Concursul George Enescu – deschidere cu ropote de aplauze
https://www.ziarulmetropolis.ro/concursul-enescu-deschidere-cu-ropote-de-aplauze/

Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Amir Tebenikhin au ridicat publicul în picioare la Concertul de Gală care a deschis ediţia 2014 a Concursului George Enescu.

Un articol de Liliana Matei|7 septembrie 2014

Celor doi artiști din România și Kazakhstan li s-au alăturat dirijorii laureați ai Concursului Jeunesses Musicales, din China și Bulgaria, într-un concert cu valoare de simbol la Ateneul Român, în cadrul căruia s-au interpretat și lucrări de George Enescu.

Cea de-a XIV-a ediția a Concursului Internațional George Enescu (6-27 septembrie, București) a debutat sâmbătă seară, de la ora 19.00, la Ateneul Român cu un Concert de Gală susținut de doi dintre laureații Concursului, astăzi muzicieni de marcă: violonistul Alexandru Tomescu (România), laureat al ediției 1999 și pianistul Amir Tebenikhin (Kazakhstan), laureat al ediției din 2009, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. La pupitru s-au aflat luareații Concursului de dirijat Jeunesses Musicales: Li Haoran (China), Donka Miteva (Bulgaria) și Jiao Yang (China). Concertul a fost transmis live pe site-ul Festivalului și Concursului Enescu, www.festivalenescu.ro și pe TVR 2, TVRHD ,TVR Internațional și TVR+.

Concertul cu valoare de simbol a fost gândit special pentru a arăta tinerilor artiști oportunitățile pe care le oferă Concursul Enescu, parte a felului în care România contează pe piața internațională.
“Nu am fi fost astăzi aici dacă nu ar fi existat George Enescu”, a declarat pe scena Ateneului Român Alexandru Oprean, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, reiterând sprijinul pe care Ministerul îl acordă Concursului și Festivalului George Enescu.

A dirijat Enescu la numai 28 de ani

Concertul de Gală a fost deschis de Orchestra Filarominicii George Enescu cu tânărul Li Haoran (China) la pupitru, câștigător al Premiului I la Concursul de dirijat Jeunesses Musicales, eveniment care beneficiază de susținerea Concursului Enescu. În vârstă de doar 28 de ani, Li Haoran a dirijat cu fermitate Rapsodia Română Nr. 1 de George Enescu spre încântarea publicului, care a aplaudat de trei ori și a strigat “Bravo!”.
Au urmat Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor op.64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy – solist, Alexandru Tomescu, dirijoare Donka Miteva. “Superb!” se auzeau vocile celor din sală la finalul concertului. La aplauze, mai mulți oameni din public i-au oferit flori violonistului Alexandru Tomescu.

IMG_9094În a doua parte a serii de gală, pianistul Amir Tebenikhin, laureat al ediției din 2009 a Concursului Enescu a interpretat Concertul pentru pian și orchestră în la minor op.16 de Edvard Grieg.

“Concertul a fost minunat, la fel și Alexandru Tomescu și Amir Tebenikhin pe care mi-l amintesc și acum interpretând Concertul Nr.3 pentru pian și orchestră de Rahmaninov în cadrul Concursului Enescu în urmă câțiva ani. A fost o interpretare perfectă, deși lungimea și dificultatea acestui concert sunt cunoscute printre muzicieni și îl fac aproape imposibil de cântat. Cu toate acestea, Amir Tebenikhin a dat dovadă de o mare virtuozitate! Mă bucur că s-a întors la București. Dirijorii au fost, de asemenea, remarcabili! Felicitări!”, a scris o ascultătoare pe pagina de Facebook a Concursului și Festivalului Enescu.
Concertul de Gală a fost o premieră în istoria Concursului Enescu și un moment-simbol, reunind pentru prima dată pe o scenă românească muzicieni în devenire și artiști consacrați din mai multe părți ale lumii.

INFO

Timp de 21 de zile, între 6 septembrie și 27 septembrie 2014, cea de-a XIV-a ediție a Concursului Enescu reunește la București 240 de tineri artiști din 36 de țări de pe 5 continente și muzicieni consacrați în plan mondial. Trei televiziuni străine importante promovează evenimentul.

Organizat pentru prima dată separat de Festivalul Enescu, Concursul Internațional George Enescu 2014 contribuie la prestigiul României în lume și deschide drumul către cariere internaționale pentru artiști din Coreea de Sud, Rusia, Japonia, SUA, Germania, Franța, România, Venezuela, Mexic, Argentina și Australia.
Concursul are patru secțiuni: 81 de candidați sunt înscriși la Secțiunea de Pian, 71 la Vioară, 37 la Violoncel, în timp ce 45 de lucrări intră în competiție la Secțiunea de Compoziție.

