzica de avangardă, este deseori invitat sa dirijeze în Festivalul „Saptamâna Internațională a Muzicii Noi”, precum și în cel intitulat „Worldmusic Days”. Activitatea sa de dirijor cuprinde imprimări pentru radio, televiziune, muzică de film, pentru casa de discuri „Electrecord” și AKSAK (Franta), concerte simfonice și spectacole de operă. A fost apreciat și în concertele pe care le-a dirijat în afara țării, în Italia, Germania. Polonia, Rusia, Filippine, SUA, Spania, Venezuela, Uruguay etc.

Pianistul LUCIAN VELCIU a susţinut recitaluri pe diferite scene: Universitatea de Muzică Luxemburg, Sala Studio a Ateneului Român Bucureşti, Muzeul Naţional George Enescu, Muzeul de Artă din Constanţa, Palatul Mogoşoaia, Castelul Peleş, Sala Radio ş.a.

Lucian Velciu a participat la programul de perfecţionare din cadrul Colegiului Pro (1998-2001) și la un curs de vară (iulie 2002) susţinut în Luxemburg de pianista Dana Protopopescu. Pianistul a câştigat laurii unor competiţii de gen: premiul al II-lea la Concursul internaţional de pian Carl Filtsch Sibiu – ediţia 1997, Premiul I şi Marele Premiu la Concursul Pro Piano – 2001, Bucureşti.

Prezenţa pe podiumul de concert a început din perioada studiilor universitare când a susţinut diferite recitaluri. A fost invitat în emisiuni ale posturilor Radio România şi TVR, realizate de Iosif Sava, Rodica Sava şi Ivona Cristescu, iar după 1998 a susţinut recitaluri în emisiuni televizate la PRO TV.

08
/04
/20

Centrul Ceh este unul dintre cele mai populare institute culturale din România, cunoscut pentru proiecte ca Documentary Mondays, Future Museum sau Cinemascop. Ca toate instituțiile și organizațiile ce se ocupă cu organizarea de evenimente culturale, Centrul Ceh caută să se adapteze noii situații în care cultura se mută în mediul online. Astfel, seria de interviuri cu artiști români și cehi 5Întrebări va fi publicată în săptămânile următoare.

30
/03
/20

Centrul Cultural Clujean lansează un proiect național care implică artiștii români în lupta cu pandemia COVID-19. Platforma Artiști Împreună răspunde inițiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme și subiecte importante ale zilei către un public cât mai larg.

05
/03
/20

La Teatrul Bulandra, ziua de 8 martie va fi cu totul specială și pentru că Gina Patrichi, actrița a cărei amintire se păstrează încă în mintea și sufletul celor care au avut șansa de a o vedea jucând, ar fi împlinit 84 de ani. În semn de respect și pentru aducere aminte, Teatrul Bulandra organizează luni, 9 martie, ora 19.00, la Sala Liviu Ciulei, expoziția Gina Patrichi – o stea în galeria Teatrului Bulandra.

14
/02
/20

Ediția cu numărul opt a Romanian Design Week va avea loc în perioada 15-24 mai, la București. Având ca temă SCHIMBAREA*CHANGE, RDW 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.