Concertul de jazz Luiza Zan Trio de la ARCUB este sold out. La Artist In Residence urmează Petrica Andrei Trio
https://www.ziarulmetropolis.ro/concertul-de-jazz-luiza-zan-trio-de-la-arcub-este-sold-out-la-artist-in-residence-urmeaza-petrica-andrei-trio/

Biletele puse în vânzare pentru concertul de jazz „Tenderly”, susţinut de Luiza Zan Trio pe 14 februarie, la ora 20:00 la ARCUB s-au epuizat. „Joy of Life” – următorul concert din programul stagiunii de jazz ARTIST IN RESIDENCE, organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, va fi susţinut de trioul de senzaţie al artistului Petrică Andrei în data de 28 februarie, ora 20:00, la ARCUB, Sala Mare.

Un articol de Petre Ivan|13 februarie 2019

Așadar, în februarie, ascultăm jazz interpretat la pian, contrabas și baterie într-o colaborare inedită și spectaculoasă între pianistul Petrică Andrei, contrabasistul Olivier Gatto și bateristul Vlad Popescu.

Unul dintre cei mai buni pianiști ai momentului, Petrică Andrei aduce pe 28 februarie, la ARCUB, muzica unui disc premiat, jazzul liric și un triunghi sonor de excepție în concertul „Joy of Life”. Alături de Petrică Andrei, urcă pe scenă contrabasistul Olivier Gatto și bateristul Vlad Popescu.

Cunoscuți pentru proiecte și compoziții inedit de originale, pentru colaborări speciale și concerte de înaltă ținută artistică, cei trei artiști formează „un triunghi sonor solid, omogen, cu o foarte bună «percuție» în zona dialogului de tip «jam session»”, așa cum descria jurnalistul Cristi Marica pentru Radio România Muzical, trioul Petrică Andrei Trio.

“JOY OF LIFE”

PETRICĂ ANDREI TRIO

28 FEBRUARIE | ORA 20:00 | SALA MARE ARCUB

Olivier Gatto – contrabas (FR)

Vlad Popescu – baterie (RO)

Petrică Andrei – pian (RO)

Olivier Gatto își începe cariera muzicală ca prim contrabasist al Grand Orchestre de Jazz de l’Armée de L’Air. Studiază aranjamentul și compoziția de jazz la Berklee College of Music, unde îi are colegi pe Roy Hargrove, Antonio Hart și Mark Turner, cu care cântă în nenumărate rânduri. Renunță la studii pentru a pleca în turneu cu trombonistul Slide Hampton. Reîntors în Europa, îi acompaniază pe Ray Charles, Lee Konitz, Ravi Coltrane, Glenn Miller. Înregistrează cu Cesária Évora, Billy Cobham, Salif Keita, Craig Bailey.

Vlad Popescu este membru al Big Band Radio din 1992 și percuționist secund al Filarmonicii „George Enescu” din 1996. Evoluează ca baterist și percuționist în concerte internaționale și la festivalurile de jazz din România. În 2011, inițiază proiectul „Stagiunea de Jazz”, în parteneriat cu Radio România Cultural și Teatrul ACT. Cântă alături de pianistul Jancy Korossy pe scena Ateneului Român și concertează împreună cu Decebal Bădilă și Marcinho Eiras în spectacolul realizat în memoria lui Michel Petrucciani.

Petrică Andrei. Cu o carieră puternic influențată de mentorul său Marius Popp, Petrică Andrei se face remarcat la vârsta de 18 ani, când câștigă „Premiul pentru debut” la Sibiu Jazz Festival în 1993. Primește o serie de distincții naționale și internaționale și este invitat să cânte în prestigioase festivaluri internaționale la Paris, Viena, Lisabona, Vilnius, Berlin, Barcelona, Bruxelles și București. Lansează trei albume personale și colaborează cu Richard Galliano, Barry Altshul, Peter Herbolzheimer sau Emil Bîzgă.

Despre “Artist in Residence”:

Inițiat în toamna anului 2016, programul de jazz “Artist in Residence” de la ARCUB invită, în fiecare sezon, un artist român pentru a curatoria o serie de concerte de jazz bilunare, pe o temă aleasă de el însuși. După ce primele două sezoane au prezentat un program de concerte selecționate de Lucian Ban, respectiv Mircea Tiberian, a treia stagiune de jazz “Artist in Residence” este curatoriată de Cristian Soleanu și prezintă, în perioada septembrie 2018 – iunie 2019, o serie de concerte de jazz pe tema „Jazzul – O istorie vie”.

„Am ales titlul acestei stagiuni, «Jazzul – O istorie vie», gândindu-mă la istoria ce stă în spatele vieții și al realizărilor profesionale ale fiecăruia dintre artiștii creatori. Muzica improvizată este rodul unor acumulări de ordin muzical, psiho-afectiv, intelectual, ele fiind diferite de la un artist la altul. Pe scenă, în timpul interpretării, acești factori dau greutate și un farmec aparte actului creator. Proiectele prezentate în cadrul stagiunii emană fiecare «o istorie vie» a artiștilor. Deși diferite, istoriile vii de la “Artist in Residence” sunt marcate toate de aceleași valori – creativitate, libertate, tradiție –, ele constituindu-se astfel într-o alchimie a întregii tradiții muzicale a jazzului”, declară Cristian Soleanu, curator program “Artist in Residence”.

            Program concerte Artist in Residence martie – iunie 2019:

  • 14 martie – JAZZANITZA
  • 21 martie -M·A·P Mezquida/ Aurignac/ Prats
  • 4 aprilie – Blue Noise – Portrait
  • 18 aprilie – John Betsch Quartet
  • 9 mai – Petra Acker & The Band
  • 23 mai – Kaja Draksler Trio – „Punkt. Vrt. Plastik”
  • 6 iunie – Concert dublu – Ana Dubyk Quartet & Cristian Soleanu – Albert Tajti Duo
  • 20 iunie – Daniel Torres Quartet „First Statement”

Biletele pot fi achiziţionate online, de pe http://arcub.ro/, sau de la Casa de bilete ARCUB, din Strada Lipscani, nr. 84-90.

Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Detalii pe www.arcub.ro

Foto: Petrica Andrei Trio – facebook

 

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.