Concurs de literatură „Martha Bibescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/concurs-de-literatura-martha-bibescu/

În această perioadă în care izolarea şi nesiguranţa domină Asociaţia Pro Valores, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti şi Delirs.com, propun tinerilor talentaţi din întreaga ţară un concurs de literatură care poartă numele prinţesei Martha Bibescu.

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2020

Competiția se va desfășura exclusiv online și este dedicată tinerilor cu vârste între 10 și 25 de ani, care vor fi împărțiți pe trei categorii de vârstă și două mari genuri literare: ESEU și POEZIE.

Acest concurs dă un imbold tinerilor să evadeze din monotonia acestor zile, prin intermediul artei, al creației, pătrunzând pe un tărâm al libertății absolute reprezentată de imaginație.

Creațiile literare și documentele necesare înscrierii vor putea fi trimise până pe 12 iunie 2020, pe adresa: [email protected].

Regulamentul complet și condițiile de înscriere pe: https://www.asociatiaprovalores.ro/concursul-martha-bibescu-regulament-literatura/

Lucrările vor fi apreciate de un juriu alcătuit din Lamia Beligan – actrița a Teatrului Național din București, Olesea Savvateeva – jurnalistă, redactor Radio România Internațional și Alexandru Turcu – secretar literar al Teatrului de Comedie din București.

Cele mai bune creații literare din ambele genuri vor fi publicate în „Culegerea virtuală”, iar după încetarea restricțiilor impuse de criza virusului COVID 19, vor fi prezentate publicului, la Palatul Mogoșoaia, în cadrul unui spectacol lectură susținut de marea actrița Lamia Beligan.

Martha Bibescu a fost o distinsă personalitate a aristocrației europene a secolului al XX-lea și o valoroasă scriitoare, prima sa carte: „Les Huit Paradis” (1908), premiată de Academia Franceză, va deschide seria unei opere impresionante, din care nu vor lipsi romanele de inspirație autobiografică sau istorică, evocări ale unor personalități din trecut sau contemporane, note de călătorie, versuri, poeme în proză, eseuri, cugetări, corespondență, o serie de biografii istorice, semnate, în parte, sub pseudonimul Lucile Decaux. În 1955 a devenit membră a Academiei Regale de limbă și literatură franceză din Bruxelles, iar în 1962 a primit decorația franceză Crucea Legiunii de Onoare.

27
/02
/20

Fragmente esențiale dintr-o carte-monument „Balcanii. De la sfârșitul Bizanțului până azi”, de Mark Mazower (profesor de istorie la Columbia University).

25
/02
/20

Ernesto Sábato (1911-2011) a fost unul dintre cei mai importanți scriitori argentinieni din secolul XX, dacă nu cel mai important. Alături de Borges și Cortázar, Sábato a dat o viață nouă literaturii sud-americane.

21
/02
/20

Marketingul face întâlnirea/interacțiunea dintre artiști și public posibilă. Este esențial, dat fiind că artele spectacolului nu există în lipsa receptării directe de către un public prezent în proximitate. Volumul combină fondul teoretic cu câteva studii de caz și opiniile unor personalități ale lumii culturale/profesioniști cu mulți ani de experiență. Printre ei: Emil Boroghină, Constantin Chiriac, Lucian Vărșăndan, Adrian Roman, Dan Bartha-Lazăr, Vava Ștefănescu, Gilda Lazăr, Marinela Țepuș, Tamara Susoi, Maria Sârbu și Simion Buia.

16
/02
/20

Pe 12 februarie s-au împlinit 126 de ani de la nașterea uneia dintre scriitoarele cele mai cunoscute ale României interbelice. Purtând un pseudonim pe care l-a dezagreat dar care a consacrat-o, Otilia Cazimir a fost o feministă a vremii ei, dar și iubita discretă a unui alt mare poet.

09
/02
/20

În „Fata cu Leica” (Editura Art, 2019), Helena Janeczek spune extraordinara poveste a fotografei Gerda Taro, prima femeie fotograf ucisă pe front și partenera legendarului Robert Capa. O carte de neratat!

09
/02
/20

Născut pe 9 februarie 1940, la Cape Town, scriitorul sud-african J.M. Coetzee, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (2003), împlinește astăzi 80 de ani. Cartea pe care v-o propunem este primul său roman, „Ținuturi în crepuscul” (Editura Humanitas Fiction).

06
/02
/20

Vineri, 21 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea şi poveştile altor fete refugiate din toată lumea”, apărut de curând la Editura Polirom, în traducerea Biancăi Alecu.

05
/02
/20

Pentru că februarie este luna iubirii (veți constata atât pe 14 februarie, cât și pe 24), ne-am gândit ce carte s-ar putea dovedi perfectă atât pentru doamne și domnișoare, cât și pentru domni. Am optat pentru „Cele zece iubiri ale lui Nishino”, de Hiromi Kawakami (Polirom, 2015, traducere din japoneză de Florin Oprina).