Concursul Internațional „George Enescu” lansează seria de dialoguri video „Ce auzim când ascultăm muzică?”
https://www.ziarulmetropolis.ro/concursul-international-george-enescu-lanseaza-seria-de-dialoguri-video-ce-auzim-cand-ascultam-muzica/

Cei care doresc să se apropie de muzica clasică au ocazia să parcurgă rapid câteva etape urmărind seria video „Ce auzim când ascultăm muzică?”.

Un articol de Liliana Matei|29 august 2018

Aceasta se lansează astăzi, în pregătirea întâlnirii cu cei 270 de muzicieni înscriși la Concursul Internațional George Enescu – 2018.Muzicianul Paul Ilea și actorul Marius Manole abordează,în 18 filme scurte, teme de bază în formarea unui ascultător avizat de muzică.Proiectul își propune să ofere câteva instrumente utile celor care vor să își dezvolte “ascultarea critică” a muzicii clasice,urechea și simțul artistic.

Pe parcursul celor 18 episoade sunt tratate, într-o abordare relaxată, subiecte diverse: de la perioadele muzicale și compozitorii reprezentativi, la structurile de compoziție în muzica clasică și diferențele dintre ele, structurarea unei orchestre simfonice și rolul diferitelor partide, partitura și rolul dirijorului, tema muzicală și dezvoltarea ei, elemente de tehnică și stilistică ale interpreților, audiția și sala de spectacol, expresivitatea și prezența scenică și altele.

Seria include,de asemenea,câteva interviuri cu interpreți români, laureați ai Concursului Internațional „George Enescu”, care dezvăluie abordarea personală a interpretării muzicale și exprimarea artistică. Violoniștii Alexandru Tomescu și Remus Azoiței, pianistul Viniciu Moroianu sunt artiștii care au acceptat să împărtășească din experiența lor directă de concurenți și de jurați ai Concursului Internațional George Enescu. Li se alătură arhitectul de sunet Cosmin Gherghinescu, cu un dialog despre acustică.

Așa cum gândirea critică este un instrument esențial pentru a putea argumenta coerent, ascultarea critică formează înțelegerea, propune o experiență muzicală mai bogată, mai plină de sens. ‘Ce auzim când ascultăm muzică?’dorește să dezvolte această‘ascultare critică’, atrage atenția asupra artei interpretului și așază câteva categorii de bază în cultura unui meloman. Ne dorim ca, astfel, să încurajăm publicul să se apropie de sala de concurs și să urmărească mai avizat tinerii artiști din competiție”, spune Mihai Constantinescu, directorul Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”.

Seria de 18 video-uri corespunde numărului de ore de muzică din programa anuală de liceu și poate fi utilizată individual sau la clasă, în licee sau chiar la nivel de gimnaziu.Fiecare film poate reprezenta un punct de deschidere către discuție, pentru a trata mai în profunzime subiecte de bază în educația muzicală.Pentru accesul ușor, filmele se vor găsi în aplicația „Culturesc 100, parte din platforma culturală Samsung dedicată Centenarului Marii Uniri și pe canalul YouTube al Concursului și Festivalului George Enescu.

Din păcate, astăzi, cultura muzicală pierde teren în fața altor discipline. Sper ca dialogurile noastre să trezească curiozitatea publicului, să îl echipeze cu câteva noțiuni de bază pentru a se bucura de muzică în cele mai diverse moduri. Nu în ultimul rând, sper să le trezească curiozitatea de a ajunge în sala unde are loc Concursul Internațional George Enescu și de a asculta activ și muzică cultă”, spune Paul Ilea, cel care a conturat informația muzicală din proiect.

Invitația de a face parte din acest proiect a răspuns propriei mele curiozități, pe de-o parte și, pe de alta, credinței mele că este în continuare necesară o bază culturală solidă pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim. Lucrând la proiect, făcând frecvent paralele între interpretarea muzicianului și cea a actorului,am legat mai multe tipuri de expresie artistică și sper că am și demonstrat această idee într-un mod atractiv pentru publicul tânăr”, spunea ctorul Marius Manole despre rolul de moderator al întregii serii de filme educaționale.

Proiectul video a fost dezvoltat după o serie de întâlniri live, cu peste 500 de elevi , din patru licee bucureștene. „Ce auzim când ascultăm muzică?” în formatul de Caravană a permis testarea modului de abordare a subiectelor și nivelul de interes al publicului tânăr față de subiectele propuse.

În prezent, este în pregătire și o aplicație mobilă dedicată Concursului Internațional George Enescu prin intermediul căreia publicul își va putea testa “ascultarea critică”, comparând propria evaluare a concurenților cu cea a juriului Concursului.

Realizarea Caravanei pilot a fost posibilă cu sprijinul financiar al Raiffeisen Bank și Wilo Foundation, iar pentru realizarea dialogurilor video s-a alăturat proiectului Samsung România.

Despre Concursul Internațional „George Enescu”:

Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, Concursul Internațional George Enescu se desfășoară în perioada 1-23 septembrie 2018, la București. Este cea mai amplă competiție internațională de muzică clasică din România și atrage tineri muzicieni și compozitori din întreaga lume pentru a-și demonstra talentul în cadrul celor patru secțiuni ale concursului: pian, vioară, violoncel și compoziție. Prestația și compozițiile concurenților sunt evaluate de un juriu internațional din care fac parte personalități importante ale muzicii clasice internaționale, precum: Philippe Entremont, Pierre Amoyal, Salvatore Accardo, Jean Jacques Kantorow, Viktor Tretiakov, Peter Jablonski, David Geringas, Zygmunt Krauze, Arto Noras, Myung-Whun Chung, Raphael Wallfisch, Jian Wang, Marin Cazacu, Remus Azoiței, Dan Dediu, Silvia Marcovici și alții.

Toate etapele Concursului Enescu 2018 – Etapa I, Etapa a II-a și Etapa a III-a, Semifinală, pentru cele trei secțiuni de concurs (Secțiunea Violoncel, Secțiunea Vioară și Secțiunea Pian) – sunt deschise pentru public, la fel și la Galele Finale cu orchestră (Finala la Violoncel – 11 septembrie 2018, Finala la Vioară – 17 septembrie 2018 și Finala la Pian – 23 septembrie 2018) și au loc la Ateneul Român.

Ediția din 2018 a Concursului Internațional George Enescu a înregistrat un număr record de tineri artiști. S-au înscris 400 de tineri muzicieni, din 46 de țări de pe cinci continente, în creștere cu 26% față de ediția anterioară, consemnându-se și cea mai ridicată participare românească din istoria Concursului.

Crezul sub care se va derula Concursul Internațional George Enescu 2018 este „Descoperă talentul. Aplaudă efortul. Captează emoția”.

Mai multe detalii pe site-ul festivalului.

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.