Concerte în prag de sărbători: vibrate!festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/concerte-in-prag-de-sarbatori-vibratefestival/

Vibrate!festival, cel mai tânăr festival de muzică clasică al Braşovului, care se desfăşoară în fiecare vară, în luna iunie, organizează pentru a doua oară un concert de Crăciun dedicat partenerilor şi prietenilor festivalului.

Un articol de Liliana Matei|15 decembrie 2016

Cei trei fondatori ai festivalului, Vlad Maistorovici, Diana Ionescu și Mădălin Iacob, au plecat de la crezul că muzica clasică este accesibilă oricui și se poate cânta în multe alte spații decât cele obișnuite. Astfel în cele două ediții ale festivalului, muzica clasică a răsunat la Brașov în biserici, muzee, cafenele, ceainării, licee, centre culturale, pub-uri, adică acolo unde se află publicul. Acest crez rămâne la fel de important și în alt proiectul al echipei vibrate!festival: concertul de Crăciun.

Astfel după ce iarna trecută concertul a avut loc la Muzeul Național Cotroceni din București, anul acesta concertul de Crăciun va avea loc în două spații moderne: Atrium-ul Bibliotecii Naționale a României din București (20 decembrie, ora 19.00) și Aula Universității Transilvania din Brașov (21 decembrie, ora 19.00).

vibrate !festival a invitat la ambele ediții ale sale tinere staruri ale scenei internațioanale din Marea Britanie, Ucraina, Germania, Rusia, Spania, Italia, Olanda, Elveția, prezența invitaților străini fiind majoritară. Spre deosebire de festival, ansamblul cameral vibrate!festival Superstrings Orchestra a fost fondat de violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici, directorul vibrate!festival, pentru a aduce împreună cei mai buni instrumentiști români si străini într-o orchestră internațională bazată pe Români. Având între membrii săi artiști care au evoluat la vibrate!festival și împărtășind aceeași viziune artistică, valorile ansamblului vibrate!festival Superstrings Orchestra sunt excelența, tradiția, inovația și diversitatea în muzica clasică.

Concertul de Crăciun vibrate!festival cu vibrate!festival Superstrings Orchestra îi prezintă pe Diana Ionescu, pian, Vlad Maistorovici, leader, Karolina Weltrowska (Germania), Răsvan Dumitru, Roxana Curtgeafar, Andrei Stanciu, vioară, Meghan Cassidy (Marea Britanie), Traian Boală, Emma Rotomeza, violă, Matthijs Broersma (Olanda), Andreea Țimiraș, violoncel, Florentina Ciornei, contrabas.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

 

11
/11
/19

Pianista Oxana Corjos realizează în perioada 29 octombrie – 12 noiembrie un turneu în patru oraşe din ţară – Sibiu, Piteşti, Bistriţa şi Bucureşti – cu un program spectaculos ce cuprinde Ciaccona în re minor, BWV 1004 de Bach-Busoni, patru preludii de Claude Debussy - Des pas sur la neige, La serenade interrompue, Puerta del Vino şi Feux d'artifice - şi Sonata a VI-a de Serghei Prokofiev.

11
/11
/19

Opera Națională București prezintă joi, 14 noiembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski în regia lui Ion Caramitru. Decorurile poartă semnătura Mariei Miu, costumele sunt creația Vioricăi Petrovici, iar lighting design-ul a fost realizat de către Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

11
/11
/19

Vineri, 15 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio și 4 soliști invitați: Antonis Anissegos – pian, Nicolas Simion – saxofon, bas clarinet și flaut, Sorin Romanescu – chitară și electronice și Iulian Nicolau – baterie propun publicului bucureștean un frumos repertoriu reunit sub titlul Jazz Meets Clasic.

08
/11
/19

În acest weekend se încheie Festivalul SoNoRo în București, cu trei concerte și o petrecere ce continuă tematica dadaistă a acestei ediții. Publicul este invitat vineri, 8 noiembrie, ora 19:30, la Muzeul Național de Artă al României, iar de la ora 22:00, la Switch Lab.

05
/11
/19

Alexandru Catrina, prietenul Ziarului Metropolis, a realizat un emotionant clip In Memoriam, dedicat legendarul vocalist al formației Compact, Leo Iorga, care s-a stins din viață sâmbătă, 2 noiembrie, la vârsta de 54 de ani. 

02
/11
/19

Vineri, 1 noiembrie, la Palatul Cotroceni, a avut loc deschiderea Festivalului SoNoRo. Timp de zece zile, între 1 și 10 noiembrie, publicul din București va putea asista la un colaj de concerte de muzică de cameră, prezentări de carte, expoziții de arte vizuale, proiecții de film și o petrecere unde muzicienii vor deveni gazde.

31
/10
/19

Luna noiembrie începe în Sibiu cu aniversarea a 40 de ani de la prima ediție a celui mai important concurs din România dedicat jazzului. Astfel, între 1 și 3 noiembrie, scena sălii Thalia din Sibiu va fi un spațiu în care formații cu un parcurs surprinzător în lumea jazzului actual se vor întrece în măiestrie.

31
/10
/19

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Orchestra Filarmonicii Altenburg Gera va susţine o serie de concerte în România. Concertul aniversar de la Bucureşti de duminică, 3 noiembrie 2019, ora 19.00, de la Ateneul Român, va fi condus de dirijorul Laurent Wagner, director general muzical. Solist va fi violoncelistul Mircea Marian.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

29
/10
/19

În cadrul Cursurilor de Măiestrie Artistică 2019, cinstind memoria Haricleei Darclée la 80 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, manifestările din acest an au constituit în acelaşi timp o formidabilă pregătire pentru ediţia din 2020 a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, celebrând 25 de ani de remarcabile împliniri.

28
/10
/19

Opera Națională București prezintă miercuri, 30 octombrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia şi coregrafia poartă semnătura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizată de către Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de către Camilla Piccioni. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.