Concertele Street Delivery se mută în grădini, în curți interioare și pe acoperișuri
https://www.ziarulmetropolis.ro/concertele-street-delivery-se-muta-in-gradini-in-curti-interioare-si-pe-acoperisuri/

Street Delivery se ţine şi în pandemie. Cum 2020 este un an atipic, şi ediţia de anul acesta va fi una specială: în weekendul 3-5 iulie, evenimentul-manifest, neîntrerupt din 2006, devine un puzzle de proiecte răspândite prin cartierele Bucureştiului şi recompuse online.

Un articol de Liliana Matei|3 iulie 2020

Proiecții de film pe acoperișuri, concerte în grădini, murale prin cartiere, intervenții urbane, turism pe biciclete, ateliere post-izolare, vernisaje de artă în scări de bloc, balcoane deschise și multe alte forme de reziliență civică își vor găsi locul și oamenii într-un București al ReSoluțiilor.

În 2020, dăm viață cartierelor păstrând distanța fizică, dar aducându-i pe oameni mai aproape de locul în care trăiesc, de imediata vecinătate. Ne dorim ca locuitorii Bucureștiului să gândească împreună soluții de îmbunătățire a vieții urbane, pentru a fi mai uniți si mai bine pregătiți pentru viitoare crize. Rezoluțiile din izolare pot deveni soluții reale la problemele comunităților noastre. ReSoluții pentru oraș!” (Timea Honț, coordonatoare Street Delivery)

Cele peste 40 de proiecte care au loc simultan prin tot orașul sunt împărțite în patru categorii: Activare Urbană, Cultură Participativă, Intervenții Artistice, Apropiere Comunitară și vor avea loc în mai toate cartierele Bucureștiului, din Chibrit până în Pantelimon, din Aviației până în Centru și mult dincolo. Totul păstrând măsurile de siguranță anti-CoViD-19, dar oferind oamenilor forme de cultură, interacțiune și civism vitale pentru comunități sănătoase.

Scena de muzică nu dispare, dar se transformă și va fi mutată în grădini, în curți interioare de bloc și pe acoperișuri, cât toată lumea să stea la distanță, dar să simtă împreună.

Cozy Poetry Night se transformă într-o mică adunare în inima Bucureștiului și va căuta noi metode de apropiere prin poezie, alături de Psihotrop și SPZ. Cătălin Rulea, Mihai Iordache și Tudor Popescu aduc proiectul UNCUT deasupra Bucureștiului – un live performance cu sunetele naturii și instrumente acustice și electronice. Iar Valeria Stoica și Jurjak cântă într-o grădină din Cotroceni, La umbra marelui urs – un mural proaspăt pictat de artistul Irlo.

Toate concertele se întâmplă offline, dar locurile sunt limitate și necesită rezervare în prealabil, însă acestea vor putea fi urmărite și într-un program special de transmisiuni live pe pagina evenimentului. Programul concertelor și lista întreagă de artiști se află detaliile evenimentului Street Delivery *Concerte cu ReSoluții*.

De prin cartiere – Ca în fiecare an, calcanul de pe Arthur Verona își schimbă muralul, doar că la această ediție nu va fi singurul perete cu o nouă înfățișare. Ziduri din Piața Chibrit, Tineretului, Griviței, gangul de pe Câmpineanu, fațada Industriei Bumbacului (Timpuri Noi) și încă multe alte ziduri vor fi readuse la viață de artiști locali. În plus, pe malul râului va avea loc un teaser pentru Dâmbovița Delivery, o acțiune de recuperare a spațiului public.

Nu vor lipsi nici expozițiile sau instalațiile de artă: colectivul Local Design Circle va inaugura o structură expozițională în cadrul UNArte, „PosterXPoem” ne propune un traseu poetic pe ziduri, designerul sârb Miloš Jovanović ne oferă realități augmentate prin care putem vizita istorii alternative ale câtorva puncte cheie din oraș, iar proiectul „Înăuntru” invită riveranii la un jurnal al experienței izolării prin proiecții arhitecturale.

Lista completă a proiectelor participante este disponibilă pe site, iar zonele activate în cadrul evenimentului pot fi localizate aici. Proiectele vor avea loc offline, dar vor putea fi urmărite și pe paginile de Facebook și Instagram ale Street Delivery București, într-un program special de transmisiuni live pe parcursul întregului weekend.

Street Delivery 2020 – ReSoluții pentru oraș! Este un eveniment organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, co-finanțat prin #TimbrulDeArhitectură. Identitatea vizuală a ediției cu numărul 15 este semnată de Alina Bohoru, artist vizual.

 

14
/02
/21

Biografiile au întotdeauna enigmele lor. Când sunt privite prin prisma amintirii, celebre sau anonime, ființele umane nu se dezvăluie niciodată întru totul. Ion Andreescu, pictorul care a împărțit aceeași epocă cu Mihai Eminescu, este unul dintre exemple. Creator important, el rămâne totuși un necunoscut pentru posteritate.

12
/02
/21

Expoziția „Povești de iubire”, dedicată îndrăgostiților și tuturor romanticilor, va fi deschisă între 12-28 februarie în zona Peek and Cloppenburg (etaj 1) și îi va purta pe vizitatori într-o călătorie în istoria intimă a României. Tot aici, curioșii vor avea ocazia să-și facă fotografii la un panou stilizat cu expresia „Te iubesc” scrisă în peste 100 […]

11
/02
/21

Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gândite, așteptând publicul avizat să le facă o vizită. Câteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mânecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sunt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie doua expoziții care întorc privirile.

08
/02
/21

O nouă expoziție propusă de spațiul expozițional Arbor.art.room îi va seduce cu siguranță, începând din această săptămână, pe iubitorii de artă şi frumos din Capitală. Joi, 11 februarie 2021, între orele 17.00 şi 21.00, la Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va avea loc deschiderea expoziţiei unui artist tânăr și original, Giuliano Nardin, expoziție intitulată misterios „Nimic nou la Podul Săbăreni“ (perioadă de vizitare: până pe 7 martie 2021), o inedită propunere expoziţională realizată împreună cu curatorul Doinel Tronaru, la propunerea managerului cultural Victoria Nagy Vajda.

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).