Pe lângă premiile în valoare de peste 100.000 de euro, Concursul Enescu oferă în premieră și alte oportunități importante laureaților acestei ediții: Academia din Viena și Kronberg Academy susțin Concursul Enescu și oferă laureaților acestei ediții posibilitatea de a studia cu importanți muzicieni în cadrul unor masterclass-uri în Austria și Germania. Laureații vor avea și oportunitatea de a cânta în cadrul unui tuneu pe scenele celor mai importante filarmonici din România (Iași, Arad, Bacău, Craiova, Ploiești, Oradea, Satu Mare, Sibiu și Târgu Mureș).

Accesul publicului la etapele din Concurs a fost liber, tocmai pentru a permite crearea unei atmosfere specifice unei săli de concert. Locurile au fost epuizate rapid, pe baza unei înscrieri prealabile pe site. Cei care nu pot intra în sală au posibilitatea să urmărească concertele în transmisiunile live ale TVR (gala de deschidere și finalele) şi ale Radioului Public, precum și pe site-ul festivalului (gala, semifinalele, finalele).
De asemnea, începând cu data de 16 septembrie, concertele și recitalurile din Concurs vor putea fi urmărite și pe un ecran amplasat în fața Ateneului Român.

Foto: Cătălina Filip

04
/07
/17

Tango la cetate continuă în luna iulie cu alte două concerte susţinute la Bistriţa, în cadrul Festivalului de poezie şi muzică de cameră (9 iulie, Sinagoga) şi la Biertan, în cadrul festivalului Icon Arts Transilvania (28 iulie, Cetatea Biertan) de binecunoscutul grup Argentango, după succesul primelor două concerte din serie din luna iunie, susţinute la castelul Corvinilor din Hunedoara şi în Piaţa cetăţii din Alba Iulia.

29
/06
/17

Poezia lui Walt Whitman pe muzică blues, jazzul cântat la gonguri, clopote sau la două chitare simultan, influențe electro, rock și world music, concurs de jazz și workshop-uri cu artiști de Grammy, iată ce promite Bucharest Jazz Festival pentru ediția din acest an.

28
/06
/17

Între 23 și 25 iunie, Fundația ParteR cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea organizează cea de-a patra ediție a Festivalului Dobrojazz – festival internațional de ethno-jazz – care va avea loc la Tulcea, în curtea Casei Avramide (str. Progresului 32). Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 23 iunie, începând cu ora 20.00.

23
/06
/17

Artiștii care doresc o carieră internațională, contracte care să le permită bugete de dezvoltare sau concerte la Eurosonic, Reeperbahn, Tallin Music Week, Where’s The Music, MENT, Novarock, Hurricane, Lollapalooza și alte mari festivaluri ale lumii au șansa unică să-i întâlnească la Sibiu pe cei mai importanți decidenți din industria muzicală europeană, reuniți în perioada 27-29 iulie pentru prima ediție East European Music Conference.

23
/06
/17

Hit-ul „Despacito“, cântat de Luis Fonsi şi Daddy Yankee, a stârnit isterie în întreaga lumea. Pe lângă faptul că de şase săptămâni este pe primul loc în prestigiosul top Billboard Hot 100, peste 10 milioane de persoane au ascultat, în doar 24 de ore, piesa difuzată de radiourile din Statele Unite.

22
/06
/17

În februarie 1938, vocea Mariei Tănase răsuna pentru prima dată „pe viu" la Radio România, într-un program de cântece româneşti, la emisiunea „Ora satului". Douăzeci de ani mai târziu, celebră deja, Maria Tănase era invitată din nou la microfonul Radioului, să vorbească despre locul în care s-a născut şi despre cântecele sale. Autorul interviului a rămas anonim, ca şi violonistul care cântă discret în fundal.

22
/06
/17

După o stagiune intensă, care a adus în fața publicului nume sonore ale scenei muzicale naționale și internaționale, și un program la granița între clasic și contemporan, Orchestra Națională Radio susține, alături de Corul Academic Radio, ultimul concert din acest sezon la Sala Radio vineri, 23 iunie, ora 19.00.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.

20
/06
/17

Orchestra de Cameră Radio încheie stagiunea la Sala Radio miercuri, 21 iunie, ora 19.00, cu un concert-eveniment sub bagheta lui Jankó Ferenc - Zsolt, dirijor permanent al Operei de Stat din Cluj-Napoca, al Filarmonicii din Oradea și dirijor asistent al Budapest Festival Orchestra